Ai grijă de banii tăi: CNPF atenţionează despre riscurile investiţiilor prin intermediul platformelor de tranzacţionare neautorizate

Comisia Naţională a Pieţei Financiare (CNPF) continuă informarea investitorilor şi potenţialilor investitori cu privire la riscurile investiţiilor în produse financiare nebancare prin intermediul instituţiilor neautorizate. Utilizarea platformelor de tranzacţionare neautorizate implică un risc sporit pentru persoanele care nu au experienţă în efectuarea investiţiilor pe piaţa financiară, din cauza mai multor factori, printre care:

Informaţii înşelătoare – anumite instrumente financiare sunt promovate în mod agresiv publicului, fiind utilizate materiale de marketing şi alte informaţii care pot fi neclare, incomplete, inexacte sau chiar înşelătoare în mod intenţionat. De exemplu, publicitatea prin social media (Facebook, Instagram, TikTok) poate fi foarte succintă, cu accent pe câştigurile potenţiale, dar nu şi pe riscurile mari. De asemenea, ar trebui să aveţi grijă la influencerii de pe reţelele de socializare care, de regulă, sunt plătiţi pentru a promova anumite instrumente financiare şi, prin urmare, mesajul pe care îl transmit urmăritorilor ar putea fi părtinitor.

Lipsa protecţiei – dacă investiţi în instrumente financiare prin intermediarii reglementaţi şi autorizaţi de CNPF, beneficiaţi în mod automat de protecţie din partea Fondului de compensare a investitorilor. În schimb, dacă aveţi de-a face cu un intermediar care nu este autorizat să furnizeze servicii de investiţii (de CNPF sau de o altă autoritate responsabilă – în cazul entităţilor din afara Republicii Moldova), există un mare risc că veţi pierde banii plasaţi. În astfel de situaţii, nu aveţi acces la sistemele naţionale de protecţie.

Manipularea pieţei, lipsa de transparenţă a preţurilor – modul în care sunt stabilite preţurile instrumentelor financiare şi modul în care sunt efectuate tranzacţiile sunt deseori lipsite de transparenţă. Este posibil să nu beneficiaţi de un preţ sau de un tratament echitabil când cumpăraţi sau vindeţi instrumente financiare.

Atacuri, riscuri operaţionale şi probleme de securitate – tehnologiile utilizate de platformele neautorizate au o mare probabilitate să fie supuse atacurilor cibernetice şi problemelor operaţionale. Consumatorii riscă să rămână fără investiţii fie din cauza unor astfel de atacuri şi disfuncţionalităţi, fie din cauza pierderii datelor care permit accesul la active.

În contextul celor menţionate, CNPF vă îndeamnă să fiţi prudenţi cu persoanele care oferă oportunităţi exclusive de investiţii sau care încearcă să vă convingă să efectuaţi o investiţie şi solicită o plată pentru acest „serviciu”.

În cazul în care aveţi neclarităţi, vă îndemnăm să ne contactaţi la numerele de telefon: 022 859 453 sau 022 859 474, la care specialiştii Departamentului piaţa de capital din cadrul CNPF vă vor oferi informaţiile necesare, din prima sursă.

Direcţia generală comunicare şi educaţie financiară a CNPF

Numarul ziarului: 
Nr.21 (996) din 31 mai 2023