„Moldovagaz”, în faţa unor noi provocări şi oportunităţi

Este anul schimbării. Anul unor noi provocări şi oportunităţi. Astfel am putea aprecia anul 2020 pentru „Moldovagaz”. Sunt concluziile la care ajungi după conferinţa de presă a preşedintelui Consiliului de Administraţie a instituţiei, Vadim Ceban.

Dincolo de cifre, faptele vorbesc de la sine. Poate pentru prima oară în istoria companiei, la început de toamnă, cu mult înainte de începerea noului sezon, a fost semnat un nou contract cu concernul „Gazprom”, iar Vadim Ceban anunţă că „Moldovagaz” vrea să renegocieze o nouă colaborare pentru o perioadă de trei ani, în condiţii mai avantajoase.

De ce un nou acord, dacă este deja semnat prelungirea vechiului contract pentru 2021? Pentru că ar da mai multă siguranţă livrărilor de gaze. Şi dacă ar fi acceptate propunerile Chişinăului, am putea obţine preţuri mai bune. Mai avantajoase.

“Noi am prelungit contractul cu Gazprom, formula de preţ a rămas aceeaşi, iar acum vrem să renegociem un nou contract pe o perioadă de trei ani cu condiţii mai avantajoase. Noi propunem ca în contractul respectiv să fie şi o componentă de spot, anume în trimestrele II şi III, când pe piaţa spot se înregistrează preţuri mai joase. Eu cred că într-o perioada scurtă de timp vom avea rezultate concrete şi vom implementa formula hibrid, care va lua în calcul formula clasică cu indexarea la petrol şi, respectiv, în formulă vor fi introduse formule spot. Este un obiectiv pentru noi şi sperăm că în scurt timp să avem rezultate concrete”, a declarat în cadrul conferinţei de presă Vadim Ceban.

Ce ne-ar da preţurile spot? Managerul furnizorului de gaze s-a referit la un exemplu. Preţul spot, potrivit hubului, adică centrului de operaţiuni, din Austria, cel mai apropiat de Republica Moldova, a scăzut în prima jumătate a anului până la 53 de dolari pentru 1000 metri cubi de gaze. În prezent, Moldova importă gaze naturale din Federaţia Rusă la un preţ de 155 de dolari pentru 1000 de metri cubi.

Aşadar, în primul rând noi, consumatorii, am obţine o reducere de tarif, după diminuarea preţului de achiziţionare a gazelor naturale.

O provocare, dar şi o oportunitate pentru companie este alinierea la angajamentele asumate faţă de UE. Vadim Ceban a menţionat că, în conformitate cu prevederile pachetului energetic III al Uniunii Europene, în Republica Moldova va apărea o companie independentă de furnizare a gazului natural, Moldovatransgaz. „Acest lucru este necesar pentru implementarea noilor reguli de piaţă pentru distribuţia gazelor naturale în Republica Moldova, care vor intra în vigoare în luna decembrie 2020”, a spus Ceban.

„Suntem în perioada de reorganizare activă. În septembrie-octombrie aşteptăm aprobarea statutelor noi ale organizaţiei. Suntem în relaţii şi contact direct cu ANRE, secretariatul comunităţii energetice, sperăm până la finele anului să realizăm crearea unui operator independent de transport – Moldovatransgaz. Avem 12 întreprinderi de distribuţie, iar în plan avem să creăm doar una singură. De asemenea, vom avea o singură întreprindere de distribuţie. Vom avea şi o companie de furnizare a gazelor responsabilă de furnizarea către consumatorii finali. De asemenea, vom avea o întreprindere ce se va ocupa cu activitatea auxiliară. Avem în plan crearea unui institut corporativ, ce se va ocupa de instruirea cadrelor. Vom avea în total opt întreprinderi afiliate „Moldovagaz””, a mai spus Vadim Ceban.

