În ultimii 3 ani şi jumătate investiţiile BERD în Moldova au crescut de 3 ori

În ultimii 3,5 ani investiţiile BERD în Republica Moldova au crescut de 3 ori – de la 200 mil. până la 600 mil. euro. Totodată, 20% din investiţiile BERD revin capitalurilor statutare ale întreprinderilor şi 80% – pentru credite. Aceste date au fost relatate de directorul BERD în RM, Libor Krkoshka, la conferinţa de presă susţinută la finele misiunii sale în ţară.

El a menţionat, de asemenea, că în timpul conducerii sale a reprezentanţei în Chişinău, BERD a extins activitatea cu băncile comerciale, majorând numărul de parteneri de la 2 la 7 bănci. De asemenea, după o întrerupere de 10 ani, a fost reluată cooperarea BERD cu sectorul public, în special, în proiecte de dezvoltare a infrastructurii, BERD a investit în programul de reabilitare a drumurilor 75 mil. euro, acesta fiind cel mai mare împrumut bancar în R. Moldova.

BERD a participat şi la achiziţionarea troleibuzelor noi de către primaria Chişinău, oferind un împrumut de 5 mil. euro. Libor Krkoshka a subliniat că în 2012 volumul investiţiilor BERD în economia Moldovei va constitui 100 mil. euro. “Totodată, nu aş fi surprins dacă această sumă va fi cu 20% mai mare”, a subliniat el.

Este vorba despre proiecte noi în domeniul infrastructurii şi de cele privind eficienţa energetică, furnizarea de asistenţă tehnică Ministerului Economiei şi ANRE pentru elaborarea noilor reglementări în sectorul energetic, ceea ce va ajuta la atragerea noilor investiţii. Libor Krkoshka a subliniat, în special, succesele Moldovei în atragerea suplimentară, în ultimii ani, a subvenţiilor europene: din 10 subvenţii alocate de către Comisia Europeană, în cadrul programului de bună vecinătate, 5 au revenit Republicii Moldova.

Comisia Europeană finanţează până la 25% din valoarea totală a proiectelor, creditate de BERD. În special, în programul de reconstrucţie a drumurilor, pentru care BERD a acordat un credit de 75 de mil. euro, Moldova a primit, de asemenea, un grant de 31,2 mil. euro de la Comisia Europeană. Libor Krkoshka şi-a exprimat încrederea că, pe fundalul succeselor Moldovei din ultimii ani, investiţiile BERD în R. Moldova vor creşte. Finalizându-şi misiunea în Moldova, Libor Krkoshka va conduce reprezentanţa BERD în Bosnia şi Herţegovina. În ceea ce priveşte numele noului director al BERD în Republica Moldova, acesta va fi cunoscut în curând.

Numarul ziarului: 
Nr.41 (410) din 19 octombrie 2011