SUA mai aproape de Republica Moldova

Republica Moldova a fost în săptămâna trecută gazda a 16 companii americane importante, care au participat la Forumul moldo-american, fiind cea mai importantă prezenţă a cercurilor de afaceri şi investiţionale din SUA la Chişinău, care a avut loc vreodată.

Şi pe bună dreptate, Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Derek J. Hogan, avea să menţioneze că actuala vizită a companiilor americane este cea mai mare misiune de afaceri la Chişinău şi este doar începutul consolidării relaţiilor economice dintre ţările noastre.

Nu vorbim despre asistenţă financiară, care nu a lipsit niciodată, de un program gen Compact, al cărui valoare s-a ridicat la 262 milioane de dolari SUA, care au fost investite în infrastructură, facilitarea accesului la finanţare şi extinderea suprafeţelor de irigare sau de sprijin pentru alte proiecte, la fel de importante, deşi cu un buget mai mic. Reprezentanţii celor 16 companii care activează în domeniul energiei, business-ului agricol, tehnologiei informaţiei, IT, construcţiilor şi în alte domenii, au venit în Republica Moldova pentru a căuta oportunităţi de a investi şi de a încheia acorduri de afaceri.

Este evident că, la fel ca şi în cazul altor reuniuni de acest gen, nu ne putem aştepta la efecte imediate. Mesajul acestui forum, la care au participat şi reprezentanţi ai 65 de companii din Republica Moldova este clar: SUA se vrea mai aproape de ţara noastră. Iar Forumul le-a oferit posibilitatea să exploreze parteneriate şi să iniţieze proiecte investiţionale cu companiile americane.

Ambasadorul Hogan a menţionat potenţialilor parteneri de afaceri din Moldova că Statele Unite sunt mândre de reputaţia companiilor sale la capitolul calitate, siguranţă şi inovaţie. El a spus că doreşte ca firmele din SUA să joace un rol mai important în economia Moldovei, atât prin investiţii care să creeze locuri de muncă, cât şi prin furnizarea echipamentului de ultimă generaţie, care poate ajuta companiilor din Moldova să devină mai eficiente şi mai competitive.

Ambasadorul a anunţat, de asemenea, că Ambasada SUA în Moldova a devenit partener oficial al Serviciului comercial extern al SUA, ceea ce înseamnă că aceasta poate oferi acum servicii comerciale companii­lor americane care doresc să intre pe piaţa din Moldova. „Acest lucru reprezintă un important pas înainte în relaţiile economice şi comerciale dintre SUA şi Republica Moldova”, a menţionat Dereck J. Hogan.

La rândul său, prim-ministrul Pavel Filip a încurajat reprezentanţii unui grup de importante companii americane cu care s-a întâlnit să analizeze „cu atenţie portofoliul oportunităţilor investiţionale din Republica Moldova, iar noi vom face tot posibilul să vă convingem să investiţi în ţara noastră”. Premierul a exprimat recunoştinţă pentru asistenţa financiară acordată de SUA Republicii Moldova de la declararea independenţei, care se cifrează la 1,4 miliarde de dolari. Totodată, el a precizat că îşi doreşte o trecere cât mai mare de la asistenţa financiară la investiţii în economia naţională.

„Forumul Republica Moldova-Statele Unite ale Americii este o platformă excelentă pentru o cooperare bilaterală eficientă. Suntem gata să analizăm cu atenţie orice propunere şi proiect de investiţii din partea comunităţii de afaceri americane. Guvernul Moldovei va oferi tot sprijinul, deschiderea şi asistenţa necesară”, a menţionat ministrul Economiei şi Infrastructurii, Chiril Gaburici.

Dar ce spun oamenii de afaceri?

“Moldova poate fi un pas în extinderea activităţii acestor companii care sunt în căutare permanentă de resurse umane calificate şi tinere. Ne uităm ca orice investitor, de la cadrul legislativ la siguranţă politică. Practic la siguranţa investiţiei noastre”, a spus Sorin Preda, reprezentantul unei companii americane.

Iar Maria Beghloyan, managera unei alte companii din SUA a spus că este „o oportunitate pentru întreprinderile din Moldova şi agenţii economici de aici să se dezvolte şi să se extindă. De ce nu, produsele voastre sunt foarte gustoase, calitative, chiar pot să le recomand”.

Extinderea relaţiilor comercial-economice şi iniţierea proiectelor investiţionale comune au fost discutate de antreprenorii moldoveni cu oamenii de afaceri americani, în cadrul sesiunii B2B, a Forumului de afaceri.

„Sesiunile B2B reprezintă o componentă importantă în planul de activitate al fiecărei companii, care îşi doreşte o continuă dezvoltare şi este în căutare de noi parteneriate. Sper ca în urma acestor discuţii, antreprenorii autohtoni să cunoască specificul derulării afacerilor americane şi să împrumute din know how-ul companiilor din Statele Unite ale Americii”, a punctat ministrul Gaburici.

Forumul de afaceri moldo-american a fost cu adevărat un eveniment, care, cum aprecia ambasadorul SUA, reprezintă un important pas înainte în relaţiile economice şi comerciale dintre SUA şi Republica Moldova.

Statistici relevante

•    În Republica Moldova îşi desfăşoară activitatea peste 400 întreprinderi cu capital american, valoarea investiţiilor în capitalul social fiind de circa 527 milioane lei. După valoarea capitalului investit, SUA se află pe locul 8 printre ţările partenere ale Republicii Moldova.
•    Exporturile moldoveneşti pe piaţa SUA au crescut cu 15,6 la sută, în anul 2018 faţă de anul anterior, până la 21,7 la sută, iar importurile s-au majorat cu 8,5 la sută, până la 76,2 la sută milioane de dolari SUA, potrivit Biroului Naţional de Statistică.
•    Cu o cotă de 9 la sută din total transferuri de mijloace băneşti din străinătate în favoarea persoanelor fizice, Statele Unite ale Americii era, în decembrie 2018, pe locul patru, după Federaţia Rusă, Israel şi Italia.

Vlad Bercu

Numarul ziarului: 
Nr.15 (789) din 17 aprilie 2019