Interes sporit pentru instruirile în domeniul prevenirii spălării banilor

Peste 100 de reprezentanţi ai organizaţiilor de creditare nebancară şi ai companiilor de asigurări au participat marţi, 13 septembrie curent, la cea de-a doua instruire în domeniul prevenirii şi combaterii spălării banilor şi finanţării terorismului (AML/CFT), organizată de Comisia Naţională a Pieţei Financiare (CNPF), cu suportul Proiectului USAID „Transparenţa Sectorului Financiar în Moldova” (FSTA).

Cea de-a doua sesiune, dedicată măsurilor de precauţie privind clienţii şi identificarea beneficiarului efectiv, i-a avut în calitate de formatori pe expertul lituanian Igoris Krzeckovskis şi experta Milimo Moyo din SUA, ambii cu o vastă experienţă în domeniul AML/CFT. De-a lungul carierei sale, Igoris Krzeckovskis a condus echipe mixte de investigaţii şi a deţinut poziţii cheie în cadrul mai multor organizaţii internaţionale de profil precum OLAF, Europol, UNODC şi OSCE, iar Milimo Moyo a acumulat o experienţă de aproape 20 de ani în consilierea mai multor bănci centrale şi comerciale, autorităţi de reglementare şi instituţii specializate din diferite state.

În cadrul primului panel, Igoris Krzeckovskis a vorbit despre măsurile de precauţie standard, simplificate şi avansate, atât prin prisma recomandărilor FATF şi practicilor UE, cât şi a experienţei Lituaniei în lupta cu infracţiunile financiare. De asemenea, acesta a evidenţiat importanţa stabilirii unor mecanisme viabile de evaluare a riscurilor de spălare a banilor şi de identificare a sursei fondurilor clienţilor.

Cel de-al doilea panel, moderat de experta americană Milimo Moyo s-a axat pe identificarea beneficiarilor efectivi şi a Persoanelor Expuse Politic, fiind prezentate, în acest sens, prevederile legislaţiei naţionale şi UE în domeniu, precum şi cele mai bune practici la nivelul SUA. Totodată, participanţii au analizat câteva studii de caz pe marginea subiectelor prezentate.

Atelierul face parte dintr-un program mai amplu de instruiri în domeniul AML/CFT, lansat în parteneriat cu Proiectul USAID FSTA în luna februarie a acestui an. Ciclul de instruiri, compus din trei module, a fost conceput cu scopul de a consolida capacităţile entităţilor raportoare, supravegheate de CNPF, de a preveni şi combate în mod eficient infracţiunile financiare, prin prezentarea celor mai bune practici AML/CFT şi împărtăşirea expertizei deţinute de reputaţi specialişti în domeniu.

Cel de-al treilea modul este preconizat pentru luna noiembrie a acestui an. La finalul cursului, toţi participanţii prezenţi la cele trei instruiri vor primi certificate.

Serviciul de presă al CNPF

Numarul ziarului: 
Nr.37 (961) din 21 septembrie 2022