Federica Mogherini: Autorităţile din Moldova au atins unele progrese în realizarea reformelor, dar există şi domenii-cheie în care e nevoie de mai mult efort

Declaraţia a fost făcută de Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Federica Mogherini la o conferinţă de presă susţină în comun cu premierul Moldovei, Pavel Filip, după şedinţa Consiliului de Asociere Moldova – UE.

Mogherini a menţionat necesitatea asigurării reformelor în domeniul energeticii, justiţiei, antreprenoriatului, luptei cu corupţia şi prevenirii sustragerilor bancare, precum şi în domeniul electoral. Ea a spus că UE aşteaptă rezultatele anchetei privind furtul a un miliard de dolari din sistemul bancar al ţării, care, fără îndoială, va contribui la restabilirea încrederii nu numai a partenerilor străini ai Moldovei, ci şi a cetăţenilor săi.

În context, Pavel Filip a spus că autorităţile depun eforturi pentru a identifica toţi făptaşii, precum şi pentru a returna fondurile furate, iar până în prezent au fost returnate un miliard de lei. Premierul a atras atenţia asupra faptului că activitatea sectorului bancar din Moldova a fost stabilizată, lucru confirmat şi de experţii europeni.

Nu a fost ignorată de UE nici noua lege electorală adoptată în Moldova, precum şi alegerile parlamentare viitoare. Federica Mogherini a subliniat că toate schimbările în procesul electoral ar trebui să fie coordonate cu opinia cetăţenilor şi trebuie să respecte standardele internaţionale.

În acest context, Pavel Filip a confirmat dorinţa autorităţilor moldoveneşti de a organiza alegeri corecte şi deschise. În acest sens, se aşteaptă un număr mare de observatori, atât locali, cât şi străini. El a mai spus că autorităţile moldoveneşti vor efectua până la urmă reforma justiţiei.

O altă temă de discuţie a fost extinderea comerţului dintre Moldova şi UE. Pavel Filip a spus că a cerut UE să crească cotele de export pentru unele produse moldoveneşti. Despre ce mărfuri este vorba, premierul nu a menţionat.

Federica Moegherini nu a comentat această informaţie, dar a confirmat intenţia UE de a continua asistenţa în realizarea proiectelor economice şi sociale, direcţionate spre creşterea nivelului de viaţă a cetăţenilor de pe ambele maluri ale Nistrului.

Filip a spus că autorităţile lucrează asupra executării tuturor condiţiilor – 28 condiţii tehnice – pentru obţinerea asistenţei macrofinanciare din partea UE în sumă de 100 mil. euro.

InfoMarket

Numarul ziarului: 
Nr.18 (742) din 9 mai 2018