Este un proces complex, care este preocuparea zilnică a administraţiei uneia dintre cele mai mari întreprinderi din Republica Moldova. Şi aceasta este una dintre multiplele preocupări şi oportunităţi, căreia, până mai ieri, se părea că îi era „străină” orice schimbare.

„În decembrie anul trecut am informat despre realizarea unei investiţii ce ţine de o rută alternativă de furnizare a gazelor în Republica Moldova. Reversul gazelor este funcţional. Am semnat cu operatorul de transport din Ucraina. Toate acordurile de interoperabilitate pe toate punctele de conexiune sunt conform regulilor europene. Am implementat procedurile standard de interconectare. Am oferit accesul a 12 traideri internaţionali la reţeaua de conducte de gaze magistrale care traversează Republica Moldova”, a spus Vadim Ceban. Şeful de la „Moldovagaz” adaugă că parvin deja solicitări de cooperare din partea unor furnizori din România. Însă, mai spune el, astăzi cel mai convenabil este să procuri gaze de la „Gazprom”. Piaţa este cea care dictează procurările pe care le face compania.

Vadim Ceban apreciază că gazoductul Iaşi-Ungheni-Chişinău este o alternativă pentru asigurarea cu gaze naturale, ca „să nu depindem doar de est”.

La sfârşitul lunii august se anunţa că lucrările de construcţie a conductei de gaze Ungheni-Chişinău au fost finalizate. Conducta, cu o lungime de 120 de kilometri, urmează să asigure transportul gazelor în volum de 1,5 miliarde metri cubi pe an, iar după finalizarea, în anul 2021, a construcţiei pe teritoriul României a circa 165 kilometri de conductă pe tronsonul Oneşti-Gherăeşti-Leţcani şi a două staţii de comprimare la Oneşti şi Gherăeşti, capacitatea de transport a acesteia va creşte până la 2,2 miliarde metri cub pe an.

Astfel, conducta va putea asigura aproximativ 75 la sută din consumul mediu al Republicii Moldova (inclusiv regiunea transnistreană) sau circa 60 la sută din consumul mediu al ţării în perioada rece a anului (inclusiv regiunea transnistreană).

În fine, conducta de gaze Ungheni-Chişinău creşte securitatea energetică a ţării prin diversificarea surselor şi direcţiilor de aprovizionare cu gaze naturale a Republicii Moldova.

Un obiectiv important este extinderea reţelelor de distribuţie a companiei. Cheltuielile grupului companiilor „Moldovagaz” în anul 2020 pentru extinderea reţelelor de distribuţie a gazelor naturale în cadrul Programului investiţional vor constitui circa 52 milioane de lei, care au crescut de la 16 milioane de lei.

„Moldovagaz” a lansat în acest an o campanie de gazificare mai amplă. Astfel, 58 de localităţi din 30 de raioane vor beneficia de conectare la gazele naturale. Se preconizează extinderea reţelei cu 123 kilometri. Deşi investeşte mai mult, un obiectiv al companiei este optimizarea cheltuielilor. Potrivit Preşedintelui Consiliului de Administraţie, s-au făcut economii pe tot lanţul de la consumul tehnologic până la pierderile în reţele, consumul de materiale şi alte cheltuieli. Economiile ajung la 188 milioane de lei.

O altă noutate pe care a anunţat-o preşedintele Consiliului de Administraţie al „Moldovagaz”, care vizează fiecare consumator, fie că este un agent economic sau un simplu cetăţean, e că există premise pentru revizuirea tarifului final la gazele naturale. „Pentru trimestrul patru al anului 2020, preţul tarifului la gaz va fi mai scăzut, în limita 4020-4100 de lei pentru o mie de metri cubi. Acest lucru se datorează faptului că pe piaţa regională există suficiente rezerve de gaz”, a spus Vadim Ceban.

Vlad Bercu

Numarul ziarului: 
Nr.36 (859) din 16 septembrie 2020