FMI a recunoscut progresele făcute în implementarea programului de către autorităţi

Interviu cu prim-viceguvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei, Vladimir Munteanu

La sfârşitul lunii decembrie, conducerea Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi Consiliul de Directori Executivi ar putea aproba cea de-a doua evaluare a Programului cu Republica Moldova. Dacă acest lucru se va întâmpla, ţara noastră va avea acces la aproximativ 22 de milioane de dolari, relatează Moldova 1. Despre acest lucru, dar şi despre pronosticul evoluţiei inflaţiei până la sfârşitul anului, ce influenţează aprecierea leului faţă de principalele valute de referinţă, a relatat, în cadrul unui interviu pentru emisiunea „Mesager Stop-Cadru”, prim-viceguvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), Vladimir Munteanu.

– În această toamnă, experţii FMI au fost în două vizite de documentare în ţara noastră. Există deja un proiect de Memorandum sau încă mai sunt condiţii neîndeplinite? Pe ce aspecte s-a insistat, în mod special, şi care sunt restanţele?

– Într-adevăr, Misiunea de evaluare a FMI din luna octombrie a fost precedată de o misiune de lucru a Fondului Monetar. În primul rând au fost evaluate progresele programului şi, în al doilea rând, au fost evaluate politicile macroeconomice şi financiare. Este un proces prin care ţările membre trec în fiecare an, iar ţările ce au program cu FMI au aceste consultări o dată la 24 de luni. Misiunea de evaluare a FMI s-a terminat cu o înţelegere la nivel de echipe în care, prealabil, FMI a recunoscut progresele făcute în implementarea programului de către autorităţi. De fapt, nu va fi aprobat un nou program cu FMI, va fi aprobată evaluarea a doua, în cadrul tranşelor de alocare pentru Republica Moldova. Conform înţelegerilor preliminare, se aştepta că Consiliul director al FMI va avea o sesiune deplină pe subiectul dat în a doua jumătate a lunii decembrie.

– Câte tranşe sunt prevăzute şi care sunt condiţiile care vor trebui îndeplinite pentru debursarea acestora?

– Vorbim despre aproximativ 129 de milioane de drepturi speciale de tragere sau în echivalentul a aproximativ 180 de milioane de dolari. Se preconizează şase tranşe, consultările pentru debursarea fiecărei tranşe au loc o dată la şase luni. Cât priveşte aprobarea tranşei a doua, vorbim despre o sumă de aproximativ 22 milioane de dolari. Condiţiile în cadrul acestui program au fost publicate la momentul aprobării Programului în luna noiembrie 2016, nu este nimic nou, subiectele de regulă sunt: consolidarea stabilităţii financiare, transparenţa acţionariatului în băncile comerciale, consolidarea capacităţilor de reglementare, capacităţilor de gestionare a sistemului financiar. Ceea ce ţine de BNM, evident, reieşind din obiectivul de bază al Băncii Naţionale, consultările au loc pe marginea inflaţiei, cursului de schimb valutar.

– Dacă este să vorbim de restanţe, aţi putea să ne spuneţi ce am făcut şi ce trebuie să mai facem?

– Rămâne de fortificat, în continua­re, eforturile BNM de consolidare a sistemului financiar, de asigurare a transparenţei acţionarilor, foarte mult în acest domeniu a fost deja îndeplinit. Este important să avem, ca rezultat final, o schimbare a sistemului financiar în Republica Moldova. Condiţionalităţile de bază pentru Guvern ar fi politica fiscală şi bugetară pentru anul curent şi pentru anul viitor.

– Dacă este să ne referim la pronosticul evoluţiei inflaţiei până la sfârşitul anului, în ce măsură BNM se poate implica în menţinerea inflaţiei la cotaţia dorită? Creşterea preţurilor la produsele alimentare din ultima perioadă de care factori a fost determinată şi ce măsuri a întreprins Banca Centrală în acest sens?

– Aşteptările BNM şi prognozele noastre arată că inflaţia va avea un nivel relativ înalt. Motivul principal este, în primul rând, creşterea preţurilor la nivel mondial la resursele energetice şi la produsele alimentare. Am avut şi două şocuri interne în anul curent: zăpada de la sfârşitul lunii aprilie, apoi condiţiile climaterice de la sfârşitul verii şi începutul toamnei ce au fost în detrimentul producţiei agricole. Vreau să vă dezamăgesc, probabil, puţin ce poate face BNM prin instrumentele sale pentru un orizont de o lună-două. Impactul de la operaţiunile de politică monetară şi deciziile de politică monetară ale BNM are loc în decurs de câteva trimestre. Deci, acţiunile actuale ale BNM vor avea un impact începând cu a doua jumătate a anului viitor.

– Care ar fi totuşi prognoza inflaţiei până la sfârşitul anului şi începutul anului viitor?

– Spre sfârşitul anului aşteptăm un nivel al inflaţiei puţin peste 7 procente, în anul viitor, începând cu trimestrul doi–trei, BNM prognozează o descreştere rapidă a nivelului inflaţiei.

– Aprecierea leului faţă de principalele valute de referinţă va continua sau BNM a reuşit stabilizarea cursului?

– Cursul de schimb al leului moldovenesc nu este un obiectiv în sine al BNM, cursul este unul flotant, el poate fi impactat prin politica monetară a BNM, dar tendinţa fundamentală a cursului este dictată de situaţia economiei. Am avut anul acesta o creştere considerabilă a exporturilor, ce derivă dintr-un an agricol foarte reuşit – anul trecut, anul acesta, de asemenea, am avut un an agricol foarte bun, plus la aceasta au crescut considerabil remitenţele în Republica Moldova. Corespunzător, am avut o supraofertă de valută vizavi de cerere, ceea ce într-o economie de piaţă rezultă într-o apreciere a monedei naţionale faţă de valuta de referinţă.

trm.md

Numarul ziarului: 
Nr.49 (721) din 6 decembrie 2017