“Moldova Business Week – 2019”: O altă Moldovă

Vrem o altă Moldovă. Mai prosperă. Mai competitivă. Cu o economie mai dezvoltată. O ţară în care ai vrea să trăieşti.

Există multe lucruri care ar trebui schimbate, în plan economic şi social. Însă fără investiţii, injecţii de capital din exterior nu vom reuşi să construim o infrastructură ca în Europa sau să dezvoltăm producţii care ar fi competitive pe pieţele externe. Forumul economic internaţional „Moldova Business Week” este tocmai platforma care are ca ţintă atragerea investiţiilor.

Ambiţiile Republicii Moldova pentru dezvoltarea afacerilor străine şi atragerea investiţiilor străine se bazează pe un sistem fiscal prietenos mediului de afaceri şi pe o deschidere fără precedent pentru a crea relaţii comerciale transparente cu partenerii din toată lumea, a declarat la deschiderea Forumului directorul Agenţiei de Investiţii, Rodica Verbeniuc. Moldova este angajată să promoveze o politică economică deschisă, să-şi sporească eforturile de integrare regională şi să devină o piaţă mai atractivă şi mai competitivă.

Cifrele vorbesc de la sine. Peste 1500 de antreprenori, investitori, importatori şi exportatori din Republica Moldova şi din alte 24 de ţări, inclusiv România, Italia, Germania, Israel, Rusia, China, Turcia, Emiratele Arabe Unite, Polonia, Bulgaria, Franţa, Olanda, India, Canada, SUA, Iordania, Ungaria, au participat la Moldova Business Week 2019, care a avut loc la Chişinău în perioada 13-16 noiembrie. Agenda a inclus peste 160 de speakeri, dintre care 41 de experţi internaţionali din 15 ţări au discutat despre oportunităţile şi provocările sectoarelor strategice şi ale celor de nişă, care generează valoare. Aceasta a şi contat cel mai mult. La reuniunile de felul acesta, indiferent în ce ţară au loc, nu sunt semnate contracte, ci este prezentată oferta ţării, condiţiile pentru afaceri şi investiţii pe care le oferă, cadrul juridic, iar oamenii de afaceri leagă relaţii cu potenţialii viitori parteneri de afaceri.

Procesul de atragere a investiţiilor şi luare a deciziei este unul îndelungat şi deloc simplu. „Pentru ca un investitor de talie internaţională să vină pe piaţa Republicii Moldova, este nevoie ca un şir întreg de paşi să fie parcurşi, iar investiţia acestuia să fie securizată. Agenţia de Investiţii asigură acoperirea a patru etape din cele şapte ale procesului investiţional şi serveşte drept platformă multifuncţională. Printre instrumentele de promovare a ofertei de ţară, utilizate de Agenţie, se regăsesc forumurile, misiunile de afaceri, şedinţele tehnice şi sesiunile B2B. În context, “Moldova Business Week” este cea mai importantă rampă de comunicare, care acoperă toate sectoarele strategice şi serveşte în multe cazuri drept factor decizional în lansarea unei afaceri în Republica Moldova”, a declarat Rodica Verbeniuc.

După Forumul de afaceri din 2018, dar şi ca urmare a unui an de activitate a Agenţiei, nouă mari investitori din Germania, Spania, Ungaria, SUA, China, Italia şi Cehia au decis să se lanseze în Republica Moldova. Aceştia investesc în sectoare precum industria uşoară, produse alimentare, ITC, energetică, medicină şi infrastructură de transport. Totodată, patru companii localizate în Belgia, Portugalia, Japonia şi Olanda sunt la etapa finală de pre-lansare, iar alte aproape 20 – în proces de identificare a locaţiei, potrivit directorului general al Agenţiei de Investiţii.

Şi aceste date confirmă că Uniu­nea Europeană este nu numai cea mai mare piaţă de desfacere pentru mărfurile moldoveneşti, dar şi direcţia din care vin cele mai multe investiţii. Sunt însă şi domenii cu un potenţial foarte puţin explorat. Ambasadorul UE în Republica Moldova, Peter Michalko, a declarat în cadrul Forumului că este critic ca eforturile autorităţilor să fie orientate către dezvoltarea economiei durabile, bazate pe investiţii în infrastructură. De asemenea, este critic ca reformele în domeniul siguranţei alimentare să fie implementate cât mai urgent, pentru a permite producătorilor locali să exporte produse de origine animală de valoare adăugată înaltă. Un alt domeniu care necesită atenţie este managementul deşeurilor, a mai spus şeful Delegaţiei UE.

Când nu eşti nici chiar în prima jumătate a Clasamentului Competitivităţii Globale, elaborat de Forumul Economic Mondial (locul 86 din 141 de state – n.r.) îţi măreşti şansa de a atrage investitori prin lansarea unor proiecte competitive nu doar pe plan regional. Un exemplu concludent este crearea parcului virtual IT. Stabilirea unei taxe unice de 7 la sută din cifra de vânzări lunare pentru rezidenţii acestora a făcut ca tot mai multe companii din Occident să-şi extindă filialele până în Republica Moldova. Este şi cazul companiei americane Ellation din Silicon Valley, care a venit la Chişinău în 2017 şi de atunci a investit în economia naţională aproape 100 de milioane de lei, creând 60 de locuri de muncă noi.

