Vinificatorii vor putea achiziţiona în leasing echipamentul pentru producere

Vinificatorii din R. Moldova vor putea achiziţiona în leasing echipamentul pentru producerea vinului. Potrivit agenţiei “INFOTAG”, despre aceasta a comunicat în cadrul unei conferinţe de presă, directorul executiv al programului de restructurare a întreprinderilor din sectorul viticol şi vinicol, Iurie Brumărel.

El a spus că suma finanţării în leasing constituie de la 25 mii până la 7 mil. de euro. Din aceste resurse financiare vinificatorii vor putea achiziţiona tractoare, combine de recoltat, remorci, filtre şi alte echipamente.

“Vinificatorii şi alţi fermieri se confruntă des cu probleme şi dificultăţi la accesarea creditelor din cauza lipsei de garanţii. Leasingul nu obligă fermierii să prezinte garanţii şi oferă condiţii mai bune – rata dobânzii de 8-9%, termenul de rambursare până la 10 ani, precum şi flexibilitate la stabilirea graficului de plăţi”, a explicat Iurie Brumărel.

Potrivit lui, “producătorii de vin care vor achiziţiona echipamentul în leasing, vor beneficia de privilegii vamale şi fiscale, precum şi vor fi scutiţi de impozitul pentru livrarea mărfurilor, primirea şi prestarea serviciilor”.

Partenerii Programului privind restructurarea întreprinderilor din sectorul viticol şi vinicol la “Operaţia Leasing” sunt Raiffeisen Leasing SRL şi Mobiasbancă – Groupe Societe Generale.

“INFOTAG” precizează: Programul Filiera Vinului a fost creat de către Guvernul RM şi Banca Europeană de Investiţii pentru soluţionarea deficienţelor structurale ale industriei vinicole moldoveneşti. Scopul acestuia este de a contribui la restabilirea sectorului vinicol al RM şi la asigurarea producerii vinului cu denumire de origine şi indicaţie geografică protejată.

Numarul ziarului: 
Nr.06 (627) din 10 februarie 2016