Ziua uşilor deschise la Parlament

La 14 septembrie curent, potrivit tradiţiei prilejuite Zilei Internaţionale a Democraţiei, pentru a patra oară Parlamentul Republicii Moldova a organizat Ziua uşilor deschise. În această zi publicului i-a fost oferită posibilitatea să facă tururi ghidate prin birourile în care activează aleşii poporului, aulele unde se desfăşoară şedinţele plenare şi cele ale Biroului permanent al Parlamentului, precum şi să participe la concursuri cu premii, să se informeze despre procesul legislativ şi controlul parlamentar, să scrie mesaje parlamentarilor şi să participe la un master-class privind întocmirea unei petiţii.

De asemenea, vizitatorii s-au familiarizat cu o inedită expoziţie. 12 instituţii care raportează Parlamentului (Banca Naţională a Moldovei, Comisia Naţională a Pieţei Financiare, Curtea de Conturi, Procuratura Generală, Comisia Electorală Centrală, Centrul Naţional Anticorupţie, Oficiul Avocatului Poporului, Autoritatea Naţională de Integritate, Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică, Centrul Naţional pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal, Consiliul Concurenţei şi Consiliul pentru prevenirea şi eliminarea discriminării şi asigurarea egalităţii) au amenajat standuri pe holurile Legislativului, pentru ca prin intermediul lor, dar şi prin explicaţiile de rigoare, să informeze vizitatorii despre aria de preocupări a fiecărei instituţii, satisfăcându-le curiozitatea prin răspunsurile exhaustive la întrebările ce le-au fost adresate.

Expoziţia a fost vizitată de preşedintele Legislativului Andrian Candu şi un grup de deputaţi, care a constatat că “pe an ce trece Parlamentul e tot mai deschis, mai transparent şi mai accesibil pentru cetăţeni. Şi este deschis, în primul rând, pentru cei care vor să viziteze Parlamentul şi să înţeleagă cum decurge procesul legislativ. Iar dialogul dintre cetăţeni şi parlamentari e unul de calitate, fiind facilitat şi de oficiile teritoriale de informare ale Legislativului”.

La standul CNPF, Preşedintele Andrian Candu a fost informat despre evoluţia pieţei non-bancare, despre preocupările şi, respectiv, reuşitele ce au contribuit la reconstituirea identităţii şi integrităţii instituţionale. Prin eforturi conjugate s-a reuşit promovarea noilor propuneri legislative şi regulatorii, în special, Legea privind organizaţiile de creditare nebancară şi Strategia de dezvoltare a pieţei financiare nebancare pentru anii 2018–2022. De asemenea, a fost finalizat cu succes proiectul Twinning, desfăşurat la CNPF sub egida UE şi cu suportul Autorităţii de Supraveghere Financiară din Polonia, în vederea aplicării bunelor practici (norme, reguli şi proceduri formalizate), mai cu seamă, implementării unei supravegheri bazate pe risc, axată pe principii moderne care pun în prim plan prevenţia şi o utilizare cât mai eficientă a resurselor. S-a menţionat că, în perspectivă, eforturile conjugate: CNPF – participanţii profesionişti vor fi focalizate spre întărirea propriilor capacităţi instituţionale, respectiv, corporative pentru a recepta provocările, a recupera întârzierile de aliniere la cadrul eurocomunitar de reglementare/supraveghere în sensul reaşezării pieţei financiare nebancare pe noi baze moderne şi solide. Şi, în acest sens, sprijinul forului Legislativ acordat Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare, fiind unul crucial, a creat toate premisele ca anul 2018 să fie considerat pe bună dreptate, pentru autoritatea de supraveghere non-bancară, drept unul de recuperare a “restanţelor”, respectiv, unul de restartare a agendei de reformare şi de modernizare, impactul scontat fiind unul cuantificabil.

Este de menţionat că programul de vizite a fost lansat de Legislativ în 2014 şi că până în prezent Parlamentul a fost vizitat de peste 23 000 de persoane.

Boris Eruşevschi

Numarul ziarului: 
Nr.36 (760) din 19 septembrie 2018