Apicultorii moldoveni vor produce miere ecologică certificată

Circa 50 de apicultori din ţara noastră vor produce miere ecologică certificată, după ce au trecut cu succes perioada de conversie de la producerea mierii convenţionale la cea ecologică.

Cu suportul Proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova, compania de achiziţio­nare şi export al mierii Regina Naturii a identificat şi asistat mai mulţi apicultori dispuşi să producă miere ecologică pentru export pe piaţa europeană. Pe parcursul a 12 luni apicultorii au implementat mai multe cerinţe care le permit să solicite certificarea mierii ecologice. Cerinţele obligatorii pentru certificare au inclus confecţionarea stupilor şi materialelor apicole din materiale naturale, amplasarea stupinelor departe de diverse surse de poluare, unde albinele dispun de surse naturale suficiente de nectar, de secreţii dulci, de polen, constituite din culturi ecologice sau din culturi supuse la tratamente cu impact redus asupra mediului.

Victoria Sacară, apicultoare care a trecut perioada de conversie, a precizat că a făcut acest pas din mai multe considerente, printre care existenţa pieţei externe pentru comercializarea mierii ecologice şi preţul avantajos. “Totodată, amplasarea stupinei în arii izolate exclude interacţiunea albinelor cu familiilor altor apicultorii, ceea ce reduce riscul contaminării albinelor. Astăzi, consumatorul de miere este interesat de un produs sigur, certificatul pe care îl vom obţine va confirma că mierea noastră este ecologică, a menţionat Victoria Sacară.

De notat că datorită Zonei de Comerţ Liber Aprofundat şi Complex (DCFTA), semnat în 2014 între Republica Moldova şi Uniunea Europeană, mierea importată din R. Moldova este taxată cu tariful de 0%. În conformitate cu cadrul legal actual, R. Moldova poate exporta cantităţi nelimitate de miere pe piaţa UE.

Potrivit experţilor, mierea ecologică este un produs de nişă, cu perspective largi de export, care este apreciată la un preţ mai înalt cu până la 50%, comparativ cu preţul oferit pentru mierea convenţională.

Apicultorii estimează în anul 2019 o producţie totală de circa 150 de tone de miere ecologică care va fi exportată atât în ambalaj, cât şi neambalată.

Adrian Cojocaru, specialist marketing în cadrul Asociaţiei Moldova Fruct, menţionase anterior că, deşi mai multe companii moldoveneşti au deja o anumită experienţă de export în UE, mai este nevoie încă de multe eforturi până vom putea afirma că fructele moldoveneşti procesate sau mierea de albine au obţinut o poziţie sigură pe pieţele europene. Potrivit acestuia, în prezent, marea majoritate a exporturilor constituie produse destinate comerţului în vrac, în calitate de ingrediente sau sub marca privată a cumpărătorilor din ţările importatoare. “Pentru atingerea unei durabilităţi pe termen lung, însă, este nevoie de a câştiga loialitatea consumatorului final, iar asta înseamnă o abordare diferită în ceea ce ţine de calitate, ambalare, distribuire şi promovare a produselor marfă”, a mai spus reprezentantul Asociaţiei Moldova Fruct.

Anul acesta apicultorii moldoveni au produs aproximativ 5000 tone de miere de albine. Productivitatea la o familie de albine a constituit în medie 23 kg, cu două kilograme mai puţin decât în anul 2017, potrivit datelor Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA).

Responsabili din cadrul instituţiei au evaluat situaţia în domeniul apiculturii înainte de începutul sezonului rece. Ca rezultat, s-a constatat că majoritatea stupinelor sunt amplasate corespunzător cerinţelor, au o cantitate suficientă de hrană şi sunt pregătite pentru iernat. Starea albinelor este satisfăcătoare-bună. Deţinătorii de stupine au aplicat măsuri concrete de protecţie împotriva maladiilor infecţioase şi parazitare în apicultură.

Potrivit datelor ANSA, productivitatea unei familii de albine a constituit: 35 kg în raionul Taraclia, 35 kg – în r. Vulcăneşti, 34 kg – r. Anenii-Noi, 32 kg – r. Ştefan-Vodă, 31 kg – r. Teleneşti şi câte 29 kg în raioanele Cantemir şi Nisporeni. O creştere neînsemnată se observă în raioanele de sud unde productivitatea unei familii alcătuieşte 28-29 kg miere. În raioanele de centru şi nord indicile nominalizat reprezintă între 14 şi 27 kg. Aceste rezultate au avut o tendenţă nesemnificativă de majorare din considerentul unui an mai favorabil în apicultură.

Cea mai mare parte a mierii produse în ţara noastră este exportată. Astfel, exportul de miere din Republica Moldova a crescut de la 245 tone în anul 2006 la 3440 tone în 2017. Apicultorii moldoveni vând mierea preponderent în Uniunea Europeană, aceasta fiind unul dintre puţinele produse de origine animală admise spre export pe piaţa europeană. În patru ani de implementare a Acordului de Liber schimb cu UE, exportul de miere spre UE a crescut de 2,2 ori, potrivit datelor unui studiu realizat de Expert Grup.

De la începutul acestui an, apicultorii moldoveni au exportat în total circa 2700 tone de miere în Uniunea Europeană. Conform datelor de la ANSA, cea mai multă miere moldovenească a fost exportată în România – 492 tone, Italia – 465 tone, Franţa – 357, Germania – 319, Polonia şi Slovacia – câte 300 tone.

În total, în Republica Moldova există peste 6800 de stupine cu circa 225 mii de familii.

Lilia Alcază

Numarul ziarului: 
Nr.50 (774) din 26 decembrie 2018