În Moldova va fi facilitată activitatea turistică şi îmbunătăţit mecanismul de evidenţă în domeniul turismului

Acest lucru este prevăzut de amendamentele la legea privind organizarea şi desfăşurarea activităţii turistice şi alte acte ale legislaţiei în vigoare, aprobate de Parlament în prima lectură. Modificările au fost elaborate de Agenţia turismului, pentru ajustarea legislaţiei din domeniul turistic al ţării la standardele internaţionale.

Potrivit amendamentelor, statutul de regiune turistică sau staţiune poate fi atribuit prin hotărâre de guvern satelor şi oraşelor, unor părţi/sectoare ale acestora, care dispun de patrimoniu turistic şi infrastructură turistică, în care activitatea economică este orientată în special spre acordarea serviciilor turistice. Pentru îmbunătăţirea mecanismului de evidenţă statistică va fi creat Registrul turismului – o bază de date care va include informaţii despre resursele turistice, agenţii economici din domeniul turismului, infrastructura turistică, de transport şi subiecţii activităţii turistice. Este prevăzută şi crearea unui sistem statistic special de evidenţă – Evidenţa turistică auxiliară, care va include complexul de tehnici şi instrumente ce permit identificarea legăturilor dintre turism şi alte sectoare ale economiei, identificarea cotei turismului în PIB. Este vorba despre un sistem statistic de colectare, analiză, stocare a datelor privind cheltuielile consumului turistic, ce ţin de cazare, transport, alimentaţie publică, servicii culturale, agrement, asigurare, produse locale, servicii ale agenţilor economici din domeniul turismului, dar şi a tuturor cheltuielilor ce ţin de provenienţa banilor din turism.

Folosirea acestui sistem va permite unificarea mecanismului de evidenţă statistică şi calculare a cheltuielilor, conform standardelor internaţionale. La compartimentul Destinaţii turistice şi activitate excursionistă, au fost incluse noi prevederi ce ţin de criteriile de elaborare a traseelor turistice, crearea zonelor turistice şi activităţii ghizilor turistici. Pentru dezvoltarea turismului social a fost propus un nou capitol – Turismul social. Acesta include principiile politicii de stat din domeniul turismului social, pentru asigurarea accesului persoanelor cu dizabilităţi la servicii de turism, prevede acordarea facilităţilor la prestarea serviciilor de turism cu caracter social. La compartimentul “acordarea serviciilor turistice de către turoperatori şi agenţii de turism” a fost exclusă obligativitatea folosirii unui model unic de contract privind serviciile turistice.

Amendamentele mai prevăd cerinţe mai dure faţă de administraţia şi angajaţii companiilor turistice. Astfel, conducătorul/administratorul companiei turistice va trebui să deţină certificat de categoria A privind absolvirea cursurilor de calificare din domeniul turismului sau diplomă de masterat cu specializarea turism. Personalul specializat din turism trebuie să deţină certificate de absolvire a cursurilor de calificare din domeniul turismului sau diplomă de studii superioare anume din acest domeniu. Proiectul de lege mai prevede acces preferenţial la servicii turistice, sancţiuni pentru prestarea serviciilor turistice fără personal calificat, fără certificat de atribuire a categoriei structurii de cazare, pentru distribuirea informaţiilor eronate despre tipul şi categoria structurii de cazare a turiştilor, activitatea ghidului fără ecuson vizibil etc.

InfoMarket

Numarul ziarului: 
Nr.51 (672) din 28 decembrie 2016