Listarea Purcari la BVB, un succes pe fundalul turbulenţelor de la bursele internaţionale

Producătorul de vinuri din Republica Moldova Purcari Wineries este prima companie locală care se listează la Bursa de Valori Bucureşti (BVB). Compania speră să obţină intervalul de preţ al ofertei între 19 RON/acţiune şi 28 RON/acţiune. Operaţiunea de piaţă pentru cele 9,8 milioane acţiuni puse în vânzare ar urma să se cifreze între 186,20 milioane RON (39,90 milioane euro) şi 274,40 milioane RON (58,81 milioane euro). “Ne bucură faptul că suntem prima companie din Republica Moldova listată la BVB. Asta ne obligă să fim mai organizaţi şi mai transparenţi, pentru a rămâne drept o istorie de succes”, a declarat pentru Capital Market, directorul Purcari, Victor Bostan.

Astfel, Victor Bostan susţine că România a fost una dintre pieţele active din Europa în ceea ce priveşte numărul de listări în 2017, iar trendul continuă şi în 2018. “Prin listarea la BVB, am transmis un semnal puternic că ne-am propus să devenim un lider incontestabil pe piaţa vinului în Europa Centrală şi de Est. Exemplul nostru ar putea fi urmat de fiecare companie care îşi propune să devină lider în domeniul ei de activitate. Pentru toţi cei care vor să construiască o afacere care să reziste, listarea e cea mai bună modalitate de a asigura acea longevitate”, a spus Bostan.

Potrivit lui, oferta a fost bine primită, tranşa dedicată investitorilor retail fiind suprasubscrisă de peste patru ori, în pofida turbulenţelor care au afectat pieţele globale şi care au marcat scăderi record ale indicelui Dow. Preţul final al ofertei a fost de 19 RON/acţiune, valoarea totală a ofertei ajungând la peste 186 milioane RON (50 milioane USD).

În data de 16 februarie, a doua zi de la listare, Fondul de investiţii Franklin Templeton a cumpărat 1.040.400 de acţiuni ale producătorului de vinuri Purcari, scoase la bursă de acesta printr-o ofertă publică de vânzare. În urma tranzacţiei, Franklin Templeton deţine 5,2% din acţiunile companiei Purcari, potrivit anunţului de la Bursă.

“Sunt cu adevărat încântat că toţi cei care îndrăgesc vinurile noastre şi apreciază brandurile noastre au oportunitatea să devină acţionari ai Grupului şi, astfel, să participe alături de noi, la succesul companiei. Credem că listarea cu succes a companiei este un testament al încrederii noilor acţionari în strategia şi managementul companiei”, a precizat Victor Bostan.

Pe fondul creşterii robuste a consumului în ECE, Purcari a înregistrat o rată medie de creştere a veniturilor de 34% în perioada 2014–2016, cu rate medii anuale de creştere de 55% în Romania, 49% – în Polonia, 44% – în Moldova, 15% – în Cehia şi Slovacia. Nivelul ridicat al creşterii s-a menţinut în 9 luni ale anului 2017, în care veniturile s-au majorat cu 35% pe an, creşterea în România accelerând la 69% faţă de aceeaşi perioadă din 2016.

Investitorii din România cu apetit pentru noi oferte

“Listarea cu succes la BVB reprezintă o reconfirmare a ceea ce reprezintă Grupul Purcari – viziune strategică, proiecte ample executate exemplar, capacitate de a depăşi obstacole. Aceasta a reprezentat un succes major, în condiţiile în care turbulenţele înregistrate la bursele internaţionale au făcut ca Ofertele publice iniţiale (IPO) din Argentina, Brazilia şi Turcia să fie anulate”, este de părere Victor Bostan.

Compania beneficiază de o bază sustenabilă de cheltuieli reduse şi de o ofertă abundentă de struguri de calitate, pentru a realiza o afacere extrem de profitabilă. Marja EBITDA în nouă luni 2017 a fost de 33%, în timp ce marja de profit net a crescut la 23%, mai mult cu 29%, respectiv, 55% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2016.

Directorul Purcari spune că a urmărit listările de la BVB din ultimii ani şi evoluţia companiilor a oferit o doză mare de încredere şi motivaţie. Instrumentele şi produsele noi de la bursă arată o continuitate şi coerenţă, care se şi reflectă în puterea financiară a BVB. Reieşind din listările anterioare, atât investitorii instituţionali, cât şi cei individuali, majoritatea ofertelor erau suprasubscrise, ceea ce înseamnă că investitorii au cerut mai multe instrumente financiare comparativ cu oferta. Este un indiciu că piaţa din România şi investitorii au suficient apetit pentru noi oferte.

