O delegaţie a CNPF a efectuat o vizită oficială la două dintre instituţiile-cheie ale pieţei financiare din România: Autoritatea de Supraveghere Financiară şi Bursa de Valori Bucureşti

În perioada 26-27 octombrie, o delegaţie a Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare (CNPF) a efectuat o vizită oficială la două dintre instituţiile-cheie ale pieţei financiare din România, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) şi Bursa de Valori Bucureşti (BVB). Această vizită urmează să consolideze dialogul şi cooperarea între aceste instituţii, cu scopul de a impulsiona dezvoltarea pieţei de capital din Republica Moldova şi de a asigura facilitarea integrării acesteia în ecosistemul regional.

În cadrul vizitelor cu Vicepreşedintele ASF din România, Gabriel Grădinescu, şi Directorul General al Sectorului Instrumente şi Investiţii Financiare, Ovidiu Petru, au fost discutate mai multe subiecte-cheie, legate de implementarea MiFID II – Directiva europeană care are drept scop creşterea transparenţei şi protecţiei investitorilor pe pieţele financiare, dar şi partajarea experienţei României la elaborarea cadrului normativ subordonat legii privind platformele de finanţare participativă (crowdfunding).

Autoritatea de Supraveghere Financiară din România a fost instituţia care a autorizat prima platformă de crowdfunding din România în august 2022, la scurt timp după intrarea în vigoare a legii care reglementează acest domeniu. În Republica Moldova, cadrul de reglementare aferent acestui model de business a fost adoptat de către Parlament în iulie curent şi va intra în vigoare în luna martie 2024. Potrivit Legii privind serviciile de finanţare participativă, Comisia Naţională a Pieţei Financiare va autoriza, reglementa şi supraveghea activitatea furnizorilor de servicii de finanţare participativă, astfel acest schimb de experienţă cu instituţia similară din România este extrem de valoroasă pentru schimbul de informaţii şi a celor mai bune practici pentru o reglementare eficientă a acestor servicii.

De asemenea, în cadrul întrevederii cu Preşedintele BVB, Radu Hanga, Directorul General al BVB, Adrian Tănase, şi Directorul General Adjunct BVB, Alin Barbu, au fost create premisele colaborării cu Bursa de Valori Bucureşti şi a fost reiterată importanţa facilităţii comerţului şi investiţiilor transfrontaliere. În acest sens, dezvoltarea infrastructurii pieţei de capital prin modernizarea Bursei de Valori a Moldovei şi extinderea capacităţilor Depozitarului Central Unic pentru facilitarea integrării pieţei de capital din Moldova în ecosistemul regional, s-au regăsit în topul priorităţilor pentru perioada următoare.

Vizita Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare la Autoritatea de Supraveghere Financiară şi la Bursa de Valori Bucureşti continuă seria de eforturi ale autorităţii pentru a impulsiona dezvoltarea unei pieţe de capital puternice în Republica Moldova.

Direcţia generală comunicare şi educaţie financiară a CNPF

Numarul ziarului: 
Nr.43 (1018) din 1 noiembrie 2023