Deputaţii au audiat raportul comisiei de anchetă privind situaţia pe piaţa financiar-bancară

Parlamentul a audiat raportul comisiei de anchetă privind situaţia pe piaţa financiar-bancară într-o şedinţă închisă care a durat mai mult de opt ore şi s-a încheiat după ora 22, informează MOLDPRES.

Vlad Filat, preşedinte al fracţiunii Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), a declarat după şedinţa Parlamentului că a fost adoptată o hotărâre care vizează demiterea viceguvernatorului Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), Emma Tăbîrţă, şi a preşedintelui Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare, Artur Gherman. Totodată, potrivit lui Filat, “Parlamentul a stabilit sarcini clare pentru instituţii­le statului, care urmează să întreprindă acţiuni concrete în vederea ajustării legislaţiei şi stabilizării situaţiei din sistemul financiar-bancar”.
“S-a luat decizia de a solicita Guvernului să desecretizeze hotărârea care vizează acordarea acelei garanţii în vederea oferirii creditului de către BNM Băncii de Economii, Băncii Sociale şi Unibank”, a specificat Vlad Filat. El a mai adăugat că atât raportul comisiei de anchetă, cât şi hotărârea Parlamentului adoptată în urma audierii acestuia, vor fi făcute publice.
Marian Lupu, lider al fracţiunii parlamentare a Partidului Democrat din Moldova (PDM), a afirmat că în hotărârea adoptată de Parlament se conţin acţiuni concrete care urmează a fi întreprinse la nivel parlamentar şi guvernamental pentru asigurarea stabilităţii în sectorul bancar. “Guvernului i-a fost oferit un termen de 30 de zile pentru a face o analiză complexă a responsabilităţii persoanelor din structurile executive care nu s-au isprăvit cu funcţiile de serviciu sau poate au mers pe calea unor acţiuni contrar legii”, a punctat Lupu.
Oleg Reidman, deputat al Partidului Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM), a comunicat că deciziile adoptate la şedinţa închisă a Parlamentului “sunt îndreptate spre îmbunătăţirea situaţiei în sistemul financiar-bancar şi spre prevenirea unor situaţii similare pe viitor”.
Deputaţii socialişti şi cei liberali au prezentat rapoarte alternative privind situaţia pe piaţa financiar-bancară.

Numarul ziarului: 
Nr.12 (582) din 1 aprilie 2015