Angajaţii CNPF şi BNM au participat la două misiuni de asistenţă tehnică în cadrul proiectului Twinning

Angajaţii Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare şi ai Băncii Naţionale a Moldovei au participat în perioada 21-23 februarie curent la două misiuni de asistenţă tehnică, ambele activităţi fiind organizate în cadrul proiectului Twinning dedicat sectorului financiar din Republica Moldova, finanţat de Uniunea Europeană.

Prima misiune a fost dedicată supravegherii sectorului de asigurări, iar obiectivul acesteia constă în oferirea suportului necesar în dezvoltarea unui cadru legal privind matricele de risc pe acest segment al pieţei. Misiunea a fost condusă de trei experţi de la Banca Lituaniei, care au făcut prezentări axate pe metodologia de evaluare a riscului de subscriere, cerinţele privind dezvăluirea informaţiei şi raportarea, aferente sistemului de guvernanţă, profilul de risc al companiei de asigurări, notificarea şi evaluarea acţionarilor calificaţi.

Cea de-a doua misiune a fost destinată consolidării capacităţilor în domeniul protecţiei consumatorilor de servicii financiare. În cadrul acesteia, experţii de la ANPC – Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor din România au oferit informaţii ample cu privire la practicile europene în domeniul asigurării protecţiei drepturilor şi intereselor consumatorilor de servicii de creditare nebancară şi au prezentat analize şi exemple practice din perspectiva activităţii de control a organizaţiilor de creditare nebancară.

Notă: Proiectul Twinning „Consolidarea supravegherii, guvernanţei corporative şi gestionării riscurilor în sectorul financiar al Republicii Moldova”, finanţat de Uniunea Europeană, este implementat de către un consorţiu format din Banca Naţională a României, De Nederlandsche Bank şi Lietuvos bankas cu participarea Autorităţii de Supraveghere Financiară şi Autorităţii Naţionale de Protecţie a Consumatorilor din România.

Direcţia generală comunicare şi educaţie financiară a CNPF

Numarul ziarului: 
Nr.08 (983) din 1 martie 2023