La finele săptămânii trecute a fost făcută publică componenţa nominală a Consiliului de experţi pe lângă Comisia Naţională a Pieţei Financiare (CNPF). O hotărâre în acest sens a fost aprobată la finele lunii ianuarie curent de către CNPF şi a intrat în vigoare la 7 februarie 2014, odată cu publicarea acesteia în Monitorul Oficial.
Mai mulţi participanţi la piaţa financiară nebancară au subliniat importanţa Consiliului de experţi (CE), reieşind din experienţa valoroasă a membrilor CE.
Din noul Consiliu, care reprezintă un organ colegial consultativ pe probleme referitoare la piaţa financiară nebancară şi activitatea participanţilor ei, fac parte 13 experţi profesionişti în domeniile: financiar, economic, bancar şi asigurări.
Conform Regulamentului cu privire la activitatea Consiliului de experţi pe lângă CNPF, competenţele acestuia vizează: examinarea proiectelor de acte normative şi a altor materiale elaborate de CNPF în problemele funcţionării pieţei financiare nebancare şi guvernării corporative; înaintarea propunerilor de modificare şi completare a actelor legislative şi normative referitoare la piaţa financiară nebancară.
De asemenea, experţii înaintează opinii şi propuneri privind aplicarea actelor normative în vigoare, dar şi efectuează studii referitoare la piaţa financiară nebancară. În acelaşi timp, toate hotărârile Consiliului de experţi au caracter de recomandare.
Preşedintele Asociaţiei de Actuariat din Moldova, Oleg Verejan, şi-a exprimat încrederea că în noua sa componenţă CE va fi mai lucrativ. “Colaborarea dintre CNPF şi Consiliul de experţi asigură menţinerea unui dialog permanent între participanţii pieţei şi autoritatea de supraveghere în vederea consultării proiectelor de legi şi actelor normative“, a afirmat Verejan. Sursa citată, a menţionat că precedentul Consiliu avea un format sectorial, faţă de cel actual, care are un format mai general.
La rândul său, Natan Garştea, care a fost desemnat în calitate de membru al Consiliului de experţi pe lângă CNPF din partea Asociaţiei companiilor de leasing din Moldova, a confirmat că noua componenţă a Consiliului este practic de două ori mai mică faţă de cea precedentă, însă în opinia sa “un număr mai restrâns al membrilor va face ca această structură să fie mai eficientă“. Acesta a subliniat că “în contextul noii legi cu privire la piaţa de capital, Consiliul de experţi pe lângă CNPF va avea un volum mare de lucru“. Expertul a lăsat să se înţeleagă că un set de propuneri urmează a fi înainat şi de către Asociaţia companiilor de leasing din Moldova.
Natan Garştea a afirmat că Asociaţia companiilor de leasing din Moldova are o experienţă pozitivă de colaborare cu CNPF şi că reprezentanţii Comisiei sunt receptivi la sugestiile şi propunerile înaintate de Asociaţie.
Solicitată de ziarul Capital Market, Tatiana Lariuşin, expert la Institutul pentru dezvoltare şi iniţiative sociale (IDIS) “Viitorul”, opinează că instituirea Consiliului de experţi pe lângă CNPF este foarte benefică atât pentru actorii pieţei, cât şi pentru autoritatea de supraveghere, pentru că oferă posibilitatea de a dialoga unii cu alţii în format de Consiliu, fapt ce permite focusarea pe probeleme concrete şi obţinerea unui feed-back.
Referindu-se la numărul de membri ce fac parte din Consiliu, Lariuşin este de părere că actuala componenţă este una optimă pentru a obţine opinii ad-hoc şi expertize profunde şi calitative.
Componenţa Consiliului de experţi pe lângă CNPF a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 27-34 din 7 februarie 2014.
1. Artur GHERMAN – preşedintele Consiliului de administraţie al Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare, preşedinte al Consiliului de experţi;
2. Alexandru STRATAN – Institutul de Economie, Finanţe şi Statistică;
3. Tatiana LARIUŞIN – Institutul pentru dezvoltare şi iniţiative sociale (IDIS) “Viitorul”;
4. Alexandru FALĂ – Centrul analitic independent “Expert-Grup”;
5. Serghei TONCU – Camera de Comerţ Americană din Moldova;
6. Mariana RUFA – Asociaţia Businessului European din Moldova;
7. Octavian ARMAŞU – Asociaţia Investitorilor Străini din Moldova;
8. Natan GARŞTEA – Asociaţia companiilor de leasing din Moldova;
9. Aureliu COLENCO – Uniunea Asigurătorilor din Moldova;
10. Oleg VEREJAN – Asociaţia de Actuariat din Moldova;
11. Leonid TALMACI – Asociaţia Băncilor din Moldova;
12. Grigore FURTUNĂ – Liga Bancherilor din Moldova;
13. Anton CABA – Asociaţia Brokerilor de Asigurare-Reasigurare.
Lilia Alcază