14 companii din Moldova vor putea să exporte mărfuri datorită granturilor oferite de BM

Unitatea de implementare a proiectului Băncii Mondiale “Ameliorarea Competitivităţii” (PAC II) a aprobat spre finanţare alte 7 dosare de dezvoltare a afacerilor orientate spre export.

Potrivit Serviciului de presă al proiectului PAC II, în total, până în prezent, au fost aprobate pentru finanţare 14 proiecte ale companiilor moldoveneşti, iar încă trei cereri sunt în proces de examinare. Printre beneficiarii proiectului se numără producători de textile, uleiuri vegetale, ceaiuri, de produse electronice şi mecanice, precum şi servicii şi tehnologii informaţionale.

Unul dintre aceştia este compania “Azamet Grup”, care va primi un grant pentru dezvoltarea unei noi linii pentru produse fără gluten, destinate exporturilor (pâine şi paste, produse din seminţe de struguri, lapte de cânepă fără conţinut de lactoză etc.), precum şi pentru implementarea unui sistem de management al calităţii ISO 9001.

Un alt beneficiar este compania Ritlabs, dezvoltatorul renumitului client poştal „The Bat”, care, în cadrul proiectului, va beneficia de consultanţă în elaborarea strategiei de dezvoltare pe termen mediu, auditarea proceselor interne ale companiei şi analiza pieţei regionale şi internaţio­nale de servicii de mailing.

Compania de la Nisporeni Vintoia-Exim va primi un grant pentru dezvoltarea unei noi linii de producere a fructelor uscate, precum şi pentru elaborarea unei politici de producere, promovare şi politică a preţurilor.

Compania Doctor-Farm, care produce ceai din ierburi şi planifică să ajungă pe pieţele din Turcia, Namibia şi Belarus, a cerut susţinere financiară pentru elaborarea identităţii corporative, modernizarea site-ului, implementarea sistemului de management al securităţii industriale.

Producătorii de îmbrăcăminte Benado Prim şi Iradex Textil intenţionează să ajungă pe piaţa din România, iar susţinerea financiară din partea BM va fi destinată pentru analiza pieţei, pregătirea unui brand-book şi look-book, dezvoltarea unui soft, care va permite optimizarea cheltuielilor de producere, servicii de consulting şi desfăşurarea trainingurilor.

În cadrul proiectului PAC II, întreprinderile mici şi mijlocii beneficiază de finanţări nerambursabile în valoare de 50% din valoarea serviciilor de consultanţă, dar nu mai mult de 200 de mii de lei. Costul total al proiectului este de 3 mil. USD.

Scopul principal al programului de granturi este susţinerea IMM-urilor din Moldova pentru creşterea calităţii produselor şi serviciilor, lansarea unor produse noi, optimizarea proceselor, îmbunătăţirea imaginii companiilor, căutarea clienţilor şi ieşirea pe pieţe noi de desfacere. Granturile sunt acordare producătorilor de produse alimentare şi băuturi, textile, mărfuri electronice şi mecanice şi produse din sectorul IT, destinate exportului. Informaţii suplimentare pot fi găsite pe site-urile: www.odimm.md şi www.uipac.md.

InfoMarket

Numarul ziarului: 
Nr.16 (637) din 20 aprilie 2016