Oportunităţile pieţei nebancare rămân neexplorate

Deşi reprezintă oportunităţi, activitatea organizaţiilor de microfinanţare şi asociaţiilor de economii şi împrumut din Moldova este constrânsă de concurenţa agresivă a băncilor comerciale. Este una dintre concluziile trasate în cadrul recentei conferinţe “Potenţialul de finanţare al pieţei nebancare şi perspectivele dezvoltării acesteia”.

Chiar dacă se produce într-un ritm mai lent, piaţa financiară nebancară autohtonă a înregistrat pe parcursul ultimilor ani o creştere constantă. Acest lucru înseamnă că produsele de microfinanţare au devenit mai atractive. Regulatorul pieţei susţine că acestea sunt solicitate, în primul rând, în mediul rural, prin intermediul asociaţiilor de economii şi împrumut. În al doilea rând, locuitorii şi agenţii economici din oraşe accesează mai des serviciile organizaţiilor de microfinanţare.
“Produsele de microfinanţare sunt în continuă necesitate, având în vedere că în 2014, organizaţiile respective au înregistrat un portofoliu de 2,4 miliarde de lei, bani acordaţi pentru necesităţile populaţiei şi întreprinderilor mici şi mijlocii”, explică Aurica Doina, membrul Consiliului de administraţie al CNPF. Ea mai spune că circa 1500 de localităţi din Moldova nu au o acoperire pentru produsele financiare, iar aceasta este o oportunitate atât pentru organizaţiile de microfinanţare, cât şi pentru asociaţiile de economii şi împrumut. În viziunea Auricăi Doina, cea mai mare constrângere pentru activitatea acestor entităţi rămâne a fi accesarea împrumuturilor externe, care permite deţinerea lichidităţilor şi, respectiv, posibilitatea acordării îmrumuturilor la dobânzi accesibile. În acest sens, desigur, că băncile comerciale sunt net superioare.
În cadrul evenimentului s-a discutat mult despre concurenţa acerbă pe care o reprezintă băncile pentru sectorul respectiv or, acestea acoperă, în prezent, peste 60% din piaţa financiară. În opinia unor participanţi, sectorul nebancar are suficiente rezerve de dezvoltare, însă acestea trebuie explorate într-un ritm mai rapid.
“Actorii de pe piaţa financiară nebancară nu trebuie neglijaţi. Or, datorită diversităţii şi flexibilităţii pachetului de servicii pe care le oferă, instituţiile financiare nebancare au jucat şi continuă să joace un rol tot mai important pe piaţa serviciilor financiare din Republica Moldova, mai ales în măsura în care aceste servicii devin mai accesibile pentru IMM-uri”, a declarat rectorul ASEM, Grigore Belostecinic.
Participanţii la eveniment au susţinut că sectorul nebancar are suficiente rezerve pentru dezvoltare, însă activitatea jucătorilor de pe piaţă este marcată de concurenţa dură cu băncile comerciale, mai ales că acestea au surse inegalabile de finanţare. Totuşi, experţii consideră că un echilibru pe piaţa financiară autohtonă poate fi instaurat odată cu dezvoltarea pieţei nebancare. Iar “consolidarea bazei legale reprezintă şi un bun reper pentru dezvoltarea acestui echilibru”, cred ei.
Pe de altă parte, jucătorii de pe piaţă susţin că activitatea lor este afectată nu doar de concurenţa dură cu băncile comerciale, ci şi de procesele economice. Mai cu seamă inflaţia a tăiat din posibilităţile populaţiei, explică reprezentantul “Uniunii Centrale”, Eduard Balan. Organizaţia dată susţine interesele a peste 40 de asociaţii de economii şi împrumut cu licenţa A şi B.
“Volumul împrumuturilor acordate nu a scăzut, dar a scăzut media împrumutului cerut. Suma este în aceeaşi creştere ca şi anul trecut. După cum am spus, oamenii doresc să-şi dezvolte în continuare afacerile”, a menţionat Balan.
Potrivit datelor CNPF, pe piaţa nebancară autohtonă activează 300 de asociaţii de economii şi împrumut, 100 de organizaţii de microfinanţare şi peste 20 de companii de leasing. Aproximativ 14% din populaţia economic activă beneficiază de produsele şi serviciile oferite de acestea. Ponderea în PIB a sectorului financiar nebancar constituie puţin peste 2%.

Lilia Platon

Numarul ziarului: 
Nr.47 (617) din 2 decembrie 2015