“Bucuria” şi „Sudzucker”: împreună sau pe drumuri diferite?

Piaţa zahărului din Republica Moldova necesită o abordare complexă, iar dacă „fiecare va trage cenuşa la turta sa”, vor fi afectaţi toţi.

Luni, Roman Tretiachin, directorul general al celui mai mare producător de produse de cofetărie din republică, S.A. „Bucuria”, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că fabrica îşi va sista activitatea dacă producătorii de zahăr nu vor mai livra o cantitate suficientă de „materie dulce” pentru producere.
 

„Pe moment, rezervele de zahăr ale întreprinderii sunt epuizate. Folosim în producere doar acea cantitate de zahăr pe care o primim zilnic de la furnizori. Sperăm că întreprinderea nu-şi va întrerupe activitatea şi, în cel mai scurt timp, vom găsi o soluţie pentru aprovizionarea cu zahăr”, a adăugat el.

Tretiachin a precizat că pentru funcţionarea normală a fabricii sunt necesare zilnic 40-60 tone de zahăr. Administraţia întreprinderii afirmă că din lipsa zahărului a fost stopată producerea tipurilor scumpe de produse de cofetărie şi a fost redus volumul de export.

El a precizat pentru jurnalişti că în ultimii 10 ani, întreprinderea „Bucuria” procură zahărul producătorilor autohtoni. „Până la 18 august curent nu au fost înregistrate probleme. Ulterior, însă, „Sudzucker Moldova” a întrerupt furnizarea zahărului, acumulând o datorie de 100 de tone ”, a remarcat el.

În august, Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare a recunoscut că există un deficit de zahăr destinat pentru producere şi a permis importul a 4 500 tone de zahăr până la obţinerea zahărului din recolta anului curent. Însă, pentru a obţine autorizaţia de import a zahărului, e necesar de a prezenta mai multe documente Camerei de licenţiere. Ministerului Economiei, cât şi de a efectua o serie de proceduri.

Directorul S.A. „Bucuria” susţine că întreprinderea nu va reuşi să îndeplinească aceste cerinţe în termenii utili pentru activitatea de producere.

În opinia lui Tretiachin, simplificarea procedurii de import a zahărului de trestie şi a celui de sfeclă ar fi o ieşire din situaţia creată. El a accentuat că acum în ţară, într-un volum mare se găseşte doar zahărul ambalat, destinat consumului populaţiei.

Însă conducerea „Sudzucker Moldova” este de altă părere. Directorul financiar al întreprinderii moldo-germane, Octavian Armaşu, a declarat că „Sudzucker Moldova” poate să asigure fabricii „Bucuria” cantitatea necesară de zahăr. El a remarcat că cele două întreprinderi au fost întotdeauna în relaţii bune.

„Se pare că conducerea fabricii nu a fost corect informată şi din acest considerent, s-a creat o situaţie complicată. Există un contract semnat de ambele părţi privind furnizarea zahărului până la sfârşitul lui septembrie curent. Dar „Bucuria” a utilizat încă în august toată cantitatea de zahăr contractată. Suntem gata să furnizăm o cantitate suplimentară de zahăr, cu reducere şi cu termen de achitare prelungit”, a spus Armaşu.

După spusele lui Armaşu, fabrica „Bucuria” este un partener important pentru „Sudzucker Moldova”, cu care nu au existat probleme de afaceri.
Ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vasile Bumacov, a declarat că în republică nu există deficit de zahăr, iar problema cu care se confruntă „Bucuria” poate avea alte origini.
Surse demne de încredere ne-au spus că această „neînţelegere” între agenţii economici are rădăcini mai vechi. Astfel, în primăvara acestui an, „Sudzucker Moldova” a propus în cadrul unei şedinţe de la Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare introducerea unor restricţii temporare la exportul de zahăr în scopul de a fi create rezerve interne care să asigure cu zahăr întreprinderile producătoare. Conducerea „Sudzucker” nu a acceptat încheierea unui contract de furnizare a zahărului pe termen lung, propus de S.A. „Bucuria”, din cauza preţului mic propus. În final, părţile semnează contracte pentru furnizarea zahărului pe un termen de 1-2 luni.

Oleg Spiridonov

Numarul ziarului: 
Nr.35 (404) din 7 septembrie 2011