O nouă unitate de combatere a corupţiei şi-a început activitatea în R.Moldova

O unitate specială de combatere a corupţiei la nivel înalt şi de investigare a cazurilor de corupţie care aduc un prejudiciu mai mare de 1 mln de lei şi-a început activitatea la CNA.

Anunţul a fost făcut de către premierul Chiril Gaburici şi directorul Centrului Naţional Anticorupţie, Viorel Chetraru, după şedinţa operativă a Guvernului, desfăşurată luni la CNA. Chiril Gaburici a declarat că noua unitate este creată la iniţiativa sa şi face parte din măsurile anticorupţie anunţate anterior. „Această unitate se va ocupa, în primul rând, de şefii instituţiilor şi se va concentra pe cazurile de corupţie cu prejudiciul ce depăşeşte un milion de lei”, a subliniat premierul. Astfel, noua subdiviziune va investiga activitatea ilegală a funcţionarilor publici de rang înalt sau a cazurilor când prejudiciul adus statului depăşeşte valoarea unui milion de lei. O altă sarcină va fi identificarea şi recuperarea bunurilor şi activelor care au fost acumulate de către funcţionari în urma activităţilor de corupţie.
Potrivit şefului CNA, Viorel Chetraru, această sarcină este o noutate pentru Moldova. Şeful CNA a menţionat că în prezent, unui ofiţer de urmărire penală în revin peste 30 de dosare şi această rutină nu le permite să se concentreze pe combaterea corupţiei la nivel înalt şi în proporţii deo­sebit de mari. Potrivit lui Chetraru, crearea unităţii speciale va oferi mai mult timp pentru combaterea corupţiei mari, să fie efectuate anchete mai calitative, dar şi să fie recuperat prejudiciul prin confiscarea proprietăţilor. Chiril Gaburici a spus că şedinţa operativă tematică în problema luptei cu corupţia a fost organizată la CNA pentru că sâmbătă, 6 iunie, s-au împlinit 13 ani de activitate ai acestei structuri. În cadrul şedinţei, şeful CNA a prezentat situaţia la capitolul corupţie, dar şi cum stau lucrurile în sectorul financiar-bancar. Membrii Cabinetului de miniştri au discutat măsurile anticorupţie ce trebuie implementate pentru combaterea fenomenului corupţiei la toate nivelurile şi acţiunile ce urmează a fi întreprinse pentru stabilizarea situaţiei din sistemul bancar. Ulterior, premierul Chiril Gaburici şi membrii Guvernului au vizitat izolatorul CNA şi condiţiile în care sunt deţinuţi bănuiţii şi învinuiţii pentru infracţiuni de corupţie. De asemenea, demnitarii au văzut cum funcţionează poligraful şi au discutat cu specialiştii care efectuează testele la poligraf.

InfoMarket

Numarul ziarului: 
Nr.23 (593) din 10 iunie 2015