Amendamentele la Legea privind piaţa de capital, incluse în pachetul celor 11 documente aprobate de Guvern prin asumarea responsabilităţii în faţa Parlamentului, au fost o surpriză pentru CNPF

Vicepreşedintele consiliului de administraţie al Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare (CNPF), Iurie Filip, a declarat jurnaliştilor, luni, la un briefing, că instituţia s-a pomenit într-o situaţie delicată, iar toate discuţiile şi negocierile destul de complicate privind divizarea competenţelor între CNPF şi BNM, purtate anterior cu partenerii internaţionali şi Parlament, s-au încheiat prin faptul că Guvernul a aprobat modificările la Legea privind piaţa de capital, care în mare parte au fost o surpriză pentru participanţii pieţei.

Iurie Filip a refuzat să comenteze detaliat acest document, deoarece nu este clar încă ce au avut în vedere autorii lui, cum va funcţiona piaţa şi ce riscuri presupune. Este de menţionat că una din modificările la Legea privind piaţa de capital prevede că funcţiile depozitarului central vor fi exercitate de Banca Naţională pentru subiecţii de importanţă publică instituţii financiare şi de Ministerul Justiţiei pentru alţi subiecţi care nu sunt instituţii financiare. Depozitarul central va fi în drept să exercite operaţiuni de păstrare a instrumentelor financiare, va ţine registrul proprietarilor hârtiilor de valoare ale entităţi de interes public, va efectua operaţiunile de clearing al instrumentelor financiare, admise pentru tranzacţii pe piaţa reglementată. Cu excepţia depozitarului central, nici un alt subiect nu va fi în drept să desfăşoare astfel de activităţi.
Amendamentele la legislaţie au fost promulgate vineri de şeful statului. „Cu tot respectul faţă de Guvern şi faţă de gestul de curaj pe care şi l-a asumat, poziţia în legătură cu Ministerul Justiţiei trezeşte numeroase întrebări. Acesta va fi primul caz în practica internaţională când Ministerul Justiţiei va deveni participant al pieţei de capital. Banca Naţională are experienţă, pentru că a avut quazidepozitar – secţia care a reglementat circulaţia hârtiilor de valoare de stat. Cum va activa Ministerul Justiţiei – nu e clar, deocamdată. Şi anume la Ministerul Justiţiei vor trece cele mai importante societăţi, cu excepţia băncilor – companii de asigurări, fonduri investiţionale, societăţi pe acţiuni mari”, a spus Filip, care a menţionat că această lege vizează întreaga piaţă de capital. Potrivit lui, dacă nu va fi clarificat ce s-a avut în vedere prin adoptarea acestei legi, la momentul intrării ei în vigoare poate apărea situaţia când vor fi oprite tranzacţiile pe piaţa hârtiilor de valoare cu acţiunile acestor emitenţi. „În lege nu a fost schimbată noţiunea de depozitar. Iar depozitar înseamnă nu doar ţinerea registrului, dar în primul rând, operaţiuni de clearing şi decontare. Noi nu ştim ce au avut în vedere autorii acestei legi: aceste două depozitare îşi vor asuma doar rolul de schimbare a drepturilor de proprietate sau îşi vor asuma şi clearingul şi decontările. Cum vor interacţiona ele cu bursa? Doar CNPF anul trecut a încheiat un proces complicat de integrare în sistemul interbancar al sistemului de decontări SAPI al Depozitarului Naţional care activează pe lângă BVM şi care nu este deloc menţionat în noua lege. Potrivit noii legi rezultă că Depozitarul Naţional nu poate deservi nici acţiunile băncilor, nici ale marilor emitenţi. Deocamdată sunt multe întrebări şi noi deja am iniţiat dialogul cu toate instituţiile responsabile pentru a primi răspunsuri la aceste întrebări”, a spus Filip.

InfoMarket

Numarul ziarului: 
Nr.31 (551) din 13 august 2014