“Listarea Grupului Purcari la bursă înscrie o filă de istorie, fiind prima companie din Moldova care se listează public la Bucureşti. Este o moştenire demnă de un brand iconic, care a încântat iubitorii de vin din 1827 şi care a câştigat prin merit poziţia de lider în România şi Moldova, concomitent cu extinderea prezenţei la nivel global. Rămânem un investitor activ. IPO-ul este o oportunitate pentru Horizon Capital de a monetiza o parte din această investiţie, spre încântarea investitorilor fondului nostru, menţinând în acelaşi timp o participaţie importantă în companie, pentru a profita de creşterea viitoare. În ultimii şapte ani, Purcari a demonstrat o inventivitate şi o capacitate de execuţie extraordinare. În ciuda faptului că a pierdut o parte importantă a afacerilor din Rusia, CSI, ca urmare a devalorizărilor regionale şi a contracţiei economice din acea zonă, a atins o rată de creştere şi profitabilitate cu adevărat impresionantă, depăşind cu mult aşteptările în ECE. Obsesia companiei cu privire la satisfacţia consumatorilor, oferind un raport calitate/preţ excelent, şi comunicarea acestor valori prin campanii de marketing cu adevărat remarcabile, a devenit un model de urmat pentru multe dintre companiile noastre din portofoliu. Suntem dornici să ne continuăm munca alături de management şi încântaţi că noi acţionari ni se vor alătura după acest IPO”, a menţionat Lenna Koszarny, Partener Fondator şi CEO al Horizon Capital, unul din acţionarii Purcari, care în urma subscrierii şi-a redus cota.

Recolta în descreştere va creşte preţurile la vinuri

Reechilibrarea pieţei mondiale a vinului a avut un efect pozitiv asupra preţurilor vinurilor tranzacţionate, care au crescut, în medie, de la 2,1 euro pe litru în 2006 la 2,8 euro în 2016, potrivit Organizaţiei Internaţionale a Viei şi Vinului (OIV). Se preconizează că această tendinţă va continua şi în 2018, deoarece OIV previzionează o scădere cu 8% a producţiei globale, volumele scăzând în Italia cu 23%, în Franţa cu 19%, în Spania cu 15%, în Germania cu 10% şi în Chile cu 6%, generând creşterea preţurilor mondiale ale vinului. România şi Moldova au făcut excepţie de la această tendinţă, ambele beneficiind de o recoltă bogată, în creştere cu 64% şi, respectiv, cu 20% faţă de anul 2016, ceea ce este de bun augur pentru marjele producătorilor din ambele ţări în 2018.

Grupul Purcari este unul din cele mai mari grupuri vinicole regionale, cuprinzând o familie de patru vinării, în Moldova şi România: Vinăria Purcari, Vinăria Bostavan, Crama Ceptura şi Vinăria Bardar, totalizând circa 1.060 hectare de viţă de vie în gestiune. Grupul este liderul segmentului premium în România, cu o cotă de piaţă de 26% şi cel mai mare exportator de vin din Moldova, cu o reţea de exporturi care acoperă peste 30 de ţări. Fondată în 1827, Vinăria Purcari este cea mai medaliată vinărie din Europa Centrală şi de Vest la Decanter Londra în 2015–2016 şi printre cele mai bine clasate în Vivino, o dovadă a devotamentului Purcari de a încânta consumatorii cu vinuri excelente la un preţ bun.

Republica Moldova, lider la exportul de vin pe cap de locuitor

Consumul global de vin în 2017 este estimat de OIV la 243 milioane hectolitri, cu o producţie corespunzătoare de 247 milioane de hectolitri. În ultimele două decenii, raportul dintre consumul mediu şi producţia globală a fost între 0,85 şi 0,90. Totuşi, recoltele scăzute din 2017 vor vedea acest raport ajungând la 0,98.

Republica Moldova nu are o tradiţie în ceea ce priveşte consumul intern de vin din comerţ. Cea mai mare parte a vinului produs, circa 180 de milioane de litri conform OIV, este destinat exportului. Ţara noastră este printre primele în ceea ce priveşte volumul exportului de vin pe cap de locuitor. Potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică, exporturile de băuturi alcoolice s-au majorat cu 15,6% faţă de anul 2016. Ponderea în totalul exporturilor este de 8,3%.

Victor URSU

Numarul ziarului: 
Nr.09 (733) din 7 martie 2018