Agenţia internaţională de evaluare financiară Moody’s a menţinut ratingul de credit al Republicii Moldova la nivelul “stabil B3”. Potrivit agenţiei INFOTAG, ratingul a fost publicat după ce, pe 14 noiembrie, a fost aprobat noul Guvern al Moldovei.
“Deşi perspectivele economice ale Moldovei s-au îmbunătăţit, creşterea economică rămâne instabilă, ceea ce reflectă vulnerabilitatea sectorului agricol la condiţiile climatice, precum şi dependenţa puternică a economiei de remitenţele din străinătate”, se arată în comentariul la rating.
Potrivit Moody’s, ratingul de credit al Moldovei este afectat de puterea economică şi instituţională slabă.
“Deşi potenţialul instituţional în cadrul programului FMI s-a îmbunătăţit, eficacitatea guvernamentală rămâne relativ scăzută. Economia Moldovei rămâne sensibilă la şocurile externe, precum şi la schimbările ciclice şi structurale ale relaţiilor cu principalii parteneri comerciali ai ţării”, se arată în document.
Experţii consideră că o caracteristică pozitivă a ratingului de credit este nivelul relativ scăzut al datoriei – aproximativ 30% din PIB – şi costurile reduse pentru deservirea datoriei, ceea ce reflectă dependenţa sa în principal de finanţarea internaţională preferenţială. De asemenea, Moldova rămâne “moderat sensibilă la riscurile determinate de evenimentele politice”.
Conform cercetărilor Moody’s, progresul continuu în reformele sectorului financiar şi consolidarea profilului de guvernare a ţării ar putea avea un efect pozitiv asupra ratingului.
“Îndepărtarea obstacolelor economice structurale pe termen lung, precum climatul de afaceri deficitar şi lipsa de forţă de muncă, va avea importanţă pentru a îmbunătăţi ratingul. În acelaşi timp, o influenţă negativă asupra ratingului ţării o poate avea creşterea riscurilor politice, precum şi scăderea ritmului reformelor”, se arată în document.