Directorul executiv al companiei Ellation, Dan Denuţă, afirmă că „celor care se gândesc să deschidă o afacere IT în această ţară, vreau să le spun că vor găsi, cu siguranţă, forţă de muncă calificată, pentru că Moldova are mulţi tineri cu un potenţial foarte mare. Unde mai pui că fondarea unei afaceri nu mai este o procedură atât de birocratică, datorită eforturilor Guvernului, iar existenţa unui astfel de concept ca „IT Park” predispune spre derularea unor afaceri prospere”.

Un alt avantaj al Republicii Moldova este poziţia geografică favorabilă, s-a menţionat în cadrul Forumului economic internaţional „Moldova Business Week”. Acest avantaj a atras în Moldova, acum 16 ani, unul dintre cei mai mari producători de băuturi din lume – Efes Beverage Group. De atunci, compania turcă a investit în Moldova peste 136 de milioane de dolari SUA, iar taxele achitate în bugetul de stat în 2018 au constituit aproape 300 de milioane de lei.

„Atunci când spunem că Moldova este o ţară atractivă pentru investiţii ne referim la capacitatea ţării de a absorbi investiţii, la poziţia ei geografică, care o transformă într-o punte de trecere dintre Est şi Vest, dintre Sud şi Nord, dar şi la faptul că investiţiile sunt activ susţinute de stat. Experien­ţa investitorului, la care se adaugă condiţiile propice de aici sunt garantul unei afaceri de succes”, a declarat în cadrul Forumului Ludmila Andronic, director Afaceri Corporative Efes Moldova.

Cea mai mare cotă a investiţiilor străine directe, efectuate în 2018, îi revine României. Anul trecut, antreprenorii români au investit în Moldova aproape 80 de milioane de dolari SUA. Tot în 2018, pe piaţa locală a intrat cel mai mare grup bancar din România – Banca Transilvania. Este pentru prima oară în ultimii 10 ani când o bancă din afara Republicii Moldova investeşte pe această piaţă.

„A fost o investiţie strategică, scopul căreia a fost de a aduce aici bunele practici din domeniul bancar din UE. Noi credem în succesul Moldovei, acesta este şi motivul pentru care am investit în Moldova, în special în domenii precum agricultura, IT şi credem noi că în curând şi în sfera serviciilor. Veniţi să investiţi în Moldova pentru că este o ţară care asigură posibilitatea de avea o afacere de succes, atât timp cât îţi doreşti să ai succes şi să fii o firmă transparentă”, a menţio­nat Bogdan Pleşuvescu, preşedintele Victoriabank, parte din grupul financiar „Banca Transilvania”.

Agenţia de investiţii mai subliniază că Republica Moldova este destinaţia perfectă pentru investiţii dacă îţi doreşti să beneficiezi de localizare geografică strategică – la distanţă de două zile de UE şi CSI cu transport terestru; acces către o piaţă de export cu peste 800 milioane consumatori – acorduri de liber schimb încheiate cu 43 de state din UE, CEFTA, CSI, GUAM, Turcia şi în proces de negociere cu ASIA; costuri de operare reduse – cele mai mici preţuri la chirie de oficii din regiune; costuri ale forţei de muncă reduse – unele dintre cele mai mici salarii din regiune; forţă de muncă calificată şi multilingvă; facilităţi fiscale, scutiri de taxe – Moldova are unul dintre cele mai competitive sisteme fiscale din regiune, cu: un impozit pe profit de 12% şi doar 6% – pentru rezidenţii Zonelor Economice Libere, un impozit unic de 7% din vânzări pentru rezidenţii Parcurilor IT, cea mai redusă taxă de contribuţie socială de 18%; nivel redus al birocraţiei – a fost redus cu 70% numărul organelor cu funcţii de control, iar agenţii economici au nevoie cu 300 de acte permisive mai puţin pentru a-şi dezvolta afacerile legal.

„Am susţinut toate ediţiile “Moldova Business Week” fiind motivaţi de dorinţa de a contribui la valorificarea unei platforme, care pune faţă în faţă oamenii de afaceri din Moldova şi din alte ţări şi care contribuie la dezvoltarea economiei naţionale. Evenimentele precum MBW sunt foarte importante, pentru că reuşesc să unifice toate domeniile strategice care ar impulsiona dezvoltarea Republicii Moldova”, a menţionat Sergiu Harea, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie.

Datele BNM arată că anul trecut influxul net de capital sub formă de investiţii străine directe a constituit peste 196 de milioane dolari SUA, în creştere cu 31,3 la sută faţă de 2017. Investiţiilor din UE le revin 84,5 la sută, în timp ce investiţiilor din CSI – 6 la sută.

Totodată, agenda evenimentului a inclus Forumul „ProExport”, în cadrul căruia au fost organizate paneluri de discuţii cu invitaţi internaţionali, sesiuni B2B cu autorităţi publice, care au oferit companiilor locale informaţii privind instrumentele de suport pentru exportatori, pieţele strategice pentru export, dar şi platforme practice de a crea parteneriate avantajoase.

Vlad Bercu

Numarul ziarului: 
Nr.46 (819) din 20 noiembrie 2019