În Moldova vor fi îmbunătăţite capacităţile Biroului istoriilor de credit

În Moldova vor fi îmbunătăţite capacităţile Biroului istoriilor de credit, de selectare şi livrare a informaţiei despre datoriile agenţilor economici în baza contractelor. Acest lucru este prevăzut de proiectul de lege aprobat de Parlament în prima lectură.

Amendamentele la legea privind Biroul istoriilor de credit, legea despre Banca Naţională, Codul penal, Codul contravenţio­nal au drept scop îmbunătăţirea legislaţiei naţionale ce ţine de formarea, prelucrarea şi prezentarea Biroului istoriilor de credit a informaţiei privind executarea de către debitori a angajamentelor privind acordurile de creditare. Potrivit modificărilor, fără acordul subiectului istoriei de credit-persoană fizică, sursa de formare a istoriei de credit nu poate prezenta vreo informaţie la Biroul istoriilor de credit, cu excepţia cazurilor de întârziere privind executarea obligaţiunilor contractuale pe un termen de peste 30 de zile, cu asigurarea confidenţialităţii şi siguranţei acestor informaţii.

Sursa de formare a istoriilor de credit comunică acest lucru subiectului istoriei de credit-persoană fizică prin scrisoare recomandată, oferindu-i un termen de 30 de zile pentru îndeplinirea angajamentelor contractuale. Dacă subiect al istoriei de credit este persoană juridică sau antreprenor individual, atunci pentru prezentarea informaţiei ce ţine de istoria de credit la Biroul istoriilor de credit nu este nevoie de acordul acestora. Băncile comerciale sunt obligate să prezinte informaţiile pe care le deţin persoanelor juridice debitoare şi antreprenorilor individuali cel puţin la un Birou al istoriilor de credit.

Modificările prevăd şi reducerea termenului de prezentare a informaţiei la Biroul istoriilor de credit de către sursele de formare a istoriei de credit şi termenii de păstrare a informaţiilor din istoriile de credit. Astfel, sursele de formare a istoriilor de credit prezintă informaţii la Biroul istoriilor de credit în termenul prevăzut de acordul de livrare a informaţiei, dar nu mai mult de 7 zile de lucru din data realizării acţiunii, informaţia care face parte din istoria de credit sau din data în care sursa de formare a istoriei de credit a aflat sau trebuie să afle despre producerea unei astfel de acţiuni. Anterior, acest termen era de până la 30 de zile calendaristice.

În acelaşi timp, Biroul istoriilor de credit va asigura păstrarea istoriilor de credit în decurs de 5 ani din data ultimei modificări a informaţiei despre obligaţiunile debitorului, incluse în istoria de credit, cu excepţia informaţiilor despre solicitarea creditului, disponibilă la Biroul istoriilor de credit în decurs de 15 zile. Anterior, legea prevedea un termen de păstrare a informaţiei de 7 ani.

Un alt amendament prevede reducerea termenului necesar pentru pregătirea raportului de credit pentru Biroul istoriilor de credit de la 5 la 2 zile de lucru. Totodată, este extinsă lista surselor de formare a istoriilor de credit şi a beneficiarilor istoriilor de credit. Astfel, Biroul poate obţine, în bază de acord, de la persoane juridice de drept public sau privat informaţii despre gaj/ipotecă a bunurilor imobiliare şi mobile, despre respectarea de către subiectul istoriei de credit a obligaţiu­nilor faţă de buget, dar şi despre executarea hotărârilor de judecată în dosare civile ce ţin de îndeplinirea obligaţiunilor financiare, cu acordul subiectului istoriei de credit persoană fizică.

Este prevăzută şi externalizarea operaţiunilor Biroului: acesta va fi în drept să transmită altui Birou al istoriilor de credit licenţiat sau autorizat în ţara de reşedinţă, executarea unora sau a tuturor funcţiilor Biroului istoriilor de credit, inclusiv de formare, prelucrare şi păstrare a istoriilor de credit, dar şi a funcţiilor de prezentare a rapoartelor de credit şi servicii conexe.

Amendamentele mai prevăd că prezentarea informaţiei în volum insuficient sau prezentarea informaţiei neveridice la Biroul istorii­lor de credit de către sursele de formare a istoriilor de credit, dar şi de către persoanele cu funcţii de răspundere ale acestora, dacă prin aceste acţiuni a fost adus prejudiciu în proporţii mari, va atrage amenzi în sumă de la 500 la 2000 u.c., cu lipsirea de dreptul de ocupare a unor funcţii pe un termen de până la 5 ani, ia persoana juridică va fi sancţionată cu amendă de la 1000 la 3000 de u.c., cu privarea de dreptul de a practica anumite activităţi. În acelaşi timp, organizarea schimbului de informaţii şi/sau transmiterea sau diseminarea informaţiei despre respectarea de către debitori a obligaţiunilor asumate în bază de contracte persoanelor juridice care nu au licenţă pentru activitate de Birou al istoriilor de credit, dacă prin aceste acţiuni a fost adus un prejudiciu în proporţii mari, va fi sancţionat cu amendă de la 150 la 500 u.c. sau prin închisoare pe un termen de până la 3 ani.

InfoMarket

Numarul ziarului: 
Nr.10 (682) din 8 martie 2017