Până în prezent, ca urmare a activităţii comune a organelor de drept, s-a reuşit recuperarea a circa 420 de milioane de lei din suma sustrasă din sistemul financiar-bancar. Cifra dată nu include şi mijloacele recuperate în urma activităţii Băncii Naţionale a Moldovei, care menţionează că, din momentul retragerii licenţelor de la cele trei bănci – Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank – până la data de 30 septembrie a anului curent, au fost recuperate 1,219 miliarde de lei.
Aceste informaţii au fost prezentate de directorul Centrului Naţional Anticorupţie (CNA), Bogdan Zumbreanu, şi guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), Sergiu Cioclea, care au fost audiaţi vineri, 12 octombrie, în Parlament privind acţiunile întreprinse de către organele abilitate pentru recuperarea activelor fraudate din sistemul bancar.
În cadrul audierilor, Bogdan Zumbreanu a declarat că au fost contactate peste 200 de state, în încercarea de a obţine informaţii despre banii transferaţi în străinătate, dar că autorităţile au primit răspuns numai de la circa 20.
Potrivit directorului CNA, până la acest moment au fost identificaţi beneficiarii efectivi ai circa 90 la sută din mijloacele financiare sustrase din sistemul bancar.
„În rezultatul investigaţiilor s-a reuşit identificarea bunurilor valori mobiliare care aparţin beneficiarilor efectivi ai sumelor provenite din frauda bancară. Este vorba despre 22 de întreprinderi. În urma vânzării acestor acţiuni, în contul Băncii de Economii au parvenit deja circa 420 mln lei. Sarcina organelor implicate în investigaţii este de a studia profilul financiar al beneficiarilor efectivi, pentru a identifica unde anume au fost ascunşi banii convertiţi sau cheltuiţi deja”, a spus Zumbreanu.
Totodată, potrivit lui Zumbreanu, 7,74 mlrd de lei constituie suma prejudiciului stabilit pe dosarele penale deja trimise în judecată cu identificarea beneficiarilor efectivi, alte 1,9 mlrd lei au fost identificate în dosarele aflate în anchetă cu beneficiarii identificaţi, iar pentru alte 1,06 mlrd lei încă nu sunt stabiliţi beneficiarii finali.
Guvernatorul BNM, Sergiu Cioclea, a raportat despre situaţia în sectorul financiar-bancar pe segmentul băncilor care se află în proces de lichidare şi despre investigaţia efectuată de consorţiul Kroll şi Steptoe & Johnson.
Potrivit lui Sergiu Cioclea, până la data de 30 septembrie curent, către Ministerul Finanţelor au fost returnate în total 1,262 miliarde lei. Dintre acestea, 18% provin din vânzarea activelor aflate în proprietate, iar restul banilor vin din încasări, din vânzarea gajului, din rambursarea creditelor sau din finanţări forţate, care reprezintă 21%, iar cele benevole – 58%. Lichidatorii au iniţiat procese civile contra tuturor părţilor implicate în această fraudă. Este vorba despre 45 de dosare penale pornite împotriva unor debitori frauduloşi, manageri şi acţionari.
Totodată, sunt alte 137 de acţiuni în instanţa de judecată în care BNM are calitatea de reclamant pentru recuperarea creditelor nerambursate. Debitori aflaţi în insolvabilitate sunt 213 la număr, pentru o sumă totală de peste patru miliarde lei.
De menţionat că o sinteză a raportului de investigaţie efectuat de companiile Kroll şi Steptoe & Johnson, care dezvăluie cum au fost furaţi banii, precum şi ţările prin care aceştia au circulat sau în care au ajuns, a fost publicată încă pe 21 decembrie 2017 pe pagina web a BNM.
În sinteză se menţionează că în total, între 2012 şi 2014, cele trei bănci din Republica Moldova au acordat companiilor din Grupul Şor împrumuturi în valoare de 2,9 miliarde de dolari SUA. Cel puţin 77 de companii au format acest grup coordonat. Aceste fonduri au fost transferate în mod predominant pe conturile bancare deschise în două bănci din Letonia, înainte de a fi spălate printr-o reţea de aproximativ 100 de conturi bancare corporative din Letonia.
Potrivit sintezei raportului companiei Kroll, marea majoritate a conturilor au fost deschise pe numele unor companii înregistrate în Marea Britanie sau în locaţii off-shore precum Belize, BVI şi Panama. Investigaţia arată că circa 185 milioane de dolari SUA depistate până în prezent au fost depuse la alte bănci din Republica Moldova, decât cele trei falite, 63 milioane dolari SUA în Cipru, 61 milioane în China şi Hong Kong şi 23 milioane dolari SUA în Elveţia. Aproximativ 200 de milioane de dolari SUA au fost transferate pe conturile mai multor bănci din Letonia, care au fost supuse în continuare unui mecanism complex de spălare a fondurilor.
Devalizarea celor trei bănci a fost apreciată în presa locală şi cea internaţională drept “furtul secolului” sau “furtul miliardului”. BNM a acordat celor trei bănci sub garanţia Guvernului credite de urgenţă în sumă de peste 14 miliarde de lei. În anul 2016 creditele de urgenţă au fost convertite în datorie de stat, iar Ministerul Finanţelor a emis obligaţiuni de stat în sumă de 13 miliarde 583 milioane de lei pe o perioadă de până la 25 de ani, la o rată efectivă a dobânzii de 5 la sută. Obligaţiunile au fost transmise Băncii Naţionale a Moldovei.
Lilia Alcază