„MoldovaGaz”: 2021, anul de cotitură

Acum nouă luni, scriam că „MoldovaGaz” se află în faţa unor noi provocări şi oportunităţi. Că 2020 este anul schimbării pentru companie. Şi asta în pofida crizei sanitare care a pus pe brânci economiile lumii, a dus la faliment afaceri de milioane.

În ciuda crizei sanitare, „MoldovaGaz” nu şi-a pierdut „apetitul” investiţional şi de dezvoltare. Iar obiectivele erau ambiţioase. Un obiectiv important a fost extinderea reţelelor de distribuţie ale companiei. Cheltuielile grupului companiilor „MoldovaGaz” în anul 2020 pentru extinderea reţelelor de distribuţie a gazelor naturale în cadrul Programului investiţional erau prognozate la nivel de 52 milioane de lei, care au crescut de la 16 milioane de lei. „MoldovaGaz” a lansat în 2020 o campanie de gazificare mai amplă. Astfel, 58 localităţi din 30 raioane urmau să beneficieze de conectare la gazele naturale. Se preconiza extinderea reţelei cu 123 kilometri. Deşi investeşte mai mult, un obiectiv al companiei este optimizarea cheltuielilor. Iniţial, Programul investiţional era planificat la nivel de 123 milioane de lei.

O altă noutate, care viza fiecare consumator, fie că este un agent sau un simplu cetăţean, noutate pe care a anunţat-o preşedintele Consiliului de Administraţie al „MoldovaGaz”, Vadim Ceban, a fost că există premise pentru revizuirea tarifului final la gazele naturale.

Faptul că „MoldovaGaz” într-un an de criză şi-a atins aproape ţinta investiţională, iar la unii indicatori a şi depăşit obiectivele planificate, arată că are un potenţial mare încă nevalorificat. Compania şi societăţile sale afiliate au realizat în anul 2020 un program investiţional în mărime de 109,68 milioane de lei (fără TVA), ceea ce reprezintă 88,6% comparativ cu bugetul planificat. Peste 71,7 milioane de lei au fost investite în construcţia conductelor de gaze noi şi în reconstrucţia, modernizarea şi extinderea reţelelor deja existente. Totodată, 20,23 milioane de lei au fost alocate pentru înnoirea parcului învechit şi extrem de uzat de autospeciale al întreprinderilor de distribuţie.

Reţelele de distribuţie a gazelor din ţară au fost extinse cu aproape 130 de kilometri în 55 de localităţi. Mai mult, au fost instalate 49 unităţi de echipament specializat în cadrul proiectului de implementare a telemetriei la punctele de reglare-măsurare a gazelor şi este reconstruită staţia electrică de transformare la Staţia de comprimare a gazelor „Vulcăneşti”.

Sunt doar câteva din cifre, dar cele mai importante, probabil, ce se regăsesc în rapoartele companiei, dar care înseamnă mai mult decât nişte cifre de raport, ci, în primul rând, multă muncă, management al performanţei, utilizarea eficientă a resurselor. O cifră se cere a fi menţionată. Grupul companiilor „MoldovaGaz” a reuşit să economisească circa 11 milioane de lei, în comparaţie cu cifrele iniţial incluse în bugetul programului investiţional. Acest rezultat a fost atins graţie selecţiei celor mai avantajoase oferte, din punct de vedere a preţurilor, din cadrul concursurilor de achiziţie, cu păstrarea calităţii reglementate a mărfurilor şi serviciilor furnizate, afirmă specialiştii societăţii.

Numărul consumatorilor „MoldovaGaz” a crescut în anul 2020 cu peste 18 mii şi a depăşit cifra de 754 de mii, iar graţie conjuncturii pe piaţa regională şi evoluţiei preţurilor care, în fine, dictează preţul de import al gazelor naturale, tariful la gazele naturale pentru consumatorii casnici din R. Moldova a fost redus, la sfârşitul lunii octombrie 2020, cu 12,2% – de la 4895 la 4298 lei pentru 1.000 de metri cubi.

