Andrei Siminiţchi: „Avantajul principal al RCA Data constă în aprecierea şi stabilirea obiectivă a coeficienţilor bonus-malus”

Interviu oferit ziarului Capital Market de Andrei Siminiţchi, şef al Direcţiei monitorizare din oficiu, statistică şi actuariat în cadrul CNPF.

– La finele lunii mai 2016 s-a împlinit un an de la punerea în aplicare a sistemului bonus-malus la asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru pagube produse de autovehicule (RCA). Care sunt primele rezultatele ale implementării sistemului dat?
– De fapt, sistemul bonus-malus funcţionează din 20 mai 2008. Începând cu 20 mai 2015 a fost pus în aplicare modulul de apreciere a coeficienţilor în regim automatizat în cadrul Sistemului Informaţional RCA Data. Rezultatele obţinute le putem analiza în tabelul de mai jos. Astfel, până în 2015 anual se observă o diminuare a primei medii pe un contract de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto internă, ceea ce demonstrează că în anii precedenţi, practic, funcţiona doar principiul de bonus. În 2015, odată cu implementarea modificărilor, se observă o mică creştere a primei medii, fapt ce demonstrează funcţionarea şi a principiului de malus.

– Ce avantaje a adus introducerea, de la 20 mai 2015, a noului sistem bonus-malus pentru păgubiţi şi asigurători?
– Avantajul principal al funcţionării sistemului bonus-malus în regim automatizat constă în aprecierea şi stabilirea obiectivă a coeficienţilor bonus-malus pentru fiecare asigurat în baza istoricului de asigurare şi a istoricului de daune. Aşadar, sistemul are menirea de a acorda reduceri de prime pentru conducătorii auto disciplinaţi şi de a aplica majorări de prime pentru cei care au produs accidente rutiere.

– Până la punerea în aplicare a sistemului RCA Data, companiile de asigurări aplicau individual coeficientul bonus-malus care, de cele mai multe ori, era micşorat nejustificat. Acum, după uniformizarea bazelor de date, putem vorbi despre excluderea „calculărilor eronate” a coeficientului de reducere a primei de asigurare? Ce alte erori au fost eliminate odată cu aplicarea coeficientului în mod automat?
– Nu putem spune că au fost eliminate sută la sută „calculările eronate” din motiv că principiul de stabilire a coeficienţilor ţine nemijlocit de informaţia cu privire la despăgubirile de asigurare achitate care sunt introduse în sistemul dat de către companiile de asigurări, iar veridicitatea şi completarea deplină a bazei de date ţine de responsabilitatea companiilor, ceea ce nu este la un nivel perfect. Este potrivit de menţionat că, recent, Comisia Naţională a Pieţei Financiare a emis o prescripţie faţă de unii asigurători, care nu au completat baza de date deplin şi/sau veridic cu informaţii referitoare la dosarele de daună şi despăgubirile de asigurare achitate.

– În ce măsură sistemul RCA Data a contribuit la responsabilizarea conducătorilor auto şi a ridicat gradul de transparenţă a activităţii companiilor de asigurări? Putem spune că şoferii au devenit mai disciplinaţi în trafic? A crescut numărul de automobile asigurate în această perioadă?
– Suntem în primul an de funcţionare a sistemului bonus-malus în regim automat şi observăm că persoanele asigurate, în mare parte, abia acum încep să afle despre noul principiu de funcţionare a acestui sistem. Astfel, dacă până acum conducătorii auto ştiau că pot obţine din partea companiei de asigurări o reducere suplimentară la prima de asigurare, acum rămân foarte indignaţi pentru că noul sistemul automatizat nu le stabileşte un coeficient de reducere, din cauza dosarelor de daună pe care le-au avut pe parcursul anului. Sperăm că pe viitor principiul dat să fie tot mai cunoscut şi să aducă un rezultat bun în disciplinarea şoferilor.

– Care a fost dinamica despăgubirilor plătite pe parcursul ultimului an şi câte dosare de daune au fost înregistrate? Câţi şoferi au fost sancţionaţi prin majorarea primei de asigurare şi invers, câţi au beneficiat de reduceri la prima de asigurare RCA?
– Volumul despăgubirilor plătite în anul 2015 pentru asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto internă a constituit 117 mln de lei, fiind în creştere cu 32% faţă de anul 2014. Totodată, în 2015 a crescut şi numărul dosarelor de daună, care au avut un spor de 21% faţă de anul 2014, înregistrând o cifră de aproximativ 10 mii.

– Conducătorii auto din partea stângă a Nistrului pot beneficia de sistemul bonus-malus? Datele privind unităţile de transport din regiu­nea transnistreană sunt incluse în Sistemul automatizat RCA Data?
– Desigur, baza de date a Sistemului RCA Data cuprinde informaţia referitoare la persoanele şi unităţile de transport înregistrate/înmatriculate în regiunea transnistreană care înregistrează un istoric de asigurare în Sistem.

– A fost examinată oportunitatea extinderii sistemului RCA Data pentru alte tipuri de asigurări auto?
– La moment este examinată ideea de a fi creat un modul pentru asigurarea de răspundere civilă auto a transportatorilor faţă de călători. Oportunităţile de includere în sistem a altor tipuri de asigurări urmează să fie examinate pe viitor.

– După părerea Dvs., ce modificări sunt necesare pentru a îmbunătăţi sistemul RCA Data?
– Un sistem bun necesită îmbunătăţiri continue. La moment ne propunem să aducem îmbunătăţiri la capitolul securitatea sistemului, prin crearea semnăturilor electronice pentru utilizatorii de sistem şi a posibilităţii de verificare şi control a fiecărei tranzacţii operate în sistem şi a oricărui document emis prin sistem.
– Va mulţumesc pentru interviu!

A discutat Lilia Alcază

Numarul ziarului: 
Nr.23 (644) din 8 iunie 2016