Proiectul de lege ce prevede digitalizarea procesului de emitere a poliţelor RCA, adoptat în lectură finală

Poliţa de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto (RCA) va putea fi perfectată şi online în Republica Moldova. În acest sens, deputaţii au votat joi, 7 iulie 2022, în lectura a doua, proiectul de modificări la Legea cu privire la asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru pagube produse de autovehicule, Codul Contravenţional şi Legea cu privire la prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului.

Amendamentele au drept obiectiv digitalizarea procesului de emitere a poliţelor RCA. Astfel, încheierea prin mijloace electronice a contractelor RCA şi plata online a primei de asigurare aferente vor contribui la facilitarea procesului de achiziţie a poliţelor RCA de către conducătorii auto, reducerea duratei de contractare a serviciului dat, precum şi dezvoltarea canalelor online de distribuţie a serviciilor de asigurare.

Proiectul de lege mai prevede eliminarea obligativităţii emiterii documentelor (poliţa de asigurare de răspundere civilă auto, contractul) pe suport de hârtie, constatarea momentului încheierii contractului de asigurare din momentul de plată a primei de asigurare, în cazul lipsei semnăturii electronice.

De asemenea, proiectul conţine precizări legate de cadrul metodologic de calculare şi aplicare a primelor de asigurare aferente asigurării obligatorii RCA internă şi externă.

Legea va intra în vigoare din data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Serviciul de presă al CNPF

Numarul ziarului: 
Nr.27 (951) din 13 iulie 2022