Cabinetul de miniştri a aprobat, sâmbătă, proiectul de lege pentru ratificarea Acordului de Asociere între Republica Moldova şi UE, semnat pe 27 iunie 2014 la Bruxelles alături de Ucraina şi Georgia, în prezenţa a 28 şefi de stat şi de guvern din ţările membre ale UE.
Potrivit agenţiei INFOTAG, cu referire la serviciul de presă al Guvernului, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman, a făcut o trecere în revistă a cooperării cu Uniunea Europeană, subliniind că prevederile Acordului nu contravin Constituţiei R. Moldova.
Totodată, ministrul a precizat că Moldova va beneficia de asistenţă financiară din partea UE, care va ajuta ţara să devină un stat modern, cu valori europene.
În debutul şedinţei guvernului, premierul Iurie Leancă a declarat că următoarea fază a relaţiei R. Moldova cu Uniunea Europeană va fi punerea în aplicare a Acordului de Asociere.
“De felul cum vor fi onorate angajamentele asumate faţă de UE, vor depinde două lucruri importante. În primul rând, să demonstrăm că acest Acord este unul istoric şi în al doilea rând, de felul cum vom îndeplini acest Acord, va depinde foarte mult următoarea fază a relaţiei noastre cu Uniunea Europeană. Noi am realizat un obiectiv, dar este doar o etapă foarte importantă, nu şi finalitatea. Finalitatea este să aderăm la Uniunea Europeană”, a menţionat şeful executivului.
Leancă a menţionat că pentru a adera la Uniunea Europeană, Moldova trebuie să depună o cerere de aderare, ca să obţină statutul de candidat, precizând că cel mai probabil acest lucru se va întâmpla în a doua jumătate a anului 2015.
Prim-ministrul a subliniat că cel mai important angajament este faţă de cetăţeni.
“Angajamentele cele mai importante, care rezultă din acest Acord, sunt instituţii funcţionale în serviciul cetăţenilor, instituţii care combat mult mai eficient corupţia, separarea reală a puterii, justiţie care într-adevăr judecă după lege şi nu după careva interese, economie cu adevărat de piaţă – iată care sunt obiectivele noastre”, a mai spus Iurie Leancă.
În vederea realizării prevederilor Acordului de Asociere, nu este prevăzută înfiinţarea unor noi structuri. Documentul aprobat sâmbătă de Guvern a fost trimis preşedintelui RM, care l-a şi semnat şi transmis deja Parlamentului pentru ratificare. Anterior, speakerul Igor Corman a declarat că va propune în această săptămână Parlamentului să ratifice documentul, după care acesta va fi ratificat de toate statele-membre UE şi de Parlamentul European. Sâmbătă, documentul a fost deja ratificat de Parlamentul României.