Nikolay Georgiev: «FMI este satisfăcut de evoluţia economiei Moldovei din ultimii trei ani»

Misiunea Fondului Monetar Internaţional (FMI) este satisfăcută de evoluţia economiei moldoveneşti din ultimii trei ani, a declarat luni, la o întrevedere cu jurnaliştii, Nikolay Georgiev, care a efectuat ultima sa vizită în R. Moldova în calitate de şef al misiunii fondului, fiind conducătorul acesteia pe parcursul ultimilor patru ani.

Potrivit agenţiei “INFOTAG”, Georgiev l-a prezentat pe noul şef al misiunii FMI pentru R. Moldova, Max Alier, care anterior a lucrat timp de patru ani în Ucraina.

Referindu-se la evoluţia Produsului Intern Brut moldovenesc de după anul 2010, Nikolay Georgiev a spus că Moldova a avut cei mai înalţi indicatori din regiune. “Aceasta se referă la toţi indicatorii macroeconomici principali: creşterea economiei, rata inflaţiei şi dinamica creşterii nivelului salariilor”, a subliniat oficialul.

Noul şef de misiune, Max Alier, a anunţat că deja din săptămâna viitoare începe “dialogul cu guvernul” în vederea definirii obiectivelor şi a sarcinilor reformelor, astfel încât după aceasta să se procedeze la discuţiile asupra noului program de colaborare a FMI cu R. Moldova.

Conform spuselor lui Alier, sarcina pentru perioada imediat următoare va consta în asigurarea unei creşteri economice pe termen mediu şi lung.

Misiunea FMI a apreciat planurile guvernului moldovenesc de “lansare a celui de-al doilea motor al economiei” – atragerea orientată a investiţiilor străine şi autohtone pentru creşterea exporturilor.

Reprezentantul permanent în exerciţiu al FMI în R. Moldova, Tokhir Mirzoev, a declarat că misiunea FMI are o sarcină concretă: să stabilească în dialogul cu Guvernul Republicii Moldova planurile şi sarcinile acestuia privind promovarea în continuare a transformărilor şi reformelor structurale. “Aceasta va ajuta la stabilirea asistenţei concrete de care guvernul are cea mai mare nevoie”, a subliniat Mirzoev.

Max Alier a precizat că în timpul dialogului va fi analizată îndeplinirea indicatorilor macroeconomici principali după noiembrie 2012. Astfel, dacă planul guvernului previziona un deficit de 1,5%, se va vedea la modul real care ar putea fi acesta în 2013. La fel se va proceda în cazul inflaţiei, de care este responsabilă Banca Naţională, dar şi privind creşterea PIB-ului. Potrivit prognozei FMI, în anul 2013 PIB-ul ar urma să crească cu 4%.

“INFOTAG” precizează: Până la sfârşitul lunii aprilie 2013 Moldova a avut cu FMI programul pe termen de trei ani ESF/EFF (mecanisme de creditare şi finanţare extinsă), în cadrul căruia FMI a acceptat să ofere $572 mil. guvernului prooccidental liberal-democrat al Republicii Moldova, în schimbul reformelor. Cu ajutorul recomandărilor FMI şi al finanţării preferenţiale, ţara a reuşit să obţină o stabilitate financiară a statului datorită unei politici bugetar-fiscale dure, după criza din anul 2009. O bună parte din asistenţa financiară a FMI a completat rezervele valutare ale Băncii Naţionale, despre care fondul spune că sunt un fel de “airbag” pentru economia moldovenească în caz de şocuri şi provocări din exterior, pentru că economia este expusă excesiv influenţei din exterior, în prezent, rezervele valutare ale Republicii Moldova au atins nivelul de $2,5 mld. şi continuă să crească.

Numarul ziarului: 
Nr.24 (495) din 26 iunie 2013