Acestea sunt rezultatele pentru anul trecut. Cum va fi 2021 pentru companie? Dacă e să rămânem la altitudinea cifrelor, iată câteva dintre obiectivele pe care şi le propune „MoldovaGaz”. De exemplu, bugetul preliminar total al programului de extindere a reţelelor de distribuţie a gazelor naturale din grupul societăţii va constitui în acest an 79,5 milioane de lei, dintre care 30 milioane de lei vor fi investite în construcţia a 28,3 kilometri de conducte de gaze interrurale, adică între comune. Este un proiect premieră pentru ultimii ani, realizat din sursele proprii ale întreprinderilor de distribuţie. Astfel, reţelele vor fi extinse până la hotarul mai multor sate, ceea ce va asigura demararea gazificării acestora.

Per total, urmează a fi construiţi 145 kilometri de gazoduct, iar lucrările se vor efectua în 63 de localităţi din ţară. Întreprinderea prognozează să conecteze la reţele, la primă etapa, circa 2500 consumatori noi, iar în perioadă următoare – să dubleze numărul lor.

Cât priveşte tariful, preşedintele Consiliului de Administrare al companiei „MoldovaGaz”, Vadim Ceban, declara într-o emisiune de la UNIMEDIA, că „dacă nu vor fi şocuri mari pe piaţă, atunci tariful pentru consumatorii finali ar putea rămâne neschimbat”.

Pe sfârşit de an, vorba vine, „vom număra bobocii”. Până atunci „MoldovaGaz” va trece poate prin cea mai profundă reformă de la fondarea acesteia, reorganizarea acesteia în conformitate cu Pachetul energetic III. Ce ar însemna aceasta? „Sectorul gazelor, în mai multe ţări, de-a lungul timpului, a fost foarte concentrat, monopolizat. Producerea, stocarea, transportul, distribuţia şi furnizarea erau toate făcute de o singură companie. Implementarea Pachetului III prevede ca sectorul de transport să nu mai depindă de producător şi furnizor, iar toţi cei care au gaze naturale pot să aibă acces la consumatorul final, folosind aceste reţele. Este o decizie luată la nivelul Uniunii Europene. Altfel spus, sectorul de transport al gazelor va fi ca un drum pe care au dreptul să acceadă toţi călătorii ca să circule”, explică Vadim Ceban.

Procesul de reorganizare internă legat de separarea şi certificarea operatorului sistemului de transport al gazelor naturale „Moldovatransgaz” urmează să fie finalizat până la sfârşitul lunii septembrie 2021.

Este acelaşi proces care a fost realizat în sectorul electroenergetic, prin separarea activităţilor de transport de cele de producere şi furnizare, astfel asigurând accesul la serviciile de transport pentru orice companie care intenţionează să intre pe piaţa internă a energiei electrice sau a gazelor cu activităţi de producere sau furnizare. Este, în fond, o liberalizare a pieţei. Separarea urmează a fi făcută nu doar la nivel de operare şi legal, ci şi la nivel de proprietate asupra companiilor respective. În asemenea caz, o companie care deţine o reţea de transport a energiei electrice sau gaze naturale nu va putea să deţină în proprietate companii de producere sau de furnizare.

„MoldovaGaz” va deţine în continuare acţiuni în “MoldovaTransGaz”, care este transportatorul, dar nu vom interveni decât la nivel general de administrare. Însă, dacă această companie se va dezvolta tot mai mult, cu atât mai mult câştig va avea şi MoldovaGaz”, spune Vadim Ceban. Odată cu implementarea Pachetului III vor fi create două centre de profit şi administraţia întreprinderii consideră că, după reorganizare, eficienţa întregului grup va creşte. Altă întrebare este furnizarea gazelor naturale, pentru că astăzi, în regiune, trebuie să recunoaştem, în afară de Gazprom, altă sursă nu există.

Reorganizarea întreprinderii a fost aprobată încă în 2019, inclusiv de către Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică, dar procesul mai durează, fiind în întârziere, inclusiv pentru că nu este vorba de un lucru simplu sau, altfel, de o simplă divizare. Administraţia întreprinderii speră că procesul va fi finalizat în 2021 şi „MoldovaTransGaz” va fi certificată ca operator independent de transport.

Într-un cuvânt, 2021 ar putea fi anul de cotitură pentru întreprindere, care va schimba „faţa” sectorului gazelor din R. Moldova, dar nu şi esenţa acestuia, care se vrea mai eficient.

Vlad Bercu

Numarul ziarului: 
Nr.23 (897) din 16 iunie 2021