Acces extins la capital pentru antreprenorii din Moldova. Legea privind serviciile de finanţare participativă a fost votată în lectură finală

Mediul de afaceri din Republica Moldova va dispune de o alternativă mai accesibilă de finanţare decât cea bancară, utilizând instrumente de finanţare participativă (crowdfunding). Un proiect de lege în acest sens a fost votat în lectură finală, în cadrul şedinţei plenare a Parlamentului din 7 iulie curent. Potrivit documentului, Comisia Naţională a Pieţei Financiare (CNPF) va autoriza, reglementa şi supraveghea activitatea furnizorilor de servicii de finanţare participativă.

Crowdfunding-ul reprezintă un instrument financiar nou pentru Republica Moldova. Acesta poate fi descris în termeni generali ca o cale de atragere a mijloacelor financiare pentru un proiect specific de business, prin intermediul unei platforme de finanţare participativă online, care funcţionează pe principiul unei burse.

În acest sens, crowdfunding-ul poate fi văzut ca un model nou de afaceri ce utilizează inovaţii tehnologice şi care oferă întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM), la orice etapă de dezvoltare, un instrument alternativ de finanţare prin punerea în legătură directă a investitorilor cu mediul de afaceri. Plafonul maxim de resurse ce pot fi atrase de IMM-uri pentru un proiect de business prin intermediul platformelor de finanţare participativă este de 1 milion euro.

Acest instrument financiar va permite cetăţenilor să-şi investească resursele disponibile în proiecte de afaceri. Tranzacţiile se vor desfăşura pe platforme digitale şi prin mijloace sigure de identificare, ceea ce va duce la evitarea procedurilor birocratice.

De asemenea, platformele de finanţare participativă vor permite şi intermedierea împrumuturilor pentru persoane fizice eligibile, acestea având dreptul să beneficieze de proiecte de finanţare pentru consum în sumă maximă de 7500 euro.

Proiectul de lege aprobat face parte din măsurile de dezvoltare a instrumentelor financiare promovate de Guvern şi CNPF. Legea va intra în vigoare pe 1 martie 2024.

Direcţia generală comunicare şi educaţie financiară a CNPF

Numarul ziarului: 
Nr.27 (1002) din 12 iulie 2023