Interviu oferit ziarului Capital Market de către Dona Şcola, director al Organizaţiei de Atragere a Investiţiilor şi Promovare a Exportului din Moldova (MIEPO).
– Volumul investiţiilor atrase în economia unei ţări denotă gradul de dezvoltare şi de credibilitate a statului. Din acest punct de vedere, RM are o poziţie favorabilă? Cum apreciaţi dinamica investiţiilor străine atrase în R. Moldova în ultimii 3 ani?
– Fluxul net de investiţii străine directe (ISD) în economia naţională a crescut considerabil în anul 2013, fiind în valoare de 231,3 milioane dolari SUA (valoare netă), cu o creştere de 32,1% comparativ cu anul 2012. Cu toate acestea, dacă comparăm fluxul de ISD în economia naţională din anii 2011-2013, cel mai înalt rezultat a fost atins în anul 2011, cu un flux net de 288,2 milioane dolari SUA.
Influxul de investiţii străine directe nete în economia Republicii Moldova a constituit 348,1 mil. dolari SUA în anul 2013, comparativ cu 350,1 mil. – în 2012. Cea mai mare parte a fost repartizată spre capitalul social – 52,8% (183,9 mil. dolari SUA). Ieşirile aferente investiţiilor străine directe au fost evaluate la 116,7 mil. dolari SUA, comparativ cu 177,4 mil. – în 2012, datorate, în principal, rambursărilor de împrumuturi contractate anterior de la investitorii străini (65,1% din total ieşiri).
Stocul total de investiţii străine directe acumulat la data de 31 decembrie 2013 a fost evaluat la 3668,3 mil. dolari, fiind compus din capitaluri proprii în capitalul social şi venituri reinvestite în valoare de 2,709.5 mil. dolari SUA şi împrumuturi intra-grup (alt capital) – 958,8 mil. dolari SUA.
Două treimi din capitalul străin prezent în Republica Moldova este investit în capitalul societăţilor pe acţiuni. Din punctul de vedere al concentraţiei proprietăţii, companiile cu capital străin sunt relativ concentrate, participaţiile străine fiind între 75-100%. Aceasta indică faptul că investitorii străini preferă să controleze gestionarea companiilor cât mai mult posibil sau chiar integral.
Companiile cu capital străin sunt mai mari decât cele locale şi promovează o politică investiţională mai activă în comparaţie cu cele cu capital autohton. Producţia la scară largă, performanţele economice şi accesul mai mare la surse financiare externe, a făcut posibil pentru companiile cu capital străin să înregistreze intrări de active corporale şi necorporale mai mari. În acea perioadă s-a demonstrat că, cu careva excepţii, companiile orientate spre satisfacerea cererii interne promovează o politică investiţională mai activă faţă de cele orientate preponderent spre export.
Conform datelor Conferinţei Naţiunilor Unite pentru Comerţ şi Dezvoltare (UNCATD), stocul total al investiţiilor pe cap de locuitor în Republica Moldova pentru anul 2013 este de aproximativ 1031 dolari SUA, respectiv, fiind mai mic de 14,34 ori decât cel al Bulgariei, de 20,91 ori decât cel al Ucrainei şi de 23,06 ori decât cel al României.
– Cum credeţi, actuala situaţie economică a R. Moldova poate fi explicată prin nivelul redus al investiţiilor străine în economia ţării?
– Situaţia economică actuală este rezultatul compus din mai mulţi factori: viteza lentă de implementare a reformelor, procesul de privatizare şi readucere în circuitul economic al activelor deţinute de stat ineficient şi nesigur, precum şi mediul politic instabil.
– Embargoul introdus de guvernul rus la exporturile moldoveneşti s-a răsfrâns în vreun fel asupra investiţiilor atrase, inclusiv din această ţară?
– Situaţia volatilă a securităţii regionale este, de fapt, cauza încetinirii procesului investiţional. Rusia rămâne ţara de origine cu cel mai mare stoc de investiţii străine directe în Moldova.
– Investitorii prezenţi în R. Moldova sunt mulţumiţi de facilităţile şi condiţiile oferite de ţara noastră pentru extinderea afacerilor? Care sunt problemele cu care se confruntă aceştia în procesul derulării afacerilor în R. Moldova?
– Gradul de reinvestire în Moldova este foarte mic. În 2013, volumul reinvestiţiilor în R. Moldova fiind de numai 20 mil. USD. În mod normal, investiţiile cresc din contul reinvestiţiilor, adică dezvoltarea afacerilor investitorilor deja existenţi în ţară. Cifrele ne arată că investitorii nu cresc în Moldova, nu dezvoltă afacerile aici. Avem cazuri când investitorii pleacă în România, după ce au considerat drept un succes deschiderea unei fabrici în Moldova. Asta ne sugerează că oferta Moldovei pentru investitori nu este suficient de solidă. Componentele ofertei sunt: cadrul de reglementare, calitatea serviciului public, accesul la factorii de producţie competitivi (oferta de resursă umană), calitatea infrastructurii generale şi de afaceri. Cu ce ne putem mândri din această listă?
– Care sunt sectoarele economiei naţionale cu cele mai multe investiţii străine atrase?
– Distribuţia stocului investiţiilor străine directe în sectoarele economiei naţionale, la 31 decembrie 2013 (conform datele preliminare ale Băncii Naţionale a Moldovei), sunt următoarele:
– Reprezentanţii Guvernului afirmă că RM este atractivă pentru investitorii străini graţie acordurilor existente cu UE şi ţările CSI, amplasării sale geografice, precum şi regimului fiscal preferenţial. Aceste condiţii sunt suficiente pentru a convinge un businessman străin să investească în RM? Ce măsuri urmează a fi luate pentru a spori gradul de credibilitate şi climatul investiţional din ţară?
– Acordurile internaţionale pe care le-a semnat Moldova deopotrivă cu poziţia geografică între Est şi Vest sunt avantaje indiscutabile care, deocamdată, prezintă doar potenţial pentru a deveni atractivi pentru investitorii străini. Ştiind că un climat investiţional propice comportă ingrediente cum ar fi stabilitate politică, acces la factorii de producţie competitivi ca preţ, productivitate agregată înaltă, se impune ca toţi actorii vizaţi să-şi facă bine sarcinile ce le revin dând dovadă de mai multă coeziune, consecvenţă şi coerenţă pentru a asigura stabilitatea politică.
Factorii de producţie pentru a fi competitivi ca preţ, necesită performanţă pe partea instituţiilor care veghează mediul concurenţial, dar şi a celor care reglementează domeniile unde există monopoluri naturale. Productivitatea agregată depinde de eficienţa în tot ceea ce înseamnă schimburi comerciale şi, prin urmare, avem nevoie de costuri tranzacţionale mai joase, fie că e vorba de intermedierea financiară sau serviciile de logistică, inclusiv servicii vamale şi fiscale neîmpovărătoare.
– În ultima perioadă, autorităţile de la Chişinău au organizat mai multe acţiuni cu scopul de a atrage investiţii străine (Forumul investitorilor, întruniri bilaterale de afaceri, a fost lansat spotul video de promovare a ţării etc.) Au contribuit toate acestea la schimbarea situaţiei în domeniu?
– Acestea sunt un bun început şi vor deveni sistemice pentru a putea schimba situaţia. E nevoie de efortul conjugat al tuturor instituţiilor statului care contribuie la confortul sau disconfortul investiţiilor. Activitatea de promovare a ţării, mesajele cu care ieşim afară urmează sa fie bine coordonate şi susţinute cu oportunităţile real prezente în ţară. Astăzi avem dificultăţi în formularea ofertei competitive a ţării pentru investitori, dar şi pentru parteneri în comerţ şi vizitatori. Moldova are o imagine mai mult neutră care este un punct de pornire bun şi beneficiază acum de vizibilitatea sporită graţie deciziilor ferme şi curajoase luate de guvernare în ultimii ani. Trebuie să utilizăm această situaţie pentru a ne promova inteligent.
– Care sunt cele mai eficiente metode de atragere a investiţiilor, pe care le utilizează MIEPO?
– Contactele directe cu potenţialii investitori, participarea la forumuri şi expoziţii specializate pentru a ne promova şi întâlnirile cu companii potenţial interesate de oferta ţării noastre sunt acţiunile pe care le întreprindem.
Dezvoltam servicii menite să facă cunoscute posibilităţile investiţionale din Moldova pentru investitorii străini, precum şi de conştientizare a avantajelor comparative şi competitive de care dispune Moldova sub aspect investiţional.
– Ce activităţi şi proiecte dedicate investitorilor vă propuneţi să lansaţi în perioada următoare?
– Proiectul de promovare a dezvoltării parcurilor industriale, care, pe de o parte, va aduce mai multă abordare sistemică pe intern atunci când se doreşte valorificarea activelor industriale subutilizate şi a capacităţilor umane existente, iar, pe de altă parte, va oferi servicii de promovare propriu-zise în relaţia parcurilor cu investitorii şi finanţatorii potenţiali.
– Cum apreciaţi relaţiile dintre Asociaţia Investitorilor Străini din Moldova şi MIEPO? Ce activităţi au fost întreprinse în comun?
– Relaţiile MIEPO cu toţi partenerii de dezvoltare, inclusiv mediul asociativ care reprezintă investitorii, este o chestiune pe care am abordat-o în regim prioritar de la investirea mea în funcţie. Voi persevera în acest sens până vom avea o relaţie simbiotică în care MIEPO să poată să-şi realizeze mandatul antrenând în procesul de promovare a investiţiilor şi a exporturilor toate părţile care pot contribui la proces. Este vorba de asociaţiile investitorilor străini cum sunt FIA, EBA, AmCham, având drept scop creşterea investiţiilor din partea investitorilor existenţi, precum şi de ambasadele şi reprezentanţele noastre de peste hotare atunci când este vorba de atragerea noilor investitori.
– Vă mulţumesc pentru interviu.
A discutat Lilia Alcază