Peste 550 de antreprenori din toată ţara au participat la sesiunile de informare în cadrul campaniei de popularizare a noului Cod vamal

Şapte şedinţe de informare desfăşurate fizic la nivel naţional, peste 550 de participanţi din rândul mediului antreprenorial şi 13 sesiuni tematice sunt rezultatele campaniei naţionale de informare privind noul Cod vamal. Acţiunea a fost desfăşurată în perioada septembrie-noiembrie curent de către Serviciul Vamal, instituţie subordonată Ministerului de Finanţe.

Reprezentanţii Serviciului Vamal şi Înaltul Consilier UE în politica vamală şi fiscală, Rosario de Blasio, au mers în oraşele Briceni, Bălţi, Cahul, Comrat, Ungheni, Căuşeni şi Chişinău pentru a discuta cu agenţi economici, rezidenţi ai zonelor economice libere, brokeri vamali şi specialişti în domeniul vămuirii despre prevederile noului act normativ şi facilitările pe care acesta le transpune din legislaţia Uniunii Europene.

Odată cu armonizarea procedurilor vamale cu cele ale UE, agenţii economici implicaţi în comerţul extern vor beneficia de un şir de simplificări. Astfel, utilizarea instrumentelor şi a tehnologiilor moderne de control vamal va contribui la diminuarea interacţiunii cu funcţionarii vamali, prin implementarea unui sistem de activitate complet automatizat.

Campania de informare a fost organizată pentru a asigura o mai bună înţelegere de către părţile interesate a modului de aplicare a noilor prevederi, dar şi pentru a face un schimb de informaţii şi opinii în vederea îmbunătăţirii serviciilor oferite de autoritatea vamală.

Amintim că noul Cod vamal al Republicii Moldova urmează să intre în vigoare la 1 ianuarie 2024. Acesta a fost elaborat prin eforturile comune ale Ministerului Finanţelor, Serviciului Vamal, Băncii Mondiale, Misiunii Uniunii Europene de Asistenţă la Frontieră în Moldova şi Ucraina, misiunii experţilor TAIEX împreună cu Înaltul Consilier UE în domeniul vamal şi fiscal şi Comisia Europeană.

www.mf.gov.md

Numarul ziarului: 
Nr.46 (1021) din 22 noiembrie 2023