În cadrul Săptămânii Europene a Energiei Durabile, în perioada 15-21 iunie, în Moldova se vor desfăşura “Zilele energetice”.
Potrivit agenţiei “INFOTAG”, şeful Delegaţiei UE în Moldova, Pirkka Tapiola, a declarat la deschiderea evenimentului, că scopul principal al Moldovei rămâne atingerea obiectivului ca spre anul 2020, 20% din energia consumată să provină din surse regenerabile.
“Folosirea surselor de energie regenerabilă este un moment vital atât pentru Moldova, cât şi pentru întreaga planetă. Pe de o parte aceasta reprezintă protecţia mediului înconjurător, iar pe de altă parte – securitate energetică a statului. Pentru cetăţeni, aceasta le va permite să reducă cheltuielile pentru energia consumată”, a menţionat el.
În cadrul “Zilelor energetice”, la Chişinău vor avea loc conferinţe, dezbateri deschise, prezentări a soluţiilor în domeniul utilizării surselor alternative de energie, concerte, quiz-uri energetice, rulare de filme şi expoziţii foto. Festivităţi similare se vor desfăşura la Orhei şi Ialoveni.
Directorul Agenţiei pentru Eficienţă Energetică, Mihail Stratan, a relatat corespondentului “INFOTAG” că scopul evenimentului este de a face schimb de experienţă cu statele lideri în domeniul surselor de energie regenerabilă.
“Moldova dispune de diverse surse de energie regenerabilă: biomasă, energie eoliană şi solară. Folosirea acestor surse, precum şi implementarea proiectelor de eficienţă energetică îi vor permite Moldovei să depindă într-o măsură mai mică de importul de resurse energetice. În plus, folosirea surselor alternative de energie are un impact pozitiv asupra mediului înconjurător. Astfel, în cazul biomasei noi folosim resturile, care se transformă în energie”, a spus el.
“INFOTAG” precizează: Săptămâna Europeană a Energiei Durabile (EUSEW) este organizată în Moldova pentru a doua oară. Lansată în premieră în 2006 la iniţiativa Comisiei Europene, EUSEW reuneşte sute de organizaţii şi persoane din toată Europa şi de peste hotarele acesteia, pentru a împărtăşi experienţa, a elabora idei noi, şi de a contribui la atingerea scopurilor climaterice şi energetice ale UE în ceea ce priveşte reducerea efectului de seră, eficienţa energetică şi sursele de energie regenerabilă către 2020.
În Moldova, EUSEW pentru prima dată a avut loc în 2014. Organizatorii evenimentului sunt: delegaţia UE, Guvernul Moldovei, Ambasadele Marii Britanii, Cehiei şi Suediei în Moldova, Primăria Chişinău, Agenţia pentru Eficienţă Energetică ş.a.