Agenţia internaţională Moody’s a îmbunătăţit perspectiva Republicii Moldova de la negativ la stabil

Agenţia internaţională de evaluare financiară Moody’s a îmbunătăţit perspectiva ţării noastre de la „negativ” la „stabil” şi a confirmat raitingul pe termen lung la nivelul B3, transmite MOLDPRES.

„Această noutate este importantă pentru că aceste ratinguri sunt folosite de către marii investitori străini pentru a evalua intrarea într-o ţară. O îmbunătăţire a perspectivei ajută mult reputaţia economică a ţării noastre”, a afirmat deputatul Radu Marian.

Printre motivele îmbunătăţirii ratingului sunt se numără faptul că „Moldova a făcut progrese semnificative pe domeniul securităţii energetice, inflaţia este în scădere, efectele negative ale războiului sunt mai puţin dure decât se aştepta, iar cadrul instituţional se ameliorează, deşi rămâne slab”, a notat deputatul.

Potrivit sursei citate, „printre progresele în domeniul energetic menţionate se numără diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale după oprirea livrărilor Gazprom, crearea rezervelor de stocuri de gaze naturale, conectarea la reţeaua electrică europeană ENTSO-E şi progresele în construcţia liniei electrice Chişinău-Vulcăneşti, ce va conecta ţara noastră cu România – UE”.

Agenţia Moody’s se aşteaptă ca „sprijinul financiar şi tehnic substanţial din partea instituţiilor internaţionale să continue şi să consolideze profilul economic al ţării noastre prin stimularea redresării economice, atenuarea riscurilor de lichiditate şi sprijinirea progresului gradual în reforme structurale”. „Raintigul de ţară facilitează inclusiv atragerea investiţiilor în economia naţională, prin urmare este o veste şi un semnal pozitiv pentru investitori, inclusiv cei din străinătate”, a declarat astăzi purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă.

Moody’s este una dintre cele mai prestigioase şi credibile agenţii de evaluare financiară din lume. Agenţiile de rating sunt considerate drept principala, dar şi cea mai obiectivă sursă de informare pentru investitori şi guverne.

Numarul ziarului: 
Nr.33 (1008) din 23 august 2023