„Actualele modificări sunt un răspuns la evoluţia dezvoltării sectorului, precum şi la carenţele legislative care nu permiteau sectorului o extindere naturală”, susţine Alina Cebotariov, director Direcţia generală plasamente colective şi microfinanţare, Comisia Naţională a Pieţei Financiare (CNPF).
Principalele modificări ale Legii privind asociaţiile de economii şi împrumut stabilesc condiţiile şi cerinţele de licenţiere a AEÎ pe categorii de licenţă, simplifică modul de desfăşurare a adunărilor generale ale membrilor asociaţiilor, introduc noţiunea unică de rezervă instituţională, extind serviciile acordate de asociaţii şi anume permit acordarea serviciilor de intermediere în asigurări în calitate de agent bancassurance, stabilesc atribuţiile autorităţii de supraveghere privind determinarea cerinţelor de confirmare în funcţie şi de atestare a administratorilor asociaţiilor şi simplifică procedura de radiere din Registrul de stat al persoanelor juridice din oficiu a asociaţiilor.
“Modificările la legea respectivă sunt foarte mult aşteptate de Asociaţia Centrală şi membrii săi. Consider că aceste modificări şi completări vor avea un impact benefic asupra dezvoltării întregului sistem al AEÎ. Şi mă bucură faptul că CNPF şi comisiile parlamentare au ţinut cont de propunerile noastre de îmbunătăţire a legii”, afirmă Efim Lupanciuc, directorul Asociaţiei Centrale a AEÎ.
Menţionăm că din 2008, asociaţiile de economii şi împrumut activează în baza licenţelor eliberate de CNPF. Legea adoptată stabileşte următoarele categorii ale licenţei de activitate, acordate de autoritatea de supraveghere: A, B, C şi asociaţia centrală. Potrivit amendamentelor, licenţa de categoria B poate fi acordată asociaţiei care a deţinut în decurs de cel puţin un an licenţă de categoria A, valoarea activelor totale este de cel puţin 1 mil. 500 mii lei şi care are minim 200 persoane fizice şi juridice cu statut de membru. CNPF poate acorda licenţă de categoria C asociaţiei care a deţinut în decurs de cel puţin un an licenţă de categoria B, are active totale în valoare de cel puţin 20 mil. lei, iar membrii săi constituie minim 2000 persoane fizice şi juridice.
Totodată, au fost introduse amendamente care să concretizeze şi să stabilească expres prevederile privind activitatea filialelor şi reprezentanţelor. Filialele, potrivit acestei legi, pot presta orice servicii prevăzute de licenţa asociaţiilor.
„Deoarece majoritatea asociaţiilor de economii şi împrumut tind sau şi-au extins aria de activitate, iar numărul membrilor a crescut, procedura de desfăşurare a adunărilor generale, dar mai ales asigurarea cvorumului necesar, au devenit probleme serioase în activitatea lor. CNPF a introdus modificări, preluate din experienţa Irlandei şi a Germaniei, care au diminuat semnificativ numărul de membri necesari cvorumului, însă asociaţiile sunt obligate să-şi înştiinţeze toţi membrii, sub semnătură, despre convocarea adunării”, precizează Alina Cebotariov.
În acest context, în cazul imposibilităţii asigurării adunării generale deliberative repetate, aceasta poate fi desfăşurată în cazul în care se înregistrează cel puţin 1/8 din numărul total de membri sau cel puţin 30 de membri ori un alt număr de membri mai mare, prevăzut de statutul asociaţiei. Asociaţia va înştiinţa fiecare membru personal sau prin poştă, contra semnătură, şi va oferi informaţii detaliate despre desfăşurarea adunării generale.
La recomandarea instituţiilor internaţionale specializate, în Lege a fost introdusă o prevedere primară importantă care ţine de atestarea directorului executiv şi a contabilului-şef ai asociaţiei, pentru a asigura un grad înalt de profesionalism al persoanelor cu funcţii responsabile şi pentru a permite o gestionare eficientă a mijloacelor financiare atrase, inclusiv cele atrase de la populaţie. Din 2003, CNPF aplică acest model şi a acordat certificate de calificare pe un termen nelimitat la un număr de circa 700 directori executivi şi 600 contabili-şefi.
„Reţeaua AEÎ are nevoie de schimbări. Modificările la legea AEÎ fac ca aceste schimbări să fie mai uşor implementate. Consolidarea reţelei este un factor care ar duce la dezvoltarea şi fortificarea poziţiilor pe piaţă ale asociaţiilor. Experienţa pe care o au mai multe mişcări din lume arată că uniunile de credit au succes numai dacă activează în comun pentru a oferi membrilor servicii cât mai avantajoase. Respectiv, o instituţie poate oferi servicii avantajoase dacă ea este suficient de stabilă din punct de vedere financiar”, conchide Efim Lupanciuc.
Cadrul legal prevede că asociaţiile de economii şi împrumut sunt organizaţii necomerciale cu statut juridic special, constituite benevol de persoane fizice şi juridice, asociate pe principii comune, care acceptă de la membrii săi depuneri de economii, le acordă acestora împrumuturi, precum şi alte servicii financiare în conformitate cu categoria licenţei pe care o deţin. Potrivit raportului anual al CNPF, în anul 2011 au desfăşurat activitate circa 377 asociaţii de economii şi împrumut. În această perioadă, numărul membrilor a crescut cu aproximativ 6 mii de persoane sau cu 4,3% faţă de anul 2010. Tot în anul 2011, AEÎ au acordat membrilor săi împrumuturi în valoare de 254,2 mil. lei, adică cu 4,1% mai mult decât în 2010. Valoarea medie a unui împrumut acordat de AEÎ a constituit 8 mii de lei, în creştere cu aproape 500 lei sau cu 6,4% faţă de anul precedent.
Lilia Platon