BSB Smart Farming Istorii de Succes: ferme de bovine cu stabulaţie liberă

Au dezvoltat o afacere de succes și dețin una dintre cele mai moderne ferme de bovine cu stabulaţie liberă din Republica Moldova. Este vorba despre soții Ana Pancart și Jim Boet din satul Goleni raionul Edineț.

 

Au muncit mult și au trecut prin multe provocări, mai ales la început de cale , una dintre acestea a fost lipsa forței de muncă. Astfel, pentru a înlocui brațele de muncă, soții au apelat la tehnologiile performante. Le-a montat  bovinelor crotalii intelegenți  cu senzori, care monitorizează animalele de la distanţă. Aceștea redau parametri despre de sănătate bovinelor, despre nutriție și alți parametru necesari, utili în perioada fertilă a animalelor.  Soții spun că tehnologiile au dezvoltat mult afacerea.

Din numărul celor peste 500 de vaci de la ferma lui Jim Boet, în jur de 80 sunt aduse din Olanda, majoritatea fiind de rasă Holstein. Animalele nu sunt legate, acestea sunt întreținute în stabulație liberă, în adăposturi închise sau semideschise. Sistemul de întreținere oferă animalelor un plus de confort, iar producțiile obținute cât și durata de exploatare sunt mai mari decât în sistemul legat.

Astfel, tehnologiile au dus la creșterea productivității și la reducerea cheltuielilor, totodată oferind un confort animalelor și susținând sănătatea acestora. De asemenea, metodele de întreținere moderne și utilajele performate au permis implementarea unui flux tehnologic fezabil, referitor la furajarea animalelor, mulsul și activitatea de reproductivă.

Această publicaţie a fost realizată de către Centrul de Consultanţă în Afaceri în cadrul implementării proiectului “Pregătirea în comun a condiţiilor din sectoarele agricole şi conexe din zona BSB pentru transformarea digitală”.

Programul Operaţional Comun Bazinul Mării Negre 2014-2020 BSB908 Smart Farming Centrul de Consultanţă în Afaceri DATA Programul Operaţional Comun Bazinul Mării Negre 2014-2020 este cofinanţat de Uniunea Europeană prin Instrumentul de Vecinătate şi de către ţările participante: Armenia, Bulgaria, Georgia, Grecia, Republica Moldova, România, Turcia şi Ucraina Această publicaţie a fost realizată cu asistenţa financiară a Uniunii Europene. Conţinutul acestei publicaţii este responsabilitatea exclusivă a Centrul de Consultanţă în Afaceri şi nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.

Numarul ziarului: 
Nr.44 (968) din 9 noiembrie 2022