Experţii FMI au discutat cu echipa CNPF despre progresele înregistrate în implementarea Memorandumului de politici financiare

Conducerea Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare (CNPF) a avut o întrevedere joi, 25 aprilie curent, cu echipa Fondului Monetar Internaţional (FMI), condusă de Clara Mira şi asistată de un grup de experţi în diverse domenii.

Misiunea FMI se află la Chişinău, în perioada 22 aprilie – 2 mai curent, pentru a realiza cea de-a cincea evaluare a programului susţinut prin Mecanismul extins de creditare (ECF) şi Mecanismul de finanţare extinsă (EFF) şi prima evaluare a programului susţinut prin Mecanismul de finanţare pentru rezilienţă şi sustenabilitate (RSF).

În cadrul discuţiilor, CNPF a prezentat ultimele evoluţii şi progresul atins în dezvoltarea pieţei de capital, inclusiv amendamentele operate la cadrul legislativ şi normativ în domeniul societăţilor pe acţiuni şi drepturilor acţionarilor. În context, experţii FMI au fost informaţi despre elaborarea şi promovarea regulamentelor necesare pentru a pune în aplicare Legea privind serviciile de finanţare participativă, precum şi despre avizarea constituirii primei societăţi de administrare a fondurilor de pensii facultative din Republica Moldova şi autorizarea primei companii care a obţinut calitatea de consultant de investiţii. Un subiect aparte l-a constituit stadiul de elaborare a Strategiei de dezvoltare a pieţei de capital pentru perioada 2025-2028.

De asemenea, CNPF a informat FMI despre necesitatea de dezvoltare a cadrului de reglementare a protecţiei consumatorilor de servicii financiare.

Un alt subiect abordat a vizat punerea în aplicare a modificărilor operate la Legea cu privire la Depozitarul central unic al valorilor mobiliare şi atribuirea CNPF a competenţelor de reglementare şi supraveghere a activităţii Depozitarului central unic.

Experţii FMI s-au arătat deschişi pentru colaborare şi suport pentru susţinerea măsurilor ce vizează dezvoltarea pieţei financiare, inclusiv pe domeniul de protecţie a consumatorilor financiari şi incluziunii financiare.

Direcţia generală comunicare şi educaţie financiară a CNPF

Numarul ziarului: 
Nr.17 (1043) din 1 mai 2024