Afaceri cu Statele Unite

Ambasada SUA şi Camera de Comerţ Americană din R.Moldova au organizat la Chişinău un seminar de familiarizare a întreprinzătorilor cu oportunităţile de afaceri cu SUA. Potrivit datelor statistice prezentate de reprezentanţii americani, comerţul bilateral SUA-RM a depăşit suma de 60 milioane dolari în 2012, cu 14,7% mai mult decât în 2011. Domeniile cele mai solicitate sunt cele privind produsele alimentare, echipamentele sportive, dar şi electronice, telecomunicaţiile şi agricultura, în special cea performantă, precum şi industria uleiului vegetal şi cea a vinului.

„În toate ţările căutăm un climat de afaceri favorabil şi sigur, unde investitorii americani vor fi protejaţi de infiltraţii arbitrare şi unde există o transparenţă a regulilor”, a explicat Ambasadorul SUA în R. Moldova, William H. Moser. Totodată, Excelenţa Sa a precizat că Acordul de Liber Schimb cu UE va aduce doar beneficii atât ţării noastre, cât şi investitorilor din SUA.

Prezent la eveniment, premierul în exerciţiu, Vlad Filat, a menţionat că „dincolo de aspectul economic al capitalului american în R. Moldova, sunt de apreciat şi programele sociale ale SUA, precum şi parteneriatul strategic, inclusiv sub aspect politic”.

Totuşi, investitorii americani nu se grăbesc să se lanseze pe piaţa noastră, plasându-se pe locul 10 în topul investitorilor străini. Autorităţile speră că scoaterea ţării noastre de sub incidenţa amendamentului Jackson-Vanik va creşte numărul investitorilor de peste ocean.

Multe din investiţiile în ţara noastră nu se fac direct, ci prin intermediul unor companii înregistrate în ţări cu un sistem fiscal mai favorabil.

Interesele investitorilor americani în Republica Moldova sunt reprezentate de Camera de Comerţ Americană, fondată în 2006 şi care numără în prezent peste 80 de membri. Potrivit Cristinei Harea, preşedinta Camerei de Comerţ Americane în Moldova (AmCham), Republica Moldova şi SUA nu au semnat un acord de evitare a dublei impozitări şi din aceste motive multe din companiile cu capital american folosesc câteva jurisdicţii europene recunoscute, care le asigură protecţie investiţiilor. Harea a dat asigurări că în prezent se întreprind măsuri pentru a semna un asemenea acord.

„Dacă e să vorbim de barierele care îi „sperie” pe investitorii americani, sunt cele legate de sistemul juridic, financiar, administrare fiscală, vamală, dar şi fenomenul corupţiei prezent pe piaţa R. Moldova, care este una destul de mică. De aceea, AmCham este instituţia care intervine pe lângă instituţiile abilitate cu campanii de lobby şi advocacy”, a explicat Cristina Harea.

La seminarul care a întrunit peste 100 de companii, au fost prezentate oportunităţile de dezvoltare a relaţiilor comerciale şi de afaceri cu SUA, dar şi sursele guvernamentale disponibile pentru valorificarea acestor oportunităţi. „Întreprinzătorii moldoveni manifestă un anumit nivel de conservatorism şi tradiţionalism atunci când venim cu idei noi care se aplică cu succes în alte ţări. Dar, după mai multă informare, reuşim să conlucrăm pozitiv”, a precizat Cristina Harea.

O soluţie pentru agenţii economici din Moldova o reprezintă parteneriatul moldo-român. Reprezentanţii Ambasadei SUA la Bucureşti au prezentat o serie de istorii de succes când agenţii economici din ţara noastră au beneficiat de asistenţă gratuită în urma parteneriatului moldo-român.

Sergiu Machidon, reprezentantul unui consorţiu de 40 de companii din România şi Statele Unite interesate de piaţa de construcţii şi domeniul tehnologiilor informaţionale şi comunicaţiilor din Republica Moldova, consideră că piaţa noastră este una atractivă.

„Este o piaţă în fază de dezvoltare, putem observa prezenţa unor fonduri de investiţii cum este BERD, Banca Mondială şi fondurile USAID. Având companii americane în grupul nostru, putem dezvolta mai rapid unele proiecte. Într-adevăr, există o frică din partea investitorilor pentru a veni pe piaţa din Republica Moldova, dar datorită acţiunilor desfăşurate în ultimul an s-a mai stabilizat piaţa. Ne bucură că există mare deschidere din partea autorităţilor, pentru că chiar dacă nu sunt stabilite legi, ele pot fi stabilite în interesul naţional, în interesul public, în interesul cetăţeanului. Ne propunem să deschidem la Chişinău un Birou de investiţii şi să punem accent pe parteneriatul public-privat”, a explicat Machidon.

Programele ACED şi BRITE, finanţate pe banii poporului american, au drept scop creşterea competitivităţii şi îmbunătăţirea mediului de afaceri din ţara noastră.

Cristina MIRON

Numarul ziarului: 
Nr.14 (485) din 10 aprilie 2013