Republica Moldova şi Ucraina au aderat la Memorandumul social al Comunităţii Energetice

Luni, la Chişinău a fost semnat Memorandumul social al Comunităţii Energetice între Republica Moldova şi Ucraina. Aderarea la principiile acestui document presupune utilizarea mai eficientă a resurselor energetice în condiţiile dependenţei quasi-totale de importuri.

În cadrul Forumului social al Comunităţii Energetice, Dirk Shuebel, şeful delegaţiei UE în RM, a recomandat statelor membre ale Comunităţii Energetice să dezvolte continuu cadrul legal, care ar oferi siguranţa investiţiilor în sectorul energetic şi preluarea neîntreruptă a aquis-ului comunitar. El a mai menţionat că este important ca consumatorii finali şi companiile energetice de pe piaţa pan-europeană într-un timp cât mai apropiat să simtă fizic beneficiile acestea, lucru posibil doar prin interconectarea la reţelele de energie europene.

Tot în acest context, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, a vorbit despre aspectele sociale ale reformelor în domeniul energetic, care la prima etapă sunt dureroase pentru consumatori.

“Politicile sociale corecte au un rol determinant în contextul reformelor de piaţă în sectorul energetic şi contribuie la perfecţionarea dialogului social şi la întărirea dimensiunii sociale a Comunităţii Energetice. Este foarte important ca reformele de piaţă să fie făcute la timp, în caz contrar, costurile sociale cresc exponenţial. În acelaşi timp, politicile energetice trebuie să ia în consideraţie toate interesele – ale investitorilor, operatorilor din sistem şi ale consumatorilor. În final, orice reformă şi orice îmbunătăţire se face pentru oameni. De aceea insistăm ca în proiectele energetice să fie luată în consideraţie şi dimensiunea socială, ce ar garanta protejarea drepturilor consumatorilor”, a spus Lazăr.

Din acest an, Republica Moldova deţine preşedinţia Comunităţii Energetice, având astfel acces la platforma unde se discută despre viitorul pieţei europene energetice comune, inclusiv şi despre planul de investiţii în sectorul energetic pe care urmează să şi-l asume Uniunea Europeană. “Această apartenenţă regională ne va permite să atenuăm şocurile externe în condiţiile dependenţei quasi-totale de importul de resurse energetice. Însă pentru a putea participa pe această piaţă regională, trebuie să fim competitivi. În consecinţă, una din priorităţile noastre este atragerea investiţiilor în modernizarea sectorului energetic, pentru a asigura tarife corecte şi securitatea livrărilor”, a mai spus Valeriu Lazăr. El a subliniat că dimensiunea socială este una dintre priorităţile preşedinţiei Republicii Moldova în Comunitatea Energetică, de rând cu dimensiunea cooperării în domeniul petrolier, ambele fiind o premieră pentru această organizaţie.

Directorul Secretariatului Comunităţii Energetice, Slavtcho Neykov, a salutat devotamentul Chişinăului pentru activitatea în cadrul CE, precizând că Republica Moldova a aprobat în timp record o serie de legi în domeniul energetic, care reprezentau o condiţie pentru aderarea la această organizaţie.

“Republicii Moldova, în calitate de preşedinte al organizaţiei, îi revine rolul de a susţine realizarea aşa-numitului „pachet energetic 3”, legislaţia Uniunii Europene cu privire la separarea extracţiei-producţiei resurselor energetice de distribuţia lor pe piaţa energetică europeană”, a mai spus Neykov.

Oficialul a remarcat că, pentru prima dată, Comunitatea Energetică examinează o strategie regională, iar acest fapt confirmă importanţa principiului solidarităţii într-o regiune în care, acum 15 ani, mai multe ţări se aflau în stare de război.

Actualmente, 95% din balanţa energetică a Republicii Moldova este asigurată de importuri, iar preţul pentru energia electrică furnizată este de trei ori mai mare decât media europeană. Oficialii din cadrul Ministerului Economiei consideră că R. Moldova ar putea acoperi aproximativ 15% din consum, utilizând resurse regenerabile, iar implementarea metodelor de eficienţă energetică în sectorul industrial şi în gospodăriile casnice ar asigura o economie de 30-40%.

Guvernul RM a alocat în anul curent 25 milioane de lei din bugetul de stat pentru programe de eficienţă energetică, aceste mijloace fiind suplimentate de partenerii de dezvoltare cu peste 20 de milioane de euro. Începând cu luna octombrie a acestui an, Uniunea Europeană va veni cu un pachet de legi care vizează investiţiile în infrastructura de transport a energiei şi va cofinanţa proiectele realizate în ţările membre, care sunt importante pentru întreaga structură energetică comună.

Lilia Platon

Numarul ziarului: 
Nr.39 (408) din 5 octombrie 2011