Agenţia de Investiţii din Moldova a lansat programul Morning Export pentru a ajuta exportatorii

Programul a fost elaborat şi implementat cu sprijinul proiectului UE “Vizibilitate şi comunicare pentru implementarea Acordului de Asociere RM-UE şi Acordului privind Zona de liber schimb aprofundat şi cuprinzător (DCFTA)”.

În cadrul programului Morning Export vor fi organizate 12 sesiuni practice (câte una în fiecare lună), participanţii cărora vor studia informaţiile despre cel mai bun mod de utilizare a oportunităţilor de export în UE, CSI şi alte pieţe.

Pe parcursul anului viitor, în cadrul sesiunilor practice vor fi prezentate ţări pe pieţele cărora pot fi exportate produsele “Made in Moldova”. Fiecare destinaţie de export va fi prezentată printr-o descriere: piaţa cu amănuntul, pieţele de nişă, vânzările pe pieţele B2B şi B2C, concurenţii şi istoriile de succes. Vor fi, de asemenea, furnizate următoarele informaţii tehnice: date statistice; regimuri comerciale şi reglementări vamale; cercetarea pieţei; soluţii specifice pentru eliminarea barierelor pentru exportatori etc.

Potrivit directorului general al Agenţiei de Investiţii din Moldova, Rodica Verbeniuc, cea mai mare parte a exporturilor moldoveneşti este orientată astăzi spre pieţele UE – aproximativ 70% din totalul exporturilor. Astfel, primele sesiuni ale programului vor fi dedicate prezentării pieţelor UE. În special, prima lecţie este dedicată României, care reprezintă aproximativ 30% din exporturile totale ale Republicii Moldova.

Potrivit Biroului Naţional de Statistică al Moldovei, volumul exporturilor moldoveneşti în ianuarie-februarie 2019 a crescut cu 9,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2018, ajungând la 475,7 mil. dolari SUA.

Exporturile moldoveneşti în ţările UE în ianuarie-februarie 2019, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2018, au crescut cu 4,6% – până la 306,6 milioane USD, în ţările CSI au scăzut cu 8,5% – la 64,8 milioane USD, iar în alte ţări au crescut cu 44,8% – până la 104,4 milioane dolari.

Ponderea ţărilor UE în totalul exporturilor moldoveneşti în această perioadă a scăzut de la 67,24% la 64,45%, ponderea ţărilor CSI a scăzut de la 16,23% la 13,61%, iar ponderea altor ţări a crescut de la 16,54% până la 21,94%.

InfoMarket

Numarul ziarului: 
Nr.17 (791) din 1 mai 2019