Compania „Energocom” a fost desemnată drept furnizor central de energie electrică

Societatea pe acţiuni „Energocom” a fost desemnată în calitate de furnizor central de energie electrică până la 1 ianuarie 2021, potrivit unei hotărâri aprobate de Executiv. Respectiva hotărâre a Guvernului urmează să intre în vigoare la 25 martie 2018, după ce vor fi create toate regulile şi procedurile interne necesare, a precizat vicepremierul Octavian Calmîc, ministru al Economiei şi Infrastructurii.

Conform documentului, societatea pe acţiuni „Energocom” va începe activitatea în calitate de furnizor central de energie electrică la 1 aprilie 2018.

Potrivit lui Calmîc, documentul “vine să pună în aplicare două legi adoptate anterior de către Parlament. Este vorba de Legea nr. 10 din 26 februarie 2016 privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile şi Legea nr. 107 din 27 mai 2016 cu privire la energia electrică. Prin această acţiune va fi realizat şi angajamentul fixat în Acordul de Asociere cu UE privind crearea acestui furnizor central de energie electrică”.

Vicepremierul Calmîc a menţionat că proiectul a fost avizat şi consultat, inclusiv de comunitatea energetică.

Principala prevedere a proiectului constă în numirea SA „Energocom” în calitate de furnizor central de energie electrică, care va avea atribuţii de bază precum achiziţio­narea de la producători a energiei electrice şi a celei obţinute din surse regenerabile, la tarifele aprobate de Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE).

Potrivit notei informative ataşate la proiect, printre altele, furnizorului i se impun următoarele atribuţii de bază:
• achiziţionarea de la producătorii eligibili a întregii cantităţi de energie electrică livrată în reţelele electrice, la preţurile stabilite în condiţiile Legii privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile;
• achiziţionarea de la producătorii de energie electrică din surse regenerabile, care au beneficiar de schema de suport, instituită în legea energiei regenerabile, a întregii cantităţi de energie electrică livrată în reţelele electrice, la tarifele aprobate de ANRE;
• achiziţionarea întregii cantităţi de energie electrică livrată în reţelele de către centralele electrice de termoficare în regim de cogenerare, care livrează energia termică în sistemul centralizat de alimentare cu energie termică, la tarifele aprobate de ANRE;
• colectarea de la producătorii de la care achiziţionează energie electrică şi prezentarea operatorului sistemului de transport şi/sau operatorilor sistemelor de distribuţie a informaţiei cu privire la prognoza livrării în reţelele electrice a cantităţii de energie electrică produsă de producătorii cu care are încheiat contracte de achiziţionare a energiei electrice, în conformitate cu Regulile pieţei energiei electrice, aprobate de ANRE;
• determinarea preţurilor medii lunare de achiziţionare a energiei electrice de la producătorii de energie din surse regenerabile şi de la centralele electrice de termoficare în regim de cogenerare şi prezentarea ANRE a informaţiei respective;
• vânzarea întregii cantităţi de energie electrică, achiziţionată de la producătorii de energie din surse regenerabile şi de la centralele electrice de termoficare în regim de cogenerare, tuturor furnizorilor şi consumatorilor eligibili de energie electrică, care îşi desfăşoară activitatea pe piaţa internă a energiei electrice, în funcţie de cotele lor deţinute pe piaţă şi la preţurile reglementate, aprobate de ANRE.

Documentul mai precizează că „Energocom” va desfăşura o activitate cu caracter de monopol, care va fi integral reglementată de ANRE. Tariful perceput de furnizor va fi stabilit de ANRE, în baza costurilor justificate şi recunoscute de reglementator şi nu în mod concurenţial. ANRE deja a elaborat şi supus consultărilor publice proiectul Metodologiei de calculare, de aprobare şi de aplicare a preţurilor reglementate pentru energia electrică furnizată de furnizorul central de energie electrică şi Analiza preliminară a impactului de reglementare.

În nota informativă se mai spune că societatea pe acţiuni „Energocom” este o întreprindere funcţională, care are experienţă îndelungată de furnizare a energiei electrice pe piaţa internă, asigurând, din import şi de la centrala electrică din regiunea transnistreană, o parte din totalul cererii de energie electrică consumată în Republica Moldova.

Presa moldovenească a scris, cu referire la datele Agenţiei internaţio­nale SeeNews, că în 2016 veniturile întreprinderii au constituit 167,1 mil. euro, iar profitul net – peste un milion de euro.

Este de menţionat că din iunie 2017 “Energocom” procură o parte din energia electrică pentru necesităţile Republicii Moldova de la Centrala Electrică de la Cuciurgan, la preţul de 45 de dolari SUA pentru un MWh. Preţul este cu 10 la sută mai mic, comparativ cu cel achitat companiei “DTEK Trading” (Ucraina).

Potrivit contractelor semnate între “Energocom” şi furnizori în anul trecut, energia electrică a fost livrată în perioada 1 aprilie 2016 – 31 martie 2017 la un preţ de 48,995 dolari SUA pentru megawatt/oră, comparativ cu 67,95 dolari SUA cât achita până la 1 martie 2016.

Republica Moldova procură în prezent energie electrică din Ucraina la preţ de 49,9 USD/MWh. Ambele contracte sunt valabile până la 31 martie 2018 şi garantează asigurarea integrală a Republicii Moldova cu energie electrică din ambele surse.
Conform estimărilor făcute de specialiştii din sectorul energetic, diversificarea surselor de procurare a energiei electrice va permite consumatorilor Republicii Moldova să beneficieze de cele mai avantajoase şi sigure condiţii de furnizare a energiei electrice pe toată perioada contractuală.

Pe de altă parte, instituirea unui furnizor central de energie electrică are la bază şi asumarea obligaţiei Republicii Moldova faţă de Comunitatea Energetică, privind realizarea, până în anul 2020, a unei ponderi a energiei din surse regenerabile în consumul final brut de energie de cel puţin 17%, care ulterior a fost transpusă şi în Legea privind promovarea utilizării energie regenerabile.

Potrivit experţilor, în 2009 dependenţa R. Moldova de sursele energetice de import (gaze, cărbune) era de 97,2%. În 2014, această dependenţă s-a redus până la 87,8%. În mare majoritate (circa 90%), schimbarea se datorează trecerii la energia din biomasă. Ţara noastră înregistrează progrese şi în sectorul energiei electrice din surse regenerabile. De exemplu, în anul 2013, 100 mii kW/oră energie electrică erau injectate în reţea (din surse regenerabile), iar în 2015 cifra a ajuns la 1 mln. 200 kW/oră.

Aşadar, subiectul energiei regenerabile nu poate fi limitat doar la economiile de bani, care sunt desigur un argument forte. Factorul cel mai important este, însă, sporirea securităţii energetice a R. Moldova, dezvoltarea economiei. În prezent, energia regenerabilă creează cele mai multe locuri de muncă: la linii de producere a biocombustibililor, la companii de producere/asamblare a centralelor termice pe biomasă, la tehnologiile de producere/asamblare a liniilor de brichetare şi peletizare, maşini de tocat biomasa sau balotiere, la plantaţiile de arbori şi arbuşti energetici şi, nu în ultimul rând, la mentenanţa centralelor termice pe biomasă.

Lilia Alcază

Numarul ziarului: 
Nr.45 (717) din 8 noiembrie 2017