“RCA Data” nu va schimba costul şi aspectele juridice în obţinerea poliţei RCA şi Carte Verde

“RCA Data” nu va schimba costul şi aspectele juridice în obţinerea poliţei RCA şi Carte Verde

Din 1 februarie, toate operaţiunile de asigurare obligatorie de răspundere civilă a deţinătorilor de autovehicule vor fi efectuate în regim on-line în cadrul sistemului informaţional automatizat de stat “RCA Data”, a anunţat într-o conferinţă de presă membrul consiliului de administraţie al Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare (CNPF), Iurie Filip.

Filip a menţionat că asiguratorii sunt obligaţi să transmită date on-line în banca de date unică a CNPF.

“Acest sistem va permite procesarea cererii, a contractului şi a poliţei/certificatului de răspundere civilă auto on-line în timp real. Prin sistemul automatizat se va efectua legătura şi se va transmite informaţia de către asiguratori conform contractelor de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto. Prin intermediul “RCA Data”, vor putea fi monitorizate operaţiunile de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto, dar şi eliberate poliţe noi. Trebuie doar introduse IDNP, seria şi numărul certificatului de înmatriculare a vehiculului. Sistemul nu va mai permite necompletarea cu datele cerute a unor câmpuri referitor la persoanele care vor avea permisiunea să conducă o unitate de transport, lucru care deseori se întâmpla până acum”, a precizat Filip.

Responsabilul de la CNPF i-a îndemnat pe deţinătorii de automobile să fie atenţi atunci când primesc poliţele şi să evite cazurile în care acestea sunt completate „pe genunchi”. Este obligatoriu ca poliţa să fie eliberată la un oficiu autorizat pentru a avea siguranţa introducerii în baza de date a sistemului a tuturor datelor. Poliţa este valabilă din momentul introducerii informaţiei în sistemul “RCA Data”. Or, încălcarea acestor reguli şi deţinerea doar a unei poliţe pe suport de hârtie nu garantează valabilitatea poliţei.

“Asiguraţilor le vor fi eliberate şi poliţe pe suport de hârtie, care trebuie deţinute obligatoriu”, a declarat Iurie Filip.

Reprezentantul CNPF a ţinut să anunţe că serviciul vamal, cel de grăniceri şi poliţia rutieră sunt la curent cu aceste modificări. Mai mult, aceste instituţii vor avea acces la baza de date şi vor putea verifica independent existenţa poliţei, termenul de valabilitate, fiind evitate unele lacune sau erori comise din cauza factorului uman. Un alt avantaj al sistemului constă în eliminarea cazurilor de falsificare a poliţelor, de introducere a unor date incorecte.

Iurie Filip a declarat că instituirea sistemului nou nu va determina schimbarea costului, nici a altor aspecte juridice ale procesului de obţinere a poliţei RCA şi Carte Verde.

“Acest sistem va face posibil lucrul cu informaţii exacte care vor fi folosite pentru determinarea exactă a primei de asigurare pe care fiecare persoană asigurată urmează să o plătească conform factorilor de risc individuali. Astfel, sistemul bonus-malus este menit să le ofere reduceri legale şoferilor disciplinaţi şi să sporească primele de asigurare ale celor vinovaţi de producerea accidentelor de circulaţie”, a menţionat Filip.

Filip a ţinut să menţioneze că după 1 februarie 2013, doar în cazul “deconectării în masă a energiei electrice pe teritoriul adiacent punctului de lucru al reţelei de vânzări a asiguratorului, precum şi din cauza defectării Sistemului din vina Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare, exceptând defectarea canalelor securizate de transfer de date dintre sediul central al asiguratorului şi punctele de lucru ale reţelei sale de vânzări, inclusiv ale agenţilor şi brokerilor de asigurare”, se poate face excepţie de la Hotărârea nr. 50/8 a CNPF din 30.11.2012.

“Dar şi în aceste cazuri excepţionale, toate informaţiile urmează a fi introduse în Sistemul informaţional automatizat de stat “RCA Data” pe parcursul următoarelor 24 de ore din momentul restabilirii capacităţii de lucru a Sistemului”, a declarat Iurie Filip.

Numarul ziarului: 
Nr.05 (476) din 6 februarie 2013