Ministerul Economiei anunţă că va depune toate eforturile pentru a asigura populaţia cu energie electrică fără a majora tarifele şi dezminte informaţiile că ar exista o decizie privind ajustarea acestora, informează MOLDPRES.
Într-un comunicat de presă, difuzat ieri, ministerul dezminte informaţiile „vehiculate în presă legate de iminenta majorare a preţului energiei electrice” şi „consideră cifrele vehiculate în mass-media ca fiind speculative”. Ministerul Economiei a difuzat comunicatul de presă la trei zile după ce Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a anunţat că Gaz Natural Fenosa solicită ajustarea tarifelor. ANRE nu a precizat cu cât doreşte să majoreze tarifele compania, presa a scris însă că ar fi vorba de 20 la sută.
Ministerul Economiei „este preocupat de asigurarea securităţii energetice a Republicii Moldova, dar şi a unui preţ cât mai mic posibil pentru populaţie şi operatorii economici, de aceea depune toate eforturile pentru a nu admite majorarea tarifului de livrare a energiei electrice către consumatorii finali”.
În acest sens, în aceste zile se realizează un şir de acţiuni la nivel politic şi operaţional, inclusiv în raport cu partenerii din Ucraina şi Federaţia Rusă, dar şi la nivelul întreprinderilor din sector. Astfel, vicepremierul Valeriu Lazăr, ministru al Economiei, a dat indicaţii întreprinderilor cu capital de stat din sectorul electroenergetic să valorifice toate resursele interne ce ar permite reducerea costurilor operaţionale şi neadmiterea majorării tarifelor actuale pentru consumatori, se mai spune în comunicat.
Chestiunea privind semnarea unui acord de import a energiei electrice din Ucraina la un preţ mai mic a fost discutat în timpul recentei vizite la Kiev a delegaţiei guvernamentale. Moldova va fi asigurată cu energie electrică mai ieftină, din Ucraina, a declarat premierul Iurie Leancă în cadrul vizitei în satul Hagimus. Prim-ministrul a subliniat că în cadrul vizitei la Kiev s-a ajuns la un consens în privinţa posibilităţii de a procura energie electrică de la Ucraina la un preţ mult mai mic decât de la CTE Cuciurgan, care aparţine RAO EES.
La 31 martie 2014, expiră contractele actuale de import a energiei electrice, iar în prezent se poartă negocieri atât la nivelul operatorilor energetici, cât şi la nivelul Ministerului Economiei, cu toţi potenţialii furnizori din regiune pentru a obţine cel mai avantajos preţ de achiziţie şi import a energiei electrice începând de la 1 aprilie 2014. Astfel, Ministerul Economiei îşi exprimă încrederea că majorarea tarifului de distribuţie a energiei electrice către consumatori, solicitată de unii operatori, nu va fi necesară, se mai spune în comunicat.
La 22 martie ANRE a anunţat că Gas Natural Fenosa solicită ajustarea tarifelor pentru furnizarea şi distribuţia energiei electrice. Furnizorul de energie electrică motivează “cererea de ajustare a tarifului prin modificarea ratei de schimb a valutei naţionale şi necesitatea actualizării costurilor de distribuţie şi furnizare”.
În ultimii doi ani Compania Gas Natural Fenosa în Moldova importă energie electrică la preţ de 6,9 cenţi SUA pentru un kilowatt/oră.
ANRE a menţionat că nu au parvenit cereri de ajustare a tarifelor de la distribuitorii cu capital de stat RED Nord şi RED Nord-Vest.