ANSA a prezentat raportul de activitate pentru anul 2017

Agenţia Naţională pentru Securitatea Alimentelor (ANSA) a prezentat săptămâna trecută raportul pentru anul 2017 cu privire la implementarea Planului Naţional multianual de control 2016–2020. La şedinţă au fost invitaţi şi reprezentanţi ai mediului de afaceri, care au avut replici pentru unele date din raport.

Directorul general ANSA, Gheorghe Gaberi, a trecut în revistă activitatea agenţiei pe parcursul anului trecut, menţionând transformările instituţionale ale Agenţiei, ajustarea cadrului legal şi aprobarea Strategiei în domeniul de siguranţă a alimentelor.

Potrivit lui Gaberi, anul 2017 a fost plin de evenimente, în care a fost modernizat cardinal cadrul legal în baza căruia activează Agenţia şi îşi desfăşoară activitatea reprezentanţii întregului lanţ alimentar. Anul trecut ANSA şi-a consolidat activitatea cu organismele internaţionale şi cu partenerii externi, a avut un audit din partea Serviciului Federal de Supraveghere Veterinar al Federaţiei Ruse, a obţinut permisiunea pentru export în Uniunea Euroasiatică ş.a.

Carolina Linte, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Lapte din R. Moldova, s-a referit la „scandalul produselor lactate” care a avut loc la începutul anului curent, subliniind că există o sumedenie de probleme care urmează a fi soluţionate în acest sector, inclusiv ce ţin de cadrul legal, comunicare şi informare, lipsa specialiştilor şi cele de ordin economico-financiar. “În ultimii ani sectorul lactatelor nu a beneficiat de susţinere nici din partea autorităţilor, nici din partea donatorilor”, a declarat Linte.

Totodată, preşedintele Asociaţiei a relevat că întreprinderile din industria lactatelor sunt obligate să se conformeze tuturor normelor şi rigorilor europene în domeniu, însă pentru aceasta au nevoie şi de sprijinul donatorilor externi.

La rândul lor, şi unii producători de carne, prezenţi la întrunire, au solicitat conducerii ANSA să vină cu iniţiative de a reduce importurile de carne, ca să le dea posibilitate producătorilor locali să se dezvolte. Ei s-au plâns că piaţa din Republica Moldova abundă în carne, nu tocmai bună, adusă din Ucraina.

În acest sens, Gheorghe Gaberi, director general ANSA, a menţionat că subiectul este pe agenda instituţiei şi în viitorul apropiat vor fi luate decizii corespunzătoare. “Trebuie sa precizez că ramura avicolă deja are capacităţi de a asigura integral consumul intern al ţării, care este estimat la circa 60 mii tone de carne de pui. În ultimii ani, s-au înregistrat schimbări pozitive, iar producătorii mari au efectuat investiţii importante în acest sector. Monitorizările noastre au demonstrat că mulţi producători locali s-au conformat cerinţelor europene şi îndeplinesc toate normele, începând cu incubaţia şi terminând cu abatorul. De aceea, în scurt timp, cred că ne vom întâlni la o masă de negocieri, ca urmare fiind avantajaţi producătorii autohtoni”, a subliniat Gaberi.

Oficialul a precizat că în prezent importurile de carne de pui deţin mai puţin de o pătrime în totalul importurilor de carne şi că acestea sunt în scădere. “R. Moldova a exclus totalmente importurile de carne de pui congelată din ţările exotice, care conţineau şi produse genetic modificate. Piaţa internă de carne a ţării trebuie diversificată, inclusiv prin majorarea vânzărilor de carne de curcan”, a mai spus directorul general ANSA.

În context, Roman Vengher, şeful subdiviziunii teritoriale Chişinău, a informat că în 2017 specialiştii ANSA au efectuat 332 de controale şi suplimentar au examinat 493 de petiţii pe domeniul sanitar-veterinar.

În ceea ce priveşte siguranţa alimentelor, Vengher a informat că pe parcursul anului trecut au fost efectuate 847 de controale planificate şi 1133 de controale inopinate, în urmă cărora au fost aplicate amenzi în sumă de 337,3 mii lei.

Ca rezultat al efectuării expertizelor sanitar-veterinare, ANSA a retras din circuitul alimentar circa 250 de tone de produse neconforme, inclusiv circa 170 tone de carne şi produse din carne, 12,5 tone de subproduse, aproximativ 15 tone de peşte şi produse din peşte, mai mult de 37 de tone de lapte şi produse lactate.

De asemenea, unii agenţi economici au avut obiecţii faţă de intensificarea controalelor ANSA. În această ordine de idei, Ion Toma, director adjunct ANSA, a explicat că, într-adevăr, numai în anul 2017 numărul controalelor inopinate a crescut cu 30%, după ce consumatorii s-au plâns de calitatea proastă a produselor. „Toate acestea se fac pentru că am simplificat procedurile de înregistrare şi activitate a întreprinderilor din industria alimentară, iar verificările vor permite să ţinem situaţia sub control şi să prevenim diferite pericole care apar la nerespectarea regulilor de securitate a alimentelor”, a specificat Toma.

Prezent la şedinţă, Valeriu Cosarciuc, preşedintele Federaţiei Naţio­nale a Fermierilor din Moldova, a abordat subiectul includerii în circui­tul alimentar legal a producătorilor mici, care întâmpină dificultăţi la comercializarea produselor alimentare şi s-au pomenit în afara sistemului fito-sanitar.

Cosarciuc a precizat că, potrivit datelor Biroului naţional de statistică, fermierii mici şi gospodăriile casnice produc: vite, păsări pentru vânzare în proporţie de 61%, lapte – 95% şi ouă – 57%.

În replică, Gherorge Gaberi a menţionat că această problemă există din cauză că producătorii mici nu vor să se înregistreze la Agenţie. “O soluţie ar fi ca să-i aducem la o masă pe toţi aceşti mici producători şi să discutăm cu ei. Ei trebuie sprijiniţi, inclusiv prin procedurile de subvenţionare”, a conchis directorul general ANSA.

Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor este autoritatea administrativă cu activitate naţio­nală responsabilă de implementarea politicii statului în domeniul de reglementare şi control pentru siguranţa alimentelor în sectoarele sanitar-veterinar, zootehnic, al protecţiei plantelor şi carantinei fitosanitare, controlului semincer, calităţii produselor primare, produselor alimentare şi hranei pentru animale. ANSA a fost creată în 2013, în baza reorganizării prin fuziune a mai multor instituţii cu funcţii de control şi supraveghere în domeniul siguranţei alimentelor.

Lilia Alcază

Numarul ziarului: 
Nr.12 (736) din 28 martie 2018