Vitalie Lemne este candidatul la funcţia de Vicepreşedinte al Consiliului de Administraţie al CNPF

Chişinău, 06 octombrie 2021

Vitalie Lemne, candidat la funcţia de vicepreşedinte al Consiliului de Administraţie al Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare (CNPF), a fost prezentat, astăzi, membrilor Comisiei economie, buget şi finanţe. La propunerea Comisiei, candidatura lui Vitalie Lemne va fi transmisă pentru aprobare de deputaţi în plen.

Vitalie Lemne deţine o experienţă îndelungată de activitate în sectorul bancar, începând cu munca în sucursală şi până la funcţii manageriale la centrala băncii.  De asemenea, deţine experienţă de activitate în sectorul real al economiei.  

Candidatul a punctat trei probleme de bază ale pieţei financiare. În opinia sa, una din ele este problema structurii acţionariatului companiilor de asigurări. Potrivit spuselor sale, în acest segment CNPF trebuie să acţioneze ca o bancă centrală şi să vegheze strict transparenţa acţionariatului şi beneficiarului final.

De asemenea, a fost evidenţiată situaţia companiilor de microfinanţare care au creşteri de venituri, profituri exorbitante, dar supraîndatorează clienţii.

Potrivit candidatului, pe piaţa de capital este necesară preluarea modelelor funcţionale din alte state şi aplicarea acestora la nivel local. Vitalie Lemne crede că piaţa de capital nu a fost valorificată, dar are mari şanse pentru dezvoltare.

În cadrul şedinţei Parlamentului din 9 septembrie anul curent, membrii Consiliului de administraţie al Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare au fost revocaţi în corpore.  

Direcţia generală comunicare şi relaţii publice a Parlamentului Republicii Moldova

Numarul ziarului: 
Nr.38 (912) din 6 octombrie 2021