Banca Națională a Moldovei a menținut rata de bază aplicată principalelor operațiuni pe termen scurt de politică monetară la același nivel de 2,65% pe an

Decizia corespunzătoare a fost luată de Comitetul Executiv al BNM la prima ședință de politică monetară din acest an care a avut loc vineri. Potrivit Băncii Naționale, au fost lăsate neschimbate ratele dobânzii la creditele overnight și depozitele la 5,15%, respectiv 0,15%. Norma rezervelor obligatorii pentru fondurile atrase în lei moldovenești și în monedă neconvertibilă a fost menținută la nivelul de 32% din baza de calcul, iar norma rezervelor obligatorii în detrimentul fondurilor atrase în monedă liber convertibilă - la nivelul de 30% din baza de calcul.

Această decizie a BNM vizează menținerea condițiilor monetare favorabile pentru susținerea cererii interne, a procesului de creditare și a activității economice.

BNM remarcă faptul că, în contextul măsurilor de politică monetară adoptate anterior, pentru al doilea trimestru consecutiv există o redresare a creditelor - volumul creditelor noi în moneda națională a crescut cu 10,2% anual. Banca Națională subliniază că decizia de astăzi cu privire la politica monetară a fost luată pe fondul riscurilor dezinflaționiste continue generate de o serie de factori, inclusiv un impuls fiscal insuficient în cazul restricționării accesului la finanțare externă.

În același timp, BNM prognozează o îmbunătățire a sentimentelor consumatorilor și agenților economici, o redresare în agricultură după un an secetos și o redresare parțială a cererii externe. În cadrul ședinței, BNM a aprobat și Raportul de inflație nr. 1 pentru 2021, care va fi publicat pe 5 februarie, conform programului aprobat.

Trebuie remarcat faptul că ultima dată când Banca Națională a modificat rata de bază aplicată principalelor operațiuni pe termen scurt de politică monetară a fost la 6 noiembrie 2020, când a fost redusă cu 0,1 p.p. - de la 2,75% la 2,65% și a atins un nou record minim. În același timp, Banca Națională a scăzut și cu 0,1 p.p. ratele dobânzii la împrumuturile și depozitele overnight: la împrumuturi - de la 5,25% la 5,15%, iar la depozite - de la 0,25% la 0,15%. În general, Banca Națională a redus în 2020 rata de bază aplicată principalelor operațiuni pe termen scurt de politică monetară de la 5,5% la 2,65% pe an.

În același timp, rata dobânzii la creditele overnight în 2020 a fost redusă de la 8,5% la 5,15%, iar la depozitele overnight - de la 2,5% la 0,15%. Normele rezervelor obligatorii pentru fondurile atrase în lei moldovenești și în valută au fost, de asemenea, modificate. În același timp, în 2020, raportul de rezervă necesar pentru fondurile atrase în lei moldovenești și în monedă neconvertibilă a fost redus de la 41% la 32% din baza de calcul, iar raportul rezervelor necesare în detrimentul fondurilor atrase în mod liber moneda convertibilă a fost majorată de la 20% la 30% din baza calculată. După cum a menționat anterior guvernatorul BNM, Octavian Armașu, aceste decizii au fost menite să echilibreze utilizarea în continuare a acestui instrument de politică monetară pentru a optimiza intermedierea financiară în sectorul bancar și a consolida mecanismul de transmitere a politicii monetare și valutare. Trebuie remarcat faptul că inflația în Moldova în 2020 sa ridicat la 0,39% față de 7,54% cu un an mai devreme.

Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, a remarcat la sfârșitul anului trecut că tendința descendentă a inflației continuă în țară, care scade cu o rată mai mare decât se aștepta anterior și există riscuri de reducere a inflației anuale în țară la zero. Șeful Băncii Naționale a subliniat mai devreme că presiunea dezinflaționistă din țară va continua din cauza persistenței unei cereri mai mici de bunuri și a prețurilor de import și există riscul ca inflația să continue să scadă în 2021. În contextul pandemiei, economia națională a fost grav afectată, inclusiv și din evoluția negativă a sectorului agricol.

InfoMarket

Numarul ziarului: 
Nr.04 (878) din 3 februarie 2021