Interesul crescut pentru investiţiile în real estate şi schimbările tendinţelor de pe piaţa imobiliară sunt factorii-cheie cărora li se datorează expansiunea continuă din domeniu.
E vremea creditelor imobiliare. De la Banca Naţională a Moldovei vin date a căror importanţă este cardinală, fiindcă ne dă noi indicii semnificative despre dezvoltarea pieţei imobiliare, standardul de viaţă al populaţiei. Datele BNM confirmă, în continuare, creşterea cererii pentru creditele imobiliare.
Suntem martorii, de fapt, ai unui adevărat boom al creditării imobiliare, mai ales în ultimii doi ani, după lansarea Programului guvernamental „Prima Casă”. În ultimii zece ani, suma creditelor noi pentru imobil, acordate de băncile comerciale, a crescut de peste 25 de ori, o evoluţie mai impresionantă înregistrându-se în ultimii doi ani. Astfel, dacă în anul 2009 au fost contractate credite noi pentru imobil în sumă de 104,7 milioane de lei, în nouă luni ale anului 2019 valoarea acestor împrumuturi s-a ridicat la 2 miliarde 626,1 milioane de lei. Piaţa creditelor pentru imobil a crescut după anul 2009, pe fondul reducerii ratei dobânzii, însă după criza bancară s-a prăbuşit şi şi-a revenit abia în 2017, iar în anul următor s-a dublat, când rata dobânzii a coborât sub 7 la sută.
„După criza bancară şi stoparea unor construcţii, urmare a falimentării unor companii, băncile care până atunci preferau să ofere bani firmelor de construcţie s-au reorientat, ele acordă tot mai multe credite persoanelor fizice care investesc în imobil”, estimează economistul Veaceslav Ioniţă. El afirmă că contractarea unui credit imobiliar devine rentabilă în condiţiile în care rata dobânzii este sub 10 la sută, lucru care s-a întâmplat în anii 2017–2019.
În 2019, dobânda la creditele imobiliare a coborât la minimul istoric de 6,22 la sută lunar, însă pe fondul creşterii inflaţiei, aceasta a revenit în octombrie la nivelul anului precedent.
Soldul creditelor ipotecare se cifra în octombrie 2019 la 5,9 miliarde de lei, faţă de 1,5 miliarde în 2012.
„Cetăţenii Republicii Moldova au cumpărat în trimestrul trei din anul curent, adică în perioada lunilor iulie-septembrie, 8,5 mii apartamente, cheltuind circa 270 de milioane de euro. Această cifră este dublă faţă de media înregistrată în ultimii ani. 72% din apartamente au fost procurate cu banii pe masă, cifră-record, nemaiîntâlnită până acum”, constată expertul.
Un număr de 3560 de persoane şi-au procurat o locuinţă prin intermediul programului „Prima casă”, de la lansarea acestuia în martie 2018 şi până în prezent. Potrivit datelor Organizaţiei pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, suma totală a creditelor acordate de către bănci pentru procurarea celor peste 3 500 de locuinţe constituie 1,78 miliarde lei, iar suma garanţiilor active a depăşit cifra de 891 milioane de lei.
Vârsta medie a solicitanţilor este de 31 ani, iar suprafaţa medie a locuinţelor achiziţionate constituie 60 metri pătraţi. Datele oficiale mai relevă că 44 la sută dintre solicitanţi sunt femei şi 56 la sută – bărbaţi. Dintre aceştia, 70 la sută sunt căsătoriţi şi 30 la sută – celibatari.
Marea majoritate a locuinţelor procurate prin intermediul Programului sunt localizate în oraşe, rata celor care au ales să-şi cumpere o casă în sate fiind de doar 6 la sută.
Biroul Naţional de Statistică (BNS) informează că, în ianuarie-septembrie 2019, volumul lucrărilor de construcţii realizate în antrepriză a constituit 7 miliarde 690,9 milioane de lei, în creştere cu 17,4 la sută faţă de perioada corespunzătoare a anului precedent. Potrivit BNS, volumul lucrărilor de construcţii la categoria „clădiri rezidenţiale” a crescut, în nouă luni ale acestui an cu 12,7 la sută faţă de anul precedent, până la 2,1 miliarde de lei.
Pe de altă parte, numărul de autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale şi nerezidenţiale a scăzut, în nouă luni, cu 8,6 la sută, până la 2315 autorizaţii. Cele mai multe, 62,4 la sută, au fost acordate pentru construcţii rezidenţiale.
Vlad Bercu