Peste cinci ani, Moldova va sista exportul producţiei alcoolice sub denumirile Champagne, Cognac şi Cahors

Potrivit ministrului Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vasile Bumacov, acestea sunt prevederile Acordului privind protejarea indicatorilor geografici ai producţiei alimentare şi agricole, care a fost semnat săptămâna trecută de R.Moldova şi UE.

În conformitate cu acest document, producţia autohtonă nu poate fi numită în baza indicatorilor geografici protejaţi. Vasile Bumacov a accentuat că UE va acorda Moldovei o perioadă de trecere de cinci ani.

În această perioadă, R.Moldova mai are dreptul să exporte băuturi şampanie, coniac, cagor, luând în consideraţie faptul că cea mai mare parte a exporturilor de vinuri moldoveneşti este orientată spre ţările CSI, iar importatorii şi consumatorii vor fi nevoiţi să se deprindă cu denumiri noi, de alternativă, ale băuturilor, care urmează să fie stabilite şi promovate în paralel. Se prevede că timp de cinci ani Moldova va întreprinde toate măsurile necesare pentru aducerea producţiei moldoveneşti, inclusiv a băuturilor alcoolice, în concordanţă cu cerinţele UE şi standardele europene de producere şi marcare.

Bumacov a spus că noile denumiri pentru vinurile spumante, coniac şi cagor, vor fi inventate de vinificatori, deoarece autorităţile nu doresc să le impună o decizie. Se presupune că Moldova ar putea livra pe viitor nu şampanie, ci vin spumant, sub denumirea de spumant, nu coniac, ci divin, care este o denumire de alternativă în Moldova. În locul vinului cagor va fi produs vin cu denumirea de Pastorala sau Domnesc.

În cadrul acordului semnat de UE cu Moldova se asigură un nivel înalt de protecţie pentru peste 3,2 mii indicatori geografici europeni pentru produsele alimentare, vinuri, băuturi tari, care au categorie de indice geografic european protejat.

Indicatorul geografic este un indiciu folosit de mărfuri care are o origine geografică deosebită şi deţine reputaţia proprie acestui loc. Convenţia internaţională a denumirilor după locul de provenienţă cere să nu fie aplicată denumirea istorică proprie unor altor teritorii. În conformitate cu normele internaţionale, vinificatorii din Moldova aplică denumiri de alternativă. De exemplu, vinurile de tip heres poartă denumirea de Ialoveni, port – Prometeu, Madeira – Luchafer, Cahors – Pastorala. Pentru coniac se practică denumirea alternativă de divin.

Numarul ziarului: 
Nr.27 (447) din 4 iulie 2012