În cadrul şedinţei din 19 mai curent, Consiliul de Administraţie al Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare (CNPF) a adoptat o serie de decizii aferente pieţei de capital şi protecţiei consumatorilor, inter alia:
• Înregistrarea în Registrul emitenţilor de valori mobiliare a rezultatelor privind:
– emisiunea a II-a de obligaţiuni, din cadrul Programului de ofertă, ale Băncii Comerciale „MOLDOVA-AGROINDBANK” SA, în sumă de 146 100 000 lei, în număr de 7 305 de obligaţiuni nominative de clasa a VII-a, cu valoarea nominală de 20 000 lei per obligaţiune, cu termenul de circulaţie de 3 ani, cu rata dobânzii flotantă, conectată la rata medie ponderată a dobânzilor la depozitele noi atrase total pe sectorul bancar (în monedă naţională), cu termenul de la 6 până la 12 luni, publicată pe pagina web oficială a Băncii Naţionale a Moldovei (www.bnm.md) la data primei zile a perioadei de derulare a ofertei publice (17.04.2025) şi care se modifică, anual, la aceeaşi dată (lună şi zi) + marja fixă de 1,5%, achitată lunar.
– emisiunea suplimentară de acţiuni ale societăţii pe acţiuni „AVIS-NORD”, în sumă de 200 000 lei, din contul capitalului propriu. Capitalul social al societăţii, după majorare, va constitui 669 873 lei, divizat în 669 873 de acţiuni ordinare nominative, cu valoarea nominală a unei acţiuni de 1 leu.
• Autorizarea reorganizării societăţii pe acţiuni „Întreprinderea pentru colectarea cerealelor din REDIUL-MARE” prin transformare în societate cu răspundere limitată.
• În cadrul procedurii administrative iniţiate prin petiţia depusă de către un consumator, CNPF a constatat încălcarea de către OCN „CREDIT AUTO” a unor cerinţe obligatorii prestabilite de Legea nr. 202/2013 privind contractele de credit pentru consumatori. Printre abaterile constatate se numără: stabilirea unui cost total al creditului mai mare decât suma debursată, calcularea eronată a DAE şi perceperea unei compensaţii peste limita legală pentru rambursarea anticipată. De asemenea, au fost identificate clauze abuzive care permit creditorului modificarea unilaterală a dobânzii, clauze penale care permit creditorului să solicite despăgubiri suplimentare, chiar şi după achitarea penalităţii, precum şi clauze care interzic accesul la alte credite sau înstrăinarea bunurilor. Autoritatea de supraveghere urmează să înainteze o acţiune în instanţa de judecată în vederea constatării nulităţii clauzelor abuzive constatate.
• În aceeaşi şedinţă, Consiliul de Administraţie al CNPF a executat Hotărârea Judecătoriei Chişinău din 04.06.2024, fiind admisă cererea depusă de deţinătorul indirect, privind achiziţia participaţiunii calificate ce depăşeşte 50% din capitalul social al SA „Pro Invest Capital”.
În cadrul şedinţei din 22 mai curent, Consiliul de Administraţie al Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare (CNPF) a adoptat o serie de decizii, printre care:
• Respingerea cererii prealabile, depusă de către un consumator, privind contestarea scrisorii CNPF nr. 05-5/1476 din 03.04.2025, prin care solicita revizuirea soluţiei oferite pe marginea petiţiei depuse cu întreprinderea a o serie de măsuri împotriva companiei „ASTERRA GRUP” SA, ţinând cont de lipsa unor temeiuri care ar determina revizuirea poziţiei instituţionale.
• Respingerea cererii prealabile, depusă de BC „EuroCreditBank” SA, privind contestarea hotărârii CNPF nr. 19/2 din 08.04.2025 cu privire la petiţia înregistrată cu nr. 8041 în 11.11.2024, în raport cu BC “EuroCreditBank” SA. Astfel, CNPF a menţinut decizia din 08.04.2025 în lipsa unor indici de ilegalitate a acesteia.
• Respingerea cererilor prealabile privind anularea Hotărârii CNPF nr. 13/3/2025 cu privire la petiţia înregistrată cu nr. 43 pe 03.01.2025, în raport cu OCN „FLEX FINANCIAL” SRL şi SAR „MOLDCARGO” SA, depuse de cele două entităţi, ţinând cont de lipsa argumentelor care să contrazică constatările anterioare ale autorităţii.
De asemenea, în şedinţa Consiliului de Administraţie din 22 mai 2025 a fost aprobat Raportul de activitate a CNPF pentru anul 2024, care potrivit legislaţiei în vigoare, urmează să fie prezentat, până la 1 iunie curent, Parlamentului spre examinare şi publicat pe pagina web a autorităţii.
Direcţia generală comunicare şi educaţie financiară a